Arhiepiscopia Constanta distruge inca un preot bun.

biserica-Sf-Mina-Tabacarie-Constanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update. Astazi, 12 martie, biserica Sf Mina din Constanta este inchisa. Preotul Nicolae Picu a fost scos din randurile fetelor bisericesti, el nemaiavand voie sa slujeasca niciodata. Oamenii care au ridicat si ingrijit biserica din parcul Tabacariei au pus lacate pe usi si nu lasa pe nimeni sa intre. Arhiepiscopia spune ca va apela la organele abilitate pentru a lua in grija o institutie care-i apartine de drept. Puteti citi mai multe in ziarul Adevarul de Constanta: http://adevarul.ro/locale/constanta/conflict-precedent-preotul-nicolae-picu-caterisit-biserica-sfantul-mina-inchisa-1_513f473000f5182b85fbf3ea/index.html

 

Ieri, ziarul Adevarul de Constanta a dezvaluit o situatie cu adevarat tulburatoare. Unul dintre cei mai haraziti preoti din orasul nostru a fost inlaturat de la biserica pe care a fondat-o, ingrijit-o si pastorit-o in ultimii 15 ani. Este vorba de parintele Nicolae Picu, de la biserica “Sf. Mina”. Puteti citi articolul in intregime aici: http://adevarul.ro/locale/constanta/exclusiv-tulburare-mare-sfantul-mina-preotul-nicolae-picu-indepartat-biserica-1_51223c4400f5182b8576378f/index.html#.

Astazi, raspunsul Arihiepiscopiei nu s-a lasat asteptat. El suna in felul urmator: “In toamna anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a decis demararea unei cercetari la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanta. In urma acestei cercetari a rezultat ca, in calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Picu Nicolae nu s-a ingrijit de bunurile sacre ale parohiei (cladirea bisericii si oficiul parohial) mai mult, a contribuit la instrainarea acestora. In fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat in favoarea unei Asociatii, fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane (cu caracter de lege), care reglementeaza fara echivoc ca o biserica, imediat dupa sfintirea ei trece de drept in proprietatea si folosinta unitatilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul si cladirile afectate ei. Or, pr. Picu Nicolae in loc sa faca toate diligentele legale pentru a duce la indeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la instrainarea lor. In consecinta, Adunarea Eparhiala, formata din 30 de membri, clerici si mireni, a decis suspendarea din preotie a pr. Picu Nicolae si deferirea lui spre judecata consistoriului eparhial, precum si demararea actiunilor legale in instanta pentru recuperarea bunurilor.” – Adevarul de Constanta

Ca biserica devine din ce in ce mai mult o afacere, o vedem cu totii. Ca preotii nu mai sunt de mult temple de credinta ci doar niste barbati cu barba imbracati in negru, nici asta nu mai e ceva nou. Ca probabil biserica Sf Mina, una dintre cele mai frumoase si cunoscute biserici din Constanta produce anual sume imense de bani, ar fi lesne de inteles. Dincolo de toate ramanem noi, oamenii de rand, cei care l-am cunoscut pe parintele Picu. Cei care am invatat din intelepciunea dansului si pe care ne-a luminat cu bunatatea de care a dat mereu dovada. Si-atunci l-as intreba, pe maria sa IPS Teodosie, cum ramane cu noi astia, parinte? Cum ramane cu oamenii care inteleg ca parintele Picu este una cu biserica pe care a construit-o si dezvoltat-o in toti anii astia? Chiar putem sa trecem peste parerea lor, ca si cum n-ar exista? Nu pot, maria dumneavoastra Teodosie, sa ma gandesc decat ca, asa cum Oreste Teodorescu spunea, stie Tatal cine-i sunt copiii buni. Oare dumneavoastra, domnule Teodosie, sunteti printre copiii buni ai Tatalui ceresc?

Similar Articles

Comments

 1. Felicitari pentru articol si pentru curaj! L-am distribuit mai departe.
  Parintele Nicolae Picu este un preot cu har, fiu duhovnicesc al Parintelui Arsenie Papacioc. Nu a gresit cu nimic altceva decat ca a slujit din toata inima lui Dumnezeu si credinciosilor. Avem nadejde ca Sfantul Mina nu va mai rabda mult timp nedreptatile si grozaviile care se intampla la Arhiepiscopie.
  Un prim exemplu ca Dumnezeu nu doarme e ce s-a intamplat cu Parintele Valeriu Roman, care fusese trimis la Biserica Sfantul Mina de Arhiepiscopie. Domnul a fost milostiv si nu a murit nimeni in urma accidentului pe care l-a provocat. Sa ne fereasca Dumnezeu de mânia Lui!

  • Sunt total deceptionata de ceea ce se intampla si apropo de intrebarea lansata, personal, ma indoiesc ca maria sa Teodosie se numara perintre copii buni ai tatalui ceresc…Decizia lui de a distruge munca de o viata a parintelui Picu Nicolae lasandu-ne in acelasi timp pe noi enoriasii ce mergeam cu mult drag la aceasta biserica si la parintele care intr-adevar ne dadea sfaturi f bune si pline de har nu cred ca e o hotarare ce vine de la Dumnezeu ! Acum eu nu mai pot sa calc in aceasta biserica, iar fondul de 2% ce voiam sa-l donez ei, l-am dat bisericii catolice ! Pacat ca maria sa Teodosie refuza sa inteleaga si sa accepte realitatea ! Cred ca noi toti enoriasii ce am iubit aceasta biserica si am primit sfaturile si sustinerea parintelui ar trebui sa nu mai calcam in ea pana cand nu se face adevarata dreptate ! Sa stea singur acolo maria sa Teodosie !
   Poate astfel il va lumina in sfarsit Dumnezeu !!

 2. Rusine Teodosie! Rusine… sper sa te vada Cel De Sus si pe tine cum l-a vazut la Valeriu Roman, si l-a trimis beat mort la volan. Parintele Picu trebuie readus la biserica pe care a ridicat-o cu ajutorul nostru. Sunt ortodox si mi-e rusine cu Teodosie.

 3. Adevarul este ca teodosie (nume de om mic si de nimic) este ros de invidie, si pentru ca harul divin il ocoleste de ceva vreme s-a pus pe distrus.

  Trebuie si el sa-si hraneasca acolitii scoliti la foc automat si cu spaga la “binecuvantata” sa facultate teologica, care probabil nici crezul nu-l mai stiu, ca tot i-au notele asa pe ochi frumosi. Cum credeti ca pot fi hraniti acesti traficanti de ierburi, alcoolici notorii, …? Ce sa o mai lungim, adevarati inamici publici, si inca de top!

  Probabil vrea sa “amaneteze” si aceasta bisericuta ca sa mai stoarca ceva bani de la vreo banca. Hai sa ne gandim oare a gira la banci cu “bunurile” bisericii nu tot un fel de instrainare se cheama. Zi zau tovarase ca nu ai facut asa, si ca sa-ti scapi pielea, daca poti!

  Fereasca Dumnezeu, sa-l chemati pe super-inaltatul sa va stropeasca cu aghiazma si cu busuioc locuinta, ca iaca vine si ziua in care o sa zica ca este a lui. Daca va apasa asa de tare pacatele si platiti bine va mai pricopseste si cu o sleahta cantacioasa de pusti gaozari.

  Te va judeca aspru Dumnezeu, pentru nedreptatile tale, si pentru ca-ti bati joc de invataturile divine pe care ar trebui sa le imprastii cu smerenie si nu sa le incalci porceste.

 4. Dragilor Hristos nu a avut bunuri pe pamant, si nici Biserica Sa nu are nevoie de astfel de bunuri pentru ca avutia sa este in cer.

  Constructiile si podoabele in scop de cult apartin oamenilor, comunitatilor, si au menirea de a le satisface nevoia de rugaciune in comuniune, nevoie pe care Dumnezeu a ingaduito.

  Orice persoana care vine in numele lui Dumnezeu, te izbeste cu harul sau, si va fi primit cu bucurie si cum se cuvine si fara a avea “haine” stralucitoare si fara a fi proprietarul locului. Mantuitorul nostru si apostolii sai au calatorit in lume ca sa-si raspandeasca cuvantul cel bun si au fost oaspeti pretutindeni si nu s-au comportat ca niste stapani.

  Cred ca Biserica Ortodoxa Romana, mai cu seama ca are origini apostolice, ar trebui sa-si aminteasca acest lucru, si sa uite practicile de inavutire si sa-si reaminteasca cuvantul care zideste calea muritorilor catre nemurire asa cum Domnul nostru Iisus Hristos a voit.

 5. Probabil ca banii mergeau in directia asociatiei care sprijina COPIII CU DIZABILITATI si familiile acestora. Iar Teodosie o fi avand alt plan pentru acei bani… Ca sa nu mai spun ca la slujbele lui erau mult mai multi credinciosi decat la catedrala !!! Iar in noaptea de inviere acolo merg oamenii, nu la Teodosie pe plaja!!!! Tot parcul pe care il vedeti in fotografii e neincapator , pe cand pe plaja, abia daca se gasesc cativa pentru o poza de grup!
  Il cunoastem pe parinte si sigur toti care-l cunosc il sprijina. Dar avem noi vreun cuvant de spus?

 6. Se pare ca Prea Inaltul nu agreeaza preotii cu calitati deosebite,cu har special de la Dumnezeu.
  Parintelui Picu i s-a facut o mare nedreptate ,asa cum s-a intamplat si cu parintele Danut Costan din satul Viisoara,caruia i s-a interzis citirea Sf Molifte ale Sf Vasile cel Mare.(mentionez ca parintele asigura pranzul scolarilor saraci ai satului,zilnic la cantina parohiei)
  Acum,”multumita” Prea Inaltului,credinciosii care alergau cu credinta si speranta in fiecare duminica si umpleau biserica din Viisoara,majoritatea din oras,nu mai pot beneficia de aceste slujbe… Si intreb,cum bine intreba cineva mai sus,si cu noi,Prea inalte Parinte,cei care ne bucuram de aceste slujbe,ca si de slujbele de la Biserica Sf Mina,cu noi,cum ramane?!!…
  Dar ,sunt sigura ca aceste probleme ale noastre sunt doar amanunte nesimnificative pt Dvs ,iar somnul va va ramane in continuare netulburat…

 7. asa de bun preot a fost Picu ca este la a doua sanctiune.El a mai fost odata mutat discipolinar la Cotul Vaii pt ca facuse matrapazlacuri pe la parohie. Un adevarat fariseu

 8. Prea putin sfinte nu uita ca banul este ochiul dra…. si deci asadar si prin urmare stim pe cine slujesti ( Miky spaga era mic copil pe langa imi permit sa ti spun tine). Si cel mai important lucru biserica suntem noi mirenii. Gasise m si eu un preot adevarat care ma apropiase de biserica si ai avut grija sa dispara. iti urez vb ceea veche : lasa ne. Si sa nu uit : si du te.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular