Volei de trei miliarde, de la Consiliul Județean prin Asociația lui Voinicel, pe plaja lui Budi, asociatul Mirelei Matichescu

În 2016, numirea lui Marius Horia Țuțuianu în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța a surprins pe toată lumea. Un personaj șters, care nu impresionase cu nimic, cunoscut ca fiind unul dintre pionii mărunți din curtea lui Nicușor Constantinescu, impus în diverse funcții, mai mult din cauza prieteniei fostului baron cu socrul lui Țuțuianu, celebrul Ilie Hondoreanu (Holding Hondor Stil și Tapihon SRL). Cam așa era văzut la acea vreme viitorul președinte al Consiliului Județean.

În primele zile de mandat, am întrebat sursele noastre de la vârful PSD Constanța, care a fost motivul impunerii lui Țuțuianu la conducerea CJC. Răspunsul a venit prompt: ”nu am găsit altul mai prost”. Iar răspunsul a fost unul foarte serios.

Adevărul, privind tot contextul, pare să fie altul. Deși Felix Stroe preluase puterea în organizația PSD Constanța, Mazăre era încă liber, departe de fuga în Madagascar iar Nicușor era abia la începutul problemelor penale. Puterea era încă a lor, iar asta le-a permis să-și aleagă succesorii.

Aveau nevoie ca viitorii membri ai CJC și respectiv CLM să nu se constituie parte în procesele ce știau că vor urma. Aveau nevoie ca primarul și președintele Consiliului Județean să nu înceapă să scormonească în trecut. Așa au ajuns Țuțuianu și Făgădău în funcții, iar Stroe a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de la RAJA, iubirea lui cea mare.

Doar că în stilul său caracteristic, fostul șef de promoție de la Academia Navală s-a asigurat că nu pierde tot controlul la Consiliul Județean, așa cum s-a întâmplat la Primărie în acel moment, impunându-l pe Claudiu Palaz în funcția de vicepreședinte al CJC. Practic, printr-o manevră politică genială, Stroe le-a băgat sula-n coaste foștilor, impunând în funcția de vicepreședinte un om care s-a preocupat constant exact de ceea ce nu și-ar fi dorit Mazăre și ai lui.

Palaz a umblat zilnic în trecutul instituției, și a scos la iveală multe din fărădelegile pe care fosta putere le pusese la cale. Ce n-a putut opri Claudiu Palaz, fie chiar din funcția de vicepreședinte, a fost felul în care Țuțuianu a strâns alături de el un mic grup de interese, care s-a preocupat constant să tragă, pentru el și ai lui, partea leului.

Că doar nu era să conducă ditamai județul și să n-aibă și el beneficii. Iar grupul ăsta de interese este strâns legat de ”foștii”, Mazăre și Strutinsky, confirmând tot ceea ce v-am spus în introducere.

Astăzi vă facem o scurtă introducere a grupului care manevrează banii și afacerile Consiliului Județean Constanța, precum și două episoade legate de modul în care au fost deturnate fondurile instituției în beneficiul găștii înfășurate în jurul președintelui Horia Țuțuianu.

Finul Caracostea, omniprezenta Mirela și săgeata Vadim

Personajele pe care Horia Țuțuianu le-a adus (sau în unele cazuri le-a păstrat) alături de el, acestea servindu-i interesele, eminamente financiare, sunt următoarele. Și vom reveni, pe larg, pentru fiecare dintre ei.

Unul este Cătălin Caracostea, finul președintelui CJC, lăsat drept succesor la societatea Neptun Olimp și unul dintre antreprenorii care se ocupă de afacerile ”famiGliei”. Despre el, vom reveni într-un material dedicat, în curând.

Omul care are ca rol să-l introducă pe Cătălin Caracostea în diverse relații de afaceri cu instituțiile Consiliului Județean, este Corneliu Vadim Ruse.

După ce a servit interesele lui Nicușor Constantinescu, soția lui fiind chiar unul dintre angajații fideli ai lui Sorin Strutinsky, Vadim Ruse s-a înfășurat perfect și în sistemul lui Horia Țuțuianu, lucrând în Consiliul Județean drept inspector în compartimentul pentru mediul de afaceri.

Din această postură, are grijă ca la orice eveniment desfășurat de Consiliul Județean să-l introducă și pe finul Caracostea, dar să-și aducă și propriile afaceri. De-a lungul timpului au existat mai multe plângeri de la afaceriști locali, care au sesizat faptul că la târgurile organizate de CJC-ul lui Țuțuianu, au fost obligați să renunțe la vânzarea anumitor produse, pentru a oferi exclusivitate lui Cătălin Caracostea. Evident, nimeni nu i-a băgat în seamă pe cei care s-au plâns.

Despre felul în care Vadim Ruse și Cătălin Caracostea controlează piața de evenimente organizate de CJC vom reveni, de asemenea, într-un material incendiar, care vă va arăta sistemul corupt patronat de Horia Țuțuianu.

Mirela Matichescu a fost prima care a sosit alături de noul președinte al Consiliului Județean. Om de afaceri și revoluționar, școlită pe la Academia SRI, doamna a ajuns în anturajul lui Horia Țuțuianu direct din brațele lui Radu Mazăre, care a impus-o în mai multe funcții la nivel național, precum cea de șefă a Agenției Naționale pentru Turism, în perioada Guvernului Ponta.

Relația de prietenie cu Radu Mazăre se întinde pe mai mulți ani, încă din anul 2000, când Mirela Matichescu deținea, în asociere cu Ionuț Budi, celebrul club Crush, de pe bulevardul Brătianu (deschi vara și-n centrul stațiunii Mamaia). Rețineți acest aspect, e important.

Radu Mazăre și Mirela Matichescu
Radu Mazăre și Mirela Matichescu

În anturajul lui Horia Țuțuianu, doamna Mirela Matichescu s-a remarcat, cel mult, prin rapiditatea cu care a acaparat toate funcțiile posibile. A început drept consilier onorific, a avansat apoi la calitatea de director de cabinet al președintelui, apoi administratorul public al județului Constanța, și apoi s-a introdus în toate consiliile de administrație în care s-a putut introduce, beneficiind de remunerații considerabile, evident.

Desigur, aceste remunerații nu-i pot plăti mașina de lux cu care sosește la birou în fiecare dimineață, un Range Rover ce costă peste 100.000 de euro, așa că, antreprenorul Mirela Matichescu a știut cum să miște lucrurile, pentru ca firmele aflate în anturajul ei și a președintelui Horia Țuțuianu să își crească vertiginos încasările.

Unul dintre episoadele care au scos în față un mod de lucru viciat, a avut loc în vara anului 2017. În acel moment, Consiliul Județean finanța, în baza Legii 350, un concert rock, organizat taman pe plaja iubitului Mirelei Matichescu. Pentru acel eveniment, Consiliul Județean a plătit nu mai puțin de 625.000 de lei. Și nu, nu a venit Metallica să cânte pe plaja Mirelei Matichescu, dacă vă întrebați asta, cumva.

Anul acesta, modalitatea de operare pare să se repete. Nu mai e vorba de un eveniment cultural ci de unul sportiv. Trei zile de volei pe plajă pentru care Consiliul Județean plătește 300.000 de lei. Beneficiari: fratele amantei lui Mazăre, celebra Voinicel, cu voleiul și asociatul Mirelei Matichescu cu plaja.

Fratele lui Voinicel și candidatul Budi o pun de un eveniment finanțat generos. Prea generos!

În comisia de analiză, cea care a stabilit unde merg banii oferiți de CJC pe Legea 350, două nume îți sar imediat în ochi. Unul este Nicu Roșu, consilierul personal al președintelui Horia Țuțuianu. Al doilea este Vadim Ruse, despre care ați citit câteva rânduri mai sus. Așadar, președintele CJC a avut într-o comisie cu cinci membri, cel puțin două persoane care i-au servit interesele. comisie  

25 de asociații s-au înscris la Consiliul Județean Constanța pentru a beneficia de finanțări în baza Legii 350. Dintre ele, doar patru au fost considerate eligibile. Printre acestea patru, îți sare în ochi alocarea sumei de 287.010 lei, Asociației Club Sportiv Academia de Volei Tomis pentru proiectul ”Constanța Tour Beach Volley”.

Asociația cu pricina este reprezentată de Florin Voinea, un cunoscut voleibalist constănțean. Acesta este, întâmplător sau nu, fratele Elenei Voinea, una dintre amantele preferate ale fostului primar, Radu Mazăre, poreclită Voinicel. Da, ați auzit recent de ea, a fost pentru câteva zile șefa de cabinet a ministrului Nicolae Moga.

Voinicel, Radu Mazăre și fratele lui Voinicel (Florin Voinea)
Voinicel, Radu Mazăre și fratele lui Voinicel (Florin Voinea)

În descrierea oferită de Florin Voinea, surprind câteva detalii. Spre exemplu, autorul proiectului susține că proiectul este benefic pentru municipiul Constanța, ceea ce te face să te întrebi de ce nu l-a depus mai degrabă la Primărie.

Apoi, referitor la publicul căruia proiectul se adresează, autorul spune că publicul țintă este de 500 de spectatori. Aproape trei miliarde de lei pentru 500 de spectatori, pare o reală risipă a banului public.

Detalii interesante apar și la cheltuielile specificate de autorul proiectului, în descriere. Florin Voinea explică faptul că prin acest proiect urmărește să organizeze o etapă a Campionatului Național de Volei pe plajă, sub egida Federației, dar plătită integral din finanțarea proiectului.

Din cheltuielile specificate de Voinea, reiese că trebuie cumpărate echipamente sportive, mingi, pentru fiecare sportiv participant, dar și pentru arbitri. Grosul banilor, însă, adică 164.124 de lei din 287.000 se duc la categoria ”alte cheltuieli: servicii de închiriere de baze sportive, săli de conferință, spații, aparatură birotică și alte bunuri necesare”. După ce descrie exact cum oferă gustări de 17 lei fiecărui participant, autorul proiectului mută grosul banilor la capitolul ”și altele”, ceea ce ar fi trebuit să atragă atenția finanțatorului.

Motivele pentru care finanțatorul a închis ochii la faptul că mai bine de jumătate din sumă nu e cheltuită justificat, țin probabil și de faptul că una dintre cele trei etape ale proiectului s-a desfășurat pe plaja Luv, deținută de Ion Budi, cel cu care Mirela Matichescu a fost asociată în mai multe afaceri, precum cunoscutul club Crush. A doua locație specificată în proiect este plaja Blanco by Bavaria Blu. Adică hotelul vicepreședintelui PSD Constanța, Ion Dumitrache. A treia și ultima locație specificată în proiect ar fi trebuit să fie plaja Tataia, dar organizatorii s-au răzgândit și au menținut meciurile de volei în apropierea plajelor despre care vorbeam mai sus. Ca să fie toată lumea fericită, nu-i așa?

37.500 de lei s-au dus, de asemenea, pentru promovare, fotografiere și filmare live a meciurilor de volei. Desigur, nici această sumă mult prea mare nu a atras atenția finanțatorului. Nici nu avea cum, atât timp cât pe banii Consiliului Județean s-a întreținut atmosfera pe plaja prietenului Budi. Același Budi pe care PSD l-a impus drept candidat independent la Primăria Constanța, pentru a mai fura din publicul de dreapta și a asigura o victorie a candidatului de stânga, Decebal Făgădău.

Totul e bine când se termină cu bine, desigur, dar nu pe banii județului Constanța. Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular