TURNĂTORI ÎN SUTANĂ. Anghel Dincu, preotul moralist de la TV Neptun, a colaborat cu Securitatea

În urmă cu 17 ani, la iniţiativa lui Radu Mazăre, pe atunci redactor-şef al trustului de presă Telegraf-TV Neptun, la postul de televiziune în urmă menţionat îşi făcea debutul emisiunea „Lumina lui Hristos”. Acest longeviv format de televiziune rezistă şi acum pe piaţă, datorită realizatorului şi, totodată, prezentatorului său, cunoscutul preot de mir Anghel Dincu. Lecţiile sale de moralitate, vorbele de duh (dintre care amintim una plină de farmec: „lucrurile rele se aud peste şapte mări, lucrurile bune, peste şapte ani!”), divagaţiile filozofice şi deschiderea sa către ecumenism l-au impus pe Dincu în conştiinţa semenilor, drept un far călăuzitor. Avem nevoie de repere, avem nevoie de valori, însă un fapt total necunoscut şi hidos din biografia acestui „stâlp moral” ni-l înfăţişează, mai degrabă, ca pe un lup-moralist. Un document oficial emis de CNSAS atestă că, înainte de a deveni moralistul de pe sticlă, Dincu a fost un turnător ordinar al Securităţii, sinistra haită de lupi care a scos poporul român de pe traiectoria sa istorică, timp de 45 de ani. Cu doar trei luni înainte de revoluţie, Dincu şi-a turnat un coleg de preoţie că ar fi trimis scrisori la postul de radio Europa Liberă şi ar fi spus că dacă se schimbă ceva în ţară va fi primul care va trage cu pistolul. În baza delaţiunii lui Dincu, Securitatea se pregătea să-i fabrice preotului anticomunist un dosar penal, care îl putea trimite pentru ani buni în spatele gratiilor.

Anghel-Dincu-Lumina-lui-Hri

Totul a ieşit la lumină pe 16 iulie 2014, când fostul preot Gabriel Mascas, actualmente consilier judeţean de Constanţa, a primit din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii comunicarea cu numărul P 3488/01. CNSAS îl informa astfel că „a stabilit identitatea sursei TUDOR care a furnizat nota informativă din dosarul 31 f., în persoana numitului Dincu Anghel, născut la 15.03.1957 în Oltina, jud. Constanţa, fiul lui Gheorghe şi Dumitra”.

Pe lista lui Paul Goma

Gabriel-Mascas-2Înainte de a intra în detaliile turnătoriei lui Dincu, se impune să arătăm că Gabriel Mascas, cel dat în gât, avea un dosar de urmărire informativă la Securitate, încă din anul 1977, pe când era student în anul trei de studii la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu. Ascultând postul de radio Europa Liberă, viitorul preot a luat cunoştinţă de demersul singular al scriitorului Paul Goma de a se solidariza cu mişcarea pentru drepturile omului, Carta 77, iniţiată în Cehoslovacia de scriitorul Vaclav Havel şi filozoful Jan Patocka. În acel context, studentul de la Sibiu l-a contactat telefonic pe Goma, rugându-l să-l pună pe lista sa. Era poate singurul constănţean şi sigur unul dintre puţinii români care au înţeles să se ralieze mişcării pentru drepturile omului în acei sumbri ani.

După reţinerea lui Goma de către Securitate, Mascas a scris mai multe manifeste de mână, cu următorul conţinut: „Luptaţi pentru eliberarea lui Paul Goma! Jos dinastia Ceauşescu! Libertate pentru români!” , pe care le-a lipit pe câţiva stâlpi stradali din Sibiu. În mai 1977, fiind turnat de studentul Vasile Bandui (actualmente preot în judeţul Bihor),

Mascas a fost reţinut în beciurile sinistrei instituţii de represiune. În timp ce torţionarii îl stâlceau în bătaie pentru a-şi denunţa alţi doi colegi care participaseră la răspândirea manifestelor, a fost exmatriculat din facultate, sub acuzaţia că ar fi avut manifestări contrare ordinii de stat. Pe fondul răsunetului internaţional al cazului Goma, Mascas a fost eliberat după trei luni de la reţinere, fără a fi pus sub acuzaţie sau trimis în judecată, organele preferând să instrumenteze pe numele său „Dosarul de urmărire informativă nr. 2359 privind (nume conspirativ) Călugărul”, deschis la 31.08.1977.

Hăituit de securişti

Urmăritul s-a întors în Constanţa, unde a încercat, timp de aproape un an, să se angajeze ca muncitor. Deşi trecea cu brio „interviurile de angajare”, când se afla pe punctul de a începe efectiv munca era anunţat că, din motive obiective, nu mai poate fi încadrat. De două ori pe lună era citat la Securitatea Constanţa, în biroul maiorului Borcan, iar în alte două-trei dăţi din lună se întâlnea, întâmplător, pe stradă sau în faţa blocului, cu maiorul de Securitate Stoica. La un moment dat, şi mama sa a fost dată afară din serviciu. În toamna anului 1978, dizidentul şi-a găsit un post de şofer la Ambulanţă. Din cauza activităţii de rutină, a devenit neinteresant pentru Securitate, care a închis dosarul Călugărul, cu data de 6 septembrie 1979. Totuşi, între coperţile acestuia se găsesc mai multe note informative extrem de interesante, printre care una semnată de sursa „Cristian”, referitoare la intenţia lui Mascas de a-şi procura piese electronice, care i-ar fi permis să confecţioneze un aparat de transmisie-recepţie morse. Deşi nu deţine încă un document oficial, Mascas crede că turnătorul „Cristian” era în realitate Emil Oprea – un personaj care lucra la Radiotehnica şi pe care îl întâlnea la sala de antrenamente, unde urmau în comun acelaşi sport: boxul.

Casa parohială conspirativă „Lebăda” şi turnătorii în sutană

În 1980, după zeci de audienţe la Patriarhia BOR şi la Secretariatul de Stat pentru Culte, Mascas a fost reîncadrat ca student în anul trei, la Facultatea de Teologie din Bucureşti. După absolvire, în 1983, a fost hirotonit preot la Cernavodă. Doi ani mai târziu, a fost turnat la Securitate de câţiva colegi de preoţie, că are gânduri ostile orânduirii socialiste. Şi astfel, sinistra instituţie i-a deschis un nou dosar de urmărire informativă, păstrând însă vechiul nume conspirativ atribuit dizidentului încă din 1977: Călugărul. Dosarul Călugărul II e plin de delaţiuni ordinare ale „oamenilor lui Dumnezeu”. Preotul Dumitru Stănei, care slujeşte actualmente într-o biserică românească din Suedia, era pe atunci protopop de Constanţa şi semna sub numele de cod „Constantinescu” diferite note informative despre „Călugărul” Mascas. Preotul Gheorghe Pănculescu de la Cernavodă era în scriptele Securităţii sursa „Bălan”, iar casa sa parohială devenise casă conspirativă a sinistrei instituţii, sub numele de cod „Lebăda”. Preotul Pascu Carmocan turna sub conspirativul „Florin”, iar slujitorul Domnului de la Rasova, părintele Vasile Vârlan, îl mâzgălea pe dizident sub semnătura „Leoveanu”. Moş Niculae Niţulescu, fiul lui natural şi Elena, care trăia din mila părintelui Mascas la parohia din Cernavodă, îl dădea în gât pe binefăcătorul său, sub numele inventat de „Radu Vasile”. În sfârşit, actualul moralist de la TV Neptun semna note informative cu numele conspirativ „Tudor”. Sfinţitele feţe bisericeşti îi săpau groapa singurului constănţean care avusese curajul nebunesc să se înscrie în mişcarea pentru drepturile omului iniţiată în România de Paul Goma, într-o vreme în care o astfel de faptă putea să-l trimită în faţa plutonului de execuţie sau într-un ospiciu pentru nebuni – aşa cum i se întâmplase altui susţinător al scriitorului, muncitorul Vasile Paraschiv din Ploieşti.

Delaţiunea lui Anghel Dincu

Delatorul-Anghel-Dincu

Multe din notele informative adunate între coperţile Călugărului II se referă la fapte banale din viaţa lui Mascas. Nu însă şi delaţiunea lui Anghel Dincu! Acea turnătorie, dată pe 26 septembrie 1989, putea avea repercusiuni dramatice asupra dizidentului, dacă la orizont nu s-ar fi ivit revoluţia. Dincu relata securităţii că, în cadrul unei adunări preoţeşti, Mascas ar fi fost întrebat de secretarul şedinţei, pe numele său Drăgan, dacă recunoaşte că ar fi scris scrisori la Europa Liberă. Mascas ar fi recunoscut şi ar fi afirmat, potrivit turnătorului său, că va mai scrie şi altele. Mai departe, Anghel Dincu le relata securiştilor că preotul cel obraznic de la Cernavodă i-ar fi spus lui şi unei alte persoane, într-o discuţie privată, că dacă se va schimba ceva în România, va fi „primul care îşi va pune galoane pe umăr şi va trage cu pistolul – fără să facă referiri în cine anume va trage”. Ca urmare a gravităţii faptelor declarate de sursa „Tudor”, ofiţerul operativ a scris, la finalul notei informative, că se impune „a se trece la documentarea cazului”. Un alt securist, cu o altă semnătură indescifrabilă, probabil mai mare în grad, a menţionat şi el pe nota informativă a lui Anghel Dincu: „Prezentaţi dosarul celui în cauză la analiză pentru a hotărî. Urgent!”. Repetăm: doar Revoluţia a făcut ca delaţiunea actualului moralist de pe sticlă să nu aibă urmări. Gabriel Mascas declară că îşi va da turnătorii în judecată, pentru a le cere daune morale, după modelul recent iniţiat de Gabriel Liiceanu.

Dincu: „Este o singură chestie despre care putem să vorbim, la concret, dar care nu-l vizează pe Mascas”

Preotul Anghel Dincu declară: „Nu este adevărat! Categoric, vă garantez acest lucru. Eu ştiu foarte bine ce am făcut, staţi liniştit că ştiu despre ce este vorba. Eu cu Mascas nu am avut niciodată nicio problemă. Este o chestie care mă face, pur şi simplu, să râd, pentru că eu ştiu despre ce este vorba, nu vă pot spune prin telefon, dar în niciun caz nu-l incriminează pe Mascas. Este o singură chestie despre care putem să vorbim, la concret, dar care nu-l vizează pe Mascas. Îl cunoaşteţi pe Mascas? Ia întrebaţi-l când vă întâlniţi cu el – măi, dar tu ce vrei de la omul ăsta? Şi să vă uitaţi în ochii lui! Este un singur lucru pe care eu l-am făcut atunci şi am fost împins pur şi simplu de mai marii mei la vremea respectivă, dar nu-l vizează pe Mascas.”, declară Anghel Dincu. În ciuda declaraţiilor sale, documentele care îl incriminează sunt cât se poate de oficiale, fiind emise sub ştampila şi semnătura CNSAS.

Adrian Cârlescu

Vezi mai jos documentele CNSAS:

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/Raport-Informativ-Dincu-Ang.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/Raport-Informativ-Dincu-2.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas8-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas7-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas6-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas5-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas4-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas3-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas2-001.jpg

http://constanta.ro/wp-content/uploads/2014/08/mascas-001.jpg

Puteți asculta punctul de vedere al preotului Anghel Dincu, accesând următorul link https://soundcloud.com/nolove4me/interviu-anghel-dincu

Similar Articles

Comments

  1. nu stiu cum ati dedus ca preotul dincu era far calauzitor ( mai ales ca promova erezii ca ecumenismul, ori era promasonerie, procip), pt ca , de multe ori, am vazut ca nici Sfanta Scriptura nu o cunoaste. a ajuns la tvn printr-un concurs de imprejurari, nu pt ca era prea induhovnicit ( de altfel, e un preot care fumeaza, lucru considerat pacat). are multe erori in ceea ce priveste invatatura crestina.cred ca nici nu e prea preocupat sa studieze prea multe. mai are si ceva scandaluri legate de violenta domestica, asa ca , in nici un caz, nu e far calauzitor ( poate spre iad).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular