La Medgidia, primarul Valentin Vrabie a reinventat licitațiile publice, oferindu-le caracter secret

Primarul Medgidiei, prin intermediul ”prietenilor” din presa pe care o sponsorizează, au bubuit din nou zilele trecute, povestind cum municipiul va fi asfaltat de la un capăt la celălalt, grație eforturilor făcute de primar și echipa lui. În realitate, vorbim de asfaltarea a 48 de străduțe, care ajung împreună la vreo 16 kilometri lungime. Banii au venit de la guvernul Tudose, prin programul PNDL. Un cadou de 5.3 milioane de euro oferit de PSD/ALDE, pentru care nu trebuia, ca primar, decât să-ți pui semnătura pe hârtie.

Strada Ana Ipatescu, unul dintre marile bulevarde ce vor fi asfaltate
Strada Ana Ipatescu, unul dintre marile bulevarde ce vor fi asfaltate

”Era asfaltărilor”, așa cum o numea Vrabie, nu putea să înceapă însă fără a fi contractat un asfaltator pentru a se ocupa de lucrări. Această procedură s-a inițiat în luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost publicat anunțul prin care se anunța licitația pentru găsirea firmei care să asfalteze. Aici trebuie punctat primul detaliu curios al acestei licitații. Primarul Valentin Vrabie nu stabilise componența comisiei de evaluare a ofertelor, dar stabilise încă din luna martie a anului 2017 că este nevoie în comisie de un expert în ”analiza efectelor de natură juridică pe care le pot determina anumite elemente ale ofertei sau anumite clauze propuse de ofertant”. Adică, nu știa cine va face parte din comisie, dar știa că în comisie nu vor fi experți în probleme juridice, așa că încă din martie l-a cooptat în comisie pe un anume Adrian Micu, pentru a suplini lipsa despre care menționam.

Comisia pe care Micu urma s-o ajute cu experiența sa juridică s-a înființat abia în august. Cap de afiș, președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Bogdan Moșescu. Acesta este un bun prieten al primarului, care l-a cadorisit cu funcții precum cea de Administrator Public al orașului sau membru al Consiliului de Administrație al Spitalului din Medgidia, cel mai probabil numiri care să-i ofere niște venituri generoase, pentru că rezultate în aceste funcții cu siguranță nu a avut. Un Bogdan Moșescu despre care nu știm cât câștigă, pentru că a ”uitat” să-și treacă veniturile în declarația de avere. Da, el este președintele comisiei de evaluare a celui mai important proiect din mandatul Vrabie, ca să înțelegeți pe cine a desemnat primarul să supravegheze o licitație de milioane de euro. Un fost ONG-ist fără experiență în asemenea proceduri.

A urmat licitația, câștigată de firma preferată a CNADNR pentru zona Dobrogea, Oyl Company Holding AG SRL Slobozia, o societate care câștigă cam tot ce se poate câștiga în domeniu pe zona respectivă. Așa cum se întâmplă însă, acolo unde miza e constituită de milioane de euro, celelalte competitoare au dorit să conteste rezultatul licitației, doar că s-au lovit de refuzul Primăriei Medgidia care, SURPRIZĂ, a refuzat să ofere detalii complete despre oferta câștigătorului, trecând documentele la categoria CONFIDENȚIAL. O inovație în domeniu, la limita legii, marca Valentin Vrabie, care a șocat firmele participante. Practic, nimeni nu poate contesta rezultatul, pentru că nu primește documentele pentru a studia detaliile. Ați mai auzit așa ceva?

Documentele oferite de Primăria Medgidia, blurate pentru a ascunde detalii
Documentele oferite de Primăria Medgidia, blurate pentru a ascunde detalii

Curios este că proiectul privea și înlocuirea stâlpilor de electricitate de pe marginea străduțelor ce vor fi asfaltate, lucrare pentru care firma câștigătoare nu a prezentat expertiză în domeniu sau măcar un partener cu expertiză, ceea ce ar putea anula licitația în orice moment. Dar cum s-o anulezi când Primăria secretizează documentele omorând orice urmă de transparență, de parcă o anumită firmă trebuia neapărat să câștige?

Primăria Medgidia stă pe un butoi de pulbere. Și chiar dacă primarul Valentin Vrabie încearcă prin știri bombastice și prin licitații dedicate, să înfrumusețeze un peisaj tragic, adevărul e că asfaltarea câtorva străduțe nu va stopa iminența dezastrului. Mai ales că, pentru acest proiect, administrația locală trebuie să pună o parte din bani, pe care cu siguranță la momentul acesta nu-i are. Vom reveni.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular