Rădăcinile românești ale faimosului jucător de poker-Daniel “Kid Poker” Negreanu

Unul dintre cei mai faimosi jucatori de poker din lume este Daniel Negreanu, cunoscut in lumea jocului drept “Kid Poker”, nick-name sub care canadianul de origine romana a reusit sa cucereasca nenumarate titluri de campion al acestui joc. Anul trecut, in tara sa adoptiva, Canada, a fost lansat, in premiera, unul dintre cele mai interesante documentare, in care este povestita viata si cariera acestuia. Anul acesta, in 2016, cu nerabdare este asteptat sa fie prezentat si in restul lumii, oferind tuturor fanilor sai, dar si ai jocului in sine, ocazia de a patrunde in lumea unuia dintre cei mai carismatici jucatori de poker care au existat pana acum. O buna bucata din acest documentar este legata de inceputurile carierei de jucator de poker a lui Daniel Negreanu, cariera care o-a fost influentata si mai ales, sustinuta, de catre parintii acestuia, Constantin si Ana Negreanu, cei care reprezinta enorm pentru Kid Poker. Desi au emigrat inca din anul 1967, parintii acestuia nu au uitat de unde au plecat, reusind sa-i transmita lui Daniel o parte din valorile si principiile lor, care sa-i aminteasca de tara de origine, Romania.

In anul 1967, Constantin si Ana Negreanu, doi romani care se saturasera de modul in care regimul comunist guverna tara, au decis sa paraseasca teritoriul tarii natale si sa caute un loc mai bun. Constantin, tatal jucatorului era originar din Iasi, in timp ce Ana, mama, era din Brasov; proveniti din doua regiuni puternice ale Romaniei, parintii lui Daniel Negreanu nu au ezitat sa vorbeasca limba romana nici atunci cand erau in Canada. De altfel, jucatorul recunoaste ca in casa in care locuiau se vorbea intr-o limba unificata, romano-engleza. Radacinile romanesti si-au spus cuvantul si in formarea caracterului ambitios al lui Daniel Negreanu, acesta declarand in toate interviurile ca este roman, cu toate ca nu are atat de multe legaturi cu tara.

In documentarul despre viata si cariera sa, Daniel Negreanu declara ca unul dintre cele mai importante persoane care i-au influentat cariera de jucator de poker a fost tatal sau, care l-a incurajat in mod constant. In anul 1994, atunci cand echipa de fotbal a Romaniei a reusit sa fie aproape de semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal, alaturi de tatal sau, Kid Poker a sustinut echipa noastra, bucurandu-se pentru succesele acesteia. Despre el, mama sa declara ca este un maestru al probabilitatilor si ca determinanta in succesul sau a fost ambitia de care a dat dovada. Initital, ambii parinti si-au dorit ca fiul lor sa devina avocat, insa, mai tarziu, pe masura ce acesta si-a etalat abilitatile in sportul mintii, pokerul, si-au schimbat parerea si l-au sustinut neconditionat.

“Daniel este singurul despre care medicii au spus ca are nervi de otel, pur si simplu nu i se vede si nu se inregistreaza emotia in timpul competitiilor. Si-l iubeste lumea, nu-ti inchipui cat de mult il iubeste lumea” – Ana Negreanu

Cariera lui Daniel “Kid Poker” Negreanu in acest joc este una cu adevarat impresionanta: camion mondial in anul 1997, castigator al WSOP in 1998 (fiind cel mai tanar castigator al competitiei de pana atunci), intre 1997-1999 castiga 12 turnee de poker din categoria Premier, iar in 2004 devine “jucatorul anului” castigand WPT. In plus, a scris carti despre strategiile din jocul de poker si editoriale pentru revistele de specialitate din acest domeniu.

“Joc [la turnee]până le câştig. Daca după noua ani sunt din nou primul inseamna ca nu pierd timpul. La turnee programul e incarcat. Joc, am interviuri, sunt ambasador PokerStars, am o multime de evenimente.”, Daniel Negreanu

Daniel Negreanu a jucat si in cateva pelicule cinematografice, dar si-a exersat abilitatile sui alaturi de actori cunoscuti de la Hollywood precum Tobey Maguire, Ben Affleck sau Leonardo Di Caprio.

“An de an adunam date despre jucatori, despre modul in care reactionau in situatii limita. Poate cel mai important, invatam sa imi controlez la maximum starea emotionala. Mai tarziu am realizat ca nu trebuie sa fiu neaparat un nesuferit pentru a fi un mare jucator de poker”, Daniel Negreanu.

Kid Poker este bucuros de fiecare data cand are ocazia sa-si viziteze tara de origine a parintilor sai, mai ales ca o considera un tinut cu adevarat fermecator. Fie ca a fost vorba despre concursuri de poker, fie ca a fost vorba doar despre vizite de relaxare, Negreanu a fost impresionat de ceea ce a gasit in Romania. In plus, acesta vorbeste foarte bine romaneste, fapt exersat cu ajutorul prietenilor si jucatorilor romani de poker, cu care ii face o deosebita placere sa se intalneasca la turneele la care participa. A vizitat pentru prima data tara noastra atunci cand avea varsta de 10 ani si cand inca era sub regimul comunist. Ulterior, dupa multi ani a revenit in Romania cu ocazia unui turneu de poker, atunci cand a avut ocazia sa viziteze o tara cu totul diferita fata de cea vazuta atunci cand era copil. Desi este stabilit in Las Vegas, Daniel Negreanu nu exclude ca atunci cand o sa imbatraneasca sa se retraga in Romania, placandu-i in mod special orasul Brasov, locul de nastere al mamei sale.

Faptul ca este unul dintre cei mai buni jucatori de poker din lume nu il opreste sa continue sa joace la turneele si competitiile de poker, atat online, cat si offline. In acest mod, el continua sa isi urmeze pasiunea pentru acest sport al mintii, care i-a oferit unele dintre cele mai mari satisfactii din viata.

“E un sport, sau un hobby, la care nu contează varsta” , Daniel Negreanu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular