Cum a fost momit peştele cel mare de la Universitatea Ovidius. Epure ştia că e ascultat, dar nu s-a putut abţine

epure-arestatŞpăgarul e la puşcărie, în arest preventiv. Dar până să ajungă acolo unde-i era locul, a trăit periculos, fiind conştient că este interceptat ambiental de serviciile secrete. Iată, în detaliu, elementele cheie ale urmăririi penale a lui Tiberiu-Dănuţ Epure, rectorul suspendat al Universităţii Ovidius, aşa cum reies acestea din referatul cu propunerea de arestare preventivă – documentul în baza căruia a fost trimis după gratii.

A fost dat în gât de un coleg de la Farmacie

Dosarul penal al rectorului Epure era deschis din 17 ianuarie 2013. La acea dată, profesorul Gheorghe Ţarălungă (foto), decanul de la Facultatea de Farmacie a Universităţii Ovidius, a depus la DNA un denunţ penal. Ţarălungă afirma că Epure ar fi solicitat mită de la mai mulţi potenţiali studenţi, pentru a le facilita aranjarea admiterii la Facultatea de Farmacie, în sesiunea iulie 2012. Arăta acesta că Epure ar fi pretins câte 3.000 de euro pentru a aranja admiterea pe locurile bugetate, fără taxe de şcolarizare, şi sume variind între 1.000 şi 1.500 de euro pentru locurile cu taxă. În probaţiune, denunţătorul a predat procurorilor anticorupţie un card de memorie „micro sd”, care aparţinea Gabrielei Lilos, medic specialist şi conferenţiar universitar dr. la Ovidius. Lilios folosise cardul ca memorie suplimentară a propriului ei telefon mobil, stocând în el două înregistrări ambientale, ale unor discuţii purtate cu mama unei studente, respectiv cu un grup de studenţi, în care aceştia se dădeau de gol câţi bani i-ar fi plătit lui Epure, sub formă de şpagă.

gheorghe-taralunga
Gheorghe Ţarălungă, decanul Facultăţii de Farmacie

După doar două zile de la înregistrarea plângerii, cu o grabă nemaiîntâlnită decât în cazul peştilor mari – procurorii anticorupţie au audiat-o pe Lilios, iar aceasta a declarat că ea a fost cea care i-a dat decanului Ţarălungă înregistrările ambientale. Pe 31 ianuarie 2013, procurorii au audiat-o şi pe mama studentei care fusese înregistrată în timp ce povestea cum i-a dat o şpagă de 1.000 de euro lui Epure, în august 2012, pentru a o băga pe fiica sa la facultate, după ce aceasta picase admiterea din iulie. Epure a băgat-o pe locurile destinate studenţilor străini şi ar fi promis că, în anul universitar ulterior, va căuta soluţia de a o muta pe locurile destinate românilor, unde taxele de şcolarizare erau mai mici.

Şpaga trebuia băgată în sacoul de pe umeraş

O vreme, în dosar nu s-a mai întâmplat nimic. Pe 22 iulie 2013, procurorul de caz a emis o ordonanţă de începere a urmăririi penale împotriva rectorului, pe baza plângerii din ianuarie. După încă cinci zile, ancheta penală a continuat cu două echipe de investigatori sub acoperire, cu identităţi nereale fabricate de organe. Prima echipă l-a abordat pe intermediarul Stelian Tala, un taximetrist despre care studenţii înregistraţi ambiental de către Gabriela Lilios spuneau că aduna şpăgile pentru Epure. Mai departe, Tala a aranjat o întlnire a potenţialei studente şi a mamei acesteia cu rectorul Epure, care le-a cerut, în mod explicit, 4.000 de euro, pentru a le preda grila rezolvată a examenului de admitere. Echipa de investigaţie a revenit, pe 13 iulie, în biroul lui Epure, pentru a înmâna mita.

„La un moment dat Epure Tiberius-Dănuţ s-a ridicat de pe scaunul pe care stătea, s-a dus la Tala Stere şi i-a  făcut semn să stea de pază, în interior, la uşa de acces în cameră, după care a venit lângă Popescu Florentina şi i-a  spus să introducă banii în buzunarul unui sacou ce era pe un umeraş de pe un cuier al biroului. Investigatorul sub acoperire, în acest context al grabei, temerii şi conspirativităţii manifestate de rector prin afirmaţiile făcute în şoaptă, cu paza la uşă asigurată de complice, l-a întrebat dacă cei 4 000 euro sunt pentru admiterea nepoatei sale Mihăiţă Elena-Ioana la Facultatea de Farmacie, pe locuri fără taxă, şi cum se procedează pentru atingerea unui asemenea obiectiv.”. Ulterior, investigatorii au primit testul grilă rezolvat, în schimbul banilor.

L-a percheziţionat pe investigator, dar nu i-a găsit microfonul

dr_lilios_gabriela186_crop_604339421
Gabriela Lilios

A doua echipă a fost legendată pe tipicul unui potent om de afaceri, cu nume nereal Constantin Apostol, dispus să dea şpagă pentru a-şi înscrie odrasla, pe nume nereal Laura, ca studentă la Farmacie. Apostol l-a abordat în mod direct pe Epure şi i-a dat de înţeles că e dispus să dea şpagă pentru a primi rezultatele testului grilă. La un moment dat, rectorul l-a percheziţionat sumar, pe deasupra hainelor, pentru a verifica dacă are dispozitive de interceptare asupra sa. Anchetatorul sub acoperire era blindat de jucării, însă Epure n-a reuşit să le detecteze. În consecinţă, i-a cerut să vină, într-o altă zi, cu dosarul fiicei sale, pentru a negocia, cu pedigree-ul în faţă, scorul tranzacţiei. La întâlnirea cu pricina, şpăgarul a vorbit cu glas puternic, în chestiuni pur tehnice şi educative, dar a gesticulat pe muţeşte că în birou ar fi microfoane, după care, în şoaptă, l-a îndemnat pe investigator să scrie pe un bileţel suma pe care ar fi dispus să o dea. Apostol a scris 4.000 – 5.000 de euro, iar Epure i-a arătat cu degetul suma mai mare. Au stabilit şi ziua în care „afaceristul” trebuia să vină cu şpaga. Ulterior, Epure a verificat datele din dosarul de admitere al fetei. Aşa a realizat că Laura Apostol nu există în realitate. În consecinţă, şpăgarul s-a dat la fund, cum se spune în popor. Însă era deja prea târziu, deoarece muşcase momeala în prima legendă a investigatorilor sub acoperire.

Lucrurile sunt clare, sub aspectul probelor. Însă este de-a dreptul incredibil cât de periculos juca acest delicvent căţărat pe cea mai înaltă funcţie universitară de la Constanţa: lucra conspirat, nu punea mâna pe bani şi bănuia că are microfoane în birou, dar tot acolo îşi negocia şpăgile.

Citeşte aici referatul cu propunerea de arestare.

Adrian Carlescu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular