Teodosie l-a repus în preoţie pe beţivanul Roman. Arhiepiscopia e plină de penali

Preotul care a provocat un accident în lanţ, în data de 31 ianuarie a.c. într-o stare de beţie apropiată de coma alcoolică, a fost repus în drepturile preoţeşti, pe şest, de arhiepiscopul Teodosie.

ips_teodosie10 În loc să-l trimită pe beţivan ca degustător la Crama Nazarcea, înaltul ierarh i-a permis să slujească la Biserica Adormirea Maicii Domnului din buricul Constanţei, încă din data de 1 mai a.c.. În urmă cu două zile, Permanenţa Eparhială a decis să-l repună pe Valeriu Roman şi în funcţia de consilier cultural al Arhiepiscopiei, calitate în care acesta s-a apucat să organizeze un simpozion la Universitatea Ovidius, dedicat comemorării Edictului de la Milano. Alţi preoţi cu infracţiuni rutiere la activ, unii chiar condamnaţi penal, continuă să-l consilieze pe Teodosie. Această molimă morală e atât de profundă, încât un preot de mir din localitatea Arsa a fost ridicat din altar, în timp ce oficia liturghia Izvorului Tămăduirii (acum două săptămâni), fiind condamnat la zece luni de închisoare cu executare pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Un alt preot, de la Catedrala lui Teodosie, a fost condamnat pentru trafic de droguri.

„Fă proasto, mă ştii de undeva?”

Valeriu RomanO ţară întreagă s-a crucit, pe 31 ianuarie 2013, vâzând isprava lui Roman. Slujitorul Domnului şi al zeului Bachus a aţipit la volan, pe Bulevardul 1 Mai din Constanţa. În acel moment, maşina sa a luat-o, de capul ei, pe contrasens, a lovit alte trei maşini, după care s-a răsturnat cu roţile-n sus. Doi minori au suferit vătămări corporale. Poliţiştii de la Rutieră i-au pus preotului fiola, l-au încătuşat şi l-au dus la Spital pentru recoltarea de probe biologice. În tot acest timp, Valeriu Roman a găsit prilejul să grăiască: „Sunt preot, şi tot degeaba!”, „Ce caut în dubă? Chiar aşa, ce caut eu aici?”, „Fă proasto, mă ştii de undeva?” (către mama minorilor vătămaţi). Au curs şi înjurături spurcate din gura de aur a sfinţiei sale, dar nu le mai pomenim din jenă faţă de cititori. În cele din urmă, analizele medicale au scos la iveală că Valeriu Roman avea o concentraţie de alcool în sânge de 2,45 de grame la mie, deşi poate mai potrivit ar fi fost să-i măsoare cineva sângele din alcool.

Suspendarea a fost praf  în ochi

La momentul scandalului, Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că îl suspendă pe Roman din toate funcţiile ecleziastice pe care le deţinea, respectiv de preot paroh la Biserica Sfântul Mina, consilier cultural al ierarhului Teodosie şi lector universitar la Facultatea de Teologie de la Ovidius. Sancţiunea suspendării a fost luată de ochii mirenilor, ca dovadă că, la nici patru luni de la vitejie şi înainte ca Parchetul să adopte o soluţie în dosarul penal al beţivanului, acesta a fost repus în toate funcţiile sale. La 1 mai, unul din preoţii parohi de la Adormirea Maicii Domnului a fost mutat la Sfântul Mina, pe locul suspendatului, ca să-i permită reîntoarcerea în sistem, prin rocadă. Apoi, în urmă cu două zile, Permanenţa Eparhială i-a redat atribuţiile de consilier cultural, simţindu-i lipsa în pragul marii comemorări a Edictului de la Milano. Căci, la câtă cultură zace-n sângele său, doar consilierul Roman putea să-şi amintească exact, când şi ce anume s-a edictat la Milano, în vremuri în care nu existau nici maşini şi nici teste de alcoolemie.

https://www.youtube.com/watch?v=5jt2npt3500

Cum a ajuns Roman, din diacon, doctor docent

Picu 1
Părintele Nicolae Picu a fost caterisit pentru fapte imaginare. Penalii sunt pe funcţii!

Doar ÎPS Teodosie ştie de ce l-a iertat pe Valeriu Roman. Ne facem însă datoria să informăm că acesta a ajuns în eparhia tomitană în iunie 2001, la câteva luni după numirea lui Teodosie. Ani buni a fost diacon. Şi aşa de bine cânta, încât Teodosie i-a devenit îndrumător „ştiinţific”, în materia Muzicii Bisericeşti, la Universitatea Ovidius. În scurt timp, fostul diacon a ajuns doctor docent, lector universitar, preot în rezerva de cadre de la Catedrală şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului. În ultima calitate, s-a remarcat prin bisericile cu istorie ale Dobrogei, colectând icoanele vechi pentru restaurare, despre care nu s-a mai auzit nimic. În urmă cu doi ani, a fost numit paroh la Sfântul Mina, în coastele preotului Nicolae Picu. Anul acesta, şi Roman, şi Picu au fost daţi afară. Dar Picu nu s-a remarcat niciodată prin beţii şi accidente rutiere, ba dimpotrivă era un preot iubit de credincioşi, cu har de la Dumnezeu. Cu toate acestea, părintele Picu a fost deferit consistoriului eparhial, judecat pentru fapte imaginare şi caterisit.

Părintele Picu a fost dat afară. Beţivanul Roman a fost reprimit pe uşa din dos

Preşedinte al instanţei de judecată bisericeasă s-a întâmplat să fie preotul Adrian Vasile, profesor universitar de Vechiul Testament la Facultatea de Teologie din Constanţa şi coleg cu Valeriu Roman. În 2008, Vasile a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, în urma unui accident rutier. Procesul penal a fost sistat, ca urmare a împăcării părţilor. Vasile nu s-a simţit în nici un fel scandalizat de faptele colegului Roman, pe care nu l-a caterisit, deşi trebuia potrivit normelor Bisericii, însă „i-a dat temelie” lui Nicolae Picu, care n-a încălcat nici o normă. După cum se vede treaba, preoţii cu vocaţie (ca şi Mustaţă, Chircu, Guriţă şi alţii) sunt scoşi din Biserică, în vreme ce câteva personaje cu probleme penale sunt reabilitate indiferent de gravitatea morală şi juridică a comportamentului lor.

Arhiepiscopia e plină de penali

Mai este cazul preotului Vasile Tican, care a fost condamnat definitiv şi irevocabil, prin sentinţa penală 171/13.03.2008 a Curţii de Apel Constanţa, la doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru abuz de încredere – faptă săvârşită în calitate de director la IAS Nazarcea, numit de arhiepiscopul Teodosie. Penalul Tican nu a fost caterisit din preoţie, iar la momentul de faţă slujeşte la Capela Cimitirului Central din Constanţa.

De asemenea, preotul Neculai Poalelungi i-a aplicat o bătaie soră cu moartea preotului Zissu de la Catedrala Marinarilor, în 2005.  Nu numai că nu a fost caterisit din preoţie, după actele de huliganism, dar Poalelungi a fost avansat consilier economic al Arhiepiscopiei, şef de audit şi cenzor al Fundaţiei Sfinţii Procopie şi Elisabeta, fondată în calitate de preşedinte de ÎPS Teodosie. Reamintim că Fundaţia lui Teodosie şi-a însuşit hotelul şi vilele turistice construite la Dorna Arini, cu aportul Arhiepiscopiei Tomisului. Polelungi a întocmit, de-a lungul anilor, referatele de audit care au stat la baza caterisirii preoţilor Mustaţă, Guriţă, Chircu şi Picu. Actele sale de huliganism nu umbresc în nici un fel căderea morală de a le căuta vini patrimoniale preoților fără beţii şi accidente auto.

https://www.youtube.com/watch?v=kJICSu-EuVM

În sfârşit, molima morală care bântuie biserica Tomisului a atins un punct culminant greu de acceptat. Preotul Bucică de la Catedrală a fost recent condamnat pentru trafic de droguri. Colac peste pupăză, pe 10 mai, preotul Ion Manta din Arsa a fost încătuşat în altar, după ce a fost condamnat definitiv la zece luni de închisoare cu executare, pentru conducerea autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice. Manta avea o îmbibaţie alcoolică mai mică decât cea detectată la preotul Roman. Aşteptăm reacţia Patriarhiei Române!

Adrian Carlescu

 

 

Similar Articles

Comments

  1. o vorba din popor spune:pana la Dumnezeu ,te mananca sfintii.Pana la sfinti insa mai sunt si preasfintitii.Cu care nu este de glumit.Daca vrea dumnealui,preasfintitul,esti iertat ,oricare ar fi vina ta.Daca nu vrea insa nu vei mai primi iertare niciodata sau cum spune inaltul nostru prelat nu atat timp cat traieste dansul.Dar noi cei care privim spectacolul grotesc al celor care ar trebui sa fie ptr noi exemplu de iubire frateasca dar si de dreapta judecata ce sa mai intelegem.Si ce sa mai speram daca criteriile de impartire a dreptatii sunt bunul plac si nu voia Domnului si dreptatea dupa voia lui?Ii uram IPS Teodosie sanatate si viata lunga dar daca atat cat traieste nu va face dreptate (dupa spusa proprie) sa ne rugam sa…Doane apara!

  2. O sa asteptam mult si bine reactia Patriarhiei… E greu de crezut ca acolo nu au ajuns informatii legate de mizeriile din Arhiepiscopia Tomisului… Dar corb la corb nu scoate ochii…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular