Lansare de carte la Teatrul Elpis. Carmen Zamfirescu a elogiat ”Careul de ași” al comunității elene

Spunea bine cine spunea că pe greci îi găsești la teatru. Comunitatea elenă din Constanța nu a făcut excepție de la acest dicton, adunându-se sâmbătă seara la teatrul Elpis, pentru a participa la lansarea cărții „Careul de aşi – între distincţie şi aristocraţie“, scrisă de cunoscuta autoare Carmen Zamfirescu.

Și pentru că de curând, liderul comunității grecești din Constanța, Anton Antoniadis, a acceptat să devină președinte al filialei locale a Partidului Mișcarea Populară, la eveniment au luat parte și Claudiu Palaz, președintele organizației județene dar și Cristian Diaconescu, viitorul candidat la președenție al partidului. Și uite așa, poate pentru prima data după mulți ani, la Constanța, viața politică a reușit să se îmbine armonios cu apetența pentru cultură a grecilor, lansarea de carte a doamnei Carmen Zamfirescu transformându-se dintr-un eveniment sobru și cult, într-o șuetă la care invitații au avut plăcerea de a-i elogia pe cei patru mari protagoniști ai cărții, Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru și Gheorghe Vitanidis. Am participat astfel la o lansare de carte, unde s-a râs copios, atunci când cântărețul Ionut Galani dar și tatăl său și-au adus aminte despre glumele pe care Jean Constantin obișnuia să le facă în cele mai dramatice situații. Spre exemplu, Dumitru Galani a povestit că atunci când și-a rupt mâna în urma unui accident auto, Jean Constantin l-a chemat disperat pentru a-i cere să vopsească gipsul alb, care contrasta puternic cu tenul său cam închis la culoare.

IMG_0192

De asemenea, publicul s-a amuzat copios atunci când Anton Antoniadis a povestit despre nopțile petrecute de el la vila lui Iorgu Vitanidis, împreună cu mari nume ale scenei românești dar și în compania mai multor damigene de ”căpșunică”, nopți în care farsele făcute între actori erau la ele acasă. Toni Antoniadis și-a amintit că într-una din aceste seri, când regizorul se afla pe platoul de filmare, mai mulți actori care petreceau la vila sa, după ce au consumat vreo patru damigene de căpșunică, l-au chemat pe marele regizor Vitanidis, spunându-i că i-au adus cadou o barcă. Disperat să vadă despre ce e vorba, regizorul a venit pe o motocicletă pentru a descoperi că barca era o machetă din hârtie.

Revenind la carte, Carmen Zamfirescu spune că aceasta s-a născut din nevoia ei de a mulțumi poporului grec, care a găzduit-o timp de mai bine de zece ani. ”Aceasta este cartea mea de suflet. Grecii, oameni printre care am trait zece ani, sunt oameni de suflet, săritori. Am vrut să le aduc un semn de mulțumire, acestor oameni care au dat cultură întregului continent European. De ce aceste patru personaje? Jean Constantin a fost actorul meu de suflet, reușea mereu să mă facă să râd, chiar fără să spună nimic. Hristu Nicolaide a fost și el un mare actor, dar la el m-a fascinat curajul de a nu ceda cenzurii, atunci când aceasta era la ea acasă, în România. La marele tenor Cornel Stavru m-a fascinat evident vocea iar pe regizorul Gheorghe Vitanidis îl admirăm evident cu toții pentru filmele pe care le-a făcut. Bineînțeles că nu mă voi opri aici. Va urma în curând un volum doi al acestei cărți” a declarat Carmen Zamfirescu.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular