Arhiepiscopia Constanța a pierdut! Instanța a refuzat să-i ofere pe tavă biserica din Tăbăcărie!

intabulare-Arhiepiscopie1

Încă din luna mai, echipa Constanta.ro semnala un fals grosolan pus la cale de Arhiepiscopia Tomisului, prin care cu ajutorul angajaților OCPI Constanța, se intabula dreptul de proprietate asupra construcțiilor realizate de Asociația Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, pe malul lacului Tăbăcăriei. După mai multe luni de zile în care cele două părți și-au tranșat problema la Judecătoria Constanța, instanța a decis să nu legitimeze falsul și să anuleze intabularea făcută fără temei legal. Astfel, micuța bisericuță de lemn din parcul Tăbăcăriei dar și dependințele ei, rămân pentru moment în posesia celor care le-au construit. Arhiepiscopia are la dispoziție 15 zile pentru a face apel la această decizie, ceea ce probabil se va întâmpla, sentința nefiind definitivă. Citește aici cum a debutat această situație, care ar trebui să se încheie cu mai multe dosare penale pentru cei care au girat acest fals de proporții:

Un extras informativ de carte funciară emis de OCPI Constanţa atestă că Arhiepiscopia Tomisului şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra construcţiilor realizate de Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, pe malul lacului Tăbăcărie din Constanţa. Potrivit documentului ajuns în posesia Constanta.ro, Arhiepiscopia Tomisului “A DOBÂNDIT PRIN LEGE” dreptul de proprietate asupra “Bisericii în stil maramureşean din lemn”, în suprafaţă măsurată de 278 mp, având destinaţia “construcţii administrative şi social-culturale”.

Un fals material mare cât casa

Contrar celor afirmate negru pe alb în extrasul de carte funciară, nu există până la această dată nici o lege care să reglementeze transmiterea activelor ASOCIAŢIEI SFÂNTULUI MARE MUCENIC MINA în proprietatea Arhiepiscopiei. De altfel, înscrisul cât se poate de oficial nu menţionează numărul legii, care nici nu există de facto, ci doar un act administrativ emis sub numărul 998 din 28 martie 2013 de Arhiepiscopia Tomisului, prin care aceasta s-a declarat proprietară, cu de la sine putere.
Deşi încă nu cunoaştem motivaţia actului administrativ, în litera sa, prezumăm în baza informaţiilor publice despre cazul “Sfântul Mina”, că Arhiepiscopia şi-a însuşit bunurile Asociaţiei private, în baza interpretării, unilaterale şi de rea-credinţă, a propriului statut de funcţionare, pe care l-a prezentat, prin fals intelectual, drept Lege. Contrar enormităţilor pe care Arhiepiscopia le-a vehiculat, cu o neruşinare fără măsură, în spaţiul public, Statutul BOR nu este, n-a fost şi nu va fi niciodată Lege. Statutul este un document adoptat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, cu referire la activitatea proprie a acestui cult religios. Această emanaţie singulară a Sinodului a primit o recunoaştere de ansamblu din partea Guvernului României, prin HG 53/2008, ceea ce nu înseamnă, nici pe departe, că articolele din cuprinsul Statutului au devenit literă de lege. Dimpotrivă, Hotărârile de Guvern sunt date fără excepţie sub autoritatea legii; dacă încalcă legea, pot fi declarate ilegale, iar efectele lor, nule. Hotărârile de Guvern nu pot corecta legile, ci trebuie să li se subordoneze şi să le respecte, că aşa este în sistemul de drept, orice ar spune nerozii care au scris cuvântul LEGE, în mod abuziv, într-o încheiere de intabulare care jefuieşte o asociaţie privată.
Din păcate, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nu are calitate procesuală pasivă, astfel încât nu poate fi chemat în judecată pentru îndreptarea acestei încheieri halucinante, prin care a girat o tâlhărie în toată regula împotriva unei asociaţii private, altfel protejată în interesele ei legitime de legislaţia în vigoare.

Fundaţia lui Teodosie e proprietară; asociaţia lui Picu…  n-are voie!

Dar, în toată această poveste incredibilă, ÎPS Teodosie joacă din plin rolul lupului moralist. Păi, înalta faţă bisericească este preşedinte al Fundaţiei Sfinţii Procopie şi Elisaveta. Ori această fundaţie deţine în proprietate toate clădirile cu funcţiune socială şi turistică aferente Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini; Nici o Arhiepiscopie din această ţară, nici cea din Constanţa, nici cea din Suceava nu menţionează Mănăstirea în lista lor de proprietăţi. Şi atunci, cum de Fundaţia lui Teodosie are drept de proprietate la Dorna Arini – unde totul s-a construit din fondurile Arhiepiscopiei Tomisului, iar Asociaţia lui Picu – după ce a construit exclusiv din fonduri private, n-are voie? Aşteptăm ca Parchetul să manifeste aceeaşi celeritate, ca în cazul deschiderii Bisericii Sf Mina pe bază de ordonanţă de repunere în situaţia anterioară – şi să demareze din oficiu cercetări cu privire la falsul în înscrisuri publice. Pe fruntea funcţionarului care a făcut această nemernicie fără precedent scrie PUŞCĂRIE!

Picu a fost dat afară din ctitoria sa, după 19 ani

Reamintim că Biserica Sfântul Mina şi Centrul Social ARCA, din Parcul Tăbăcărie din Constanţa, au fost construite de Asociaţia Sfântului Mare Mucenic Mina. Această persoană juridică de drept privat a încheiat două contracte de concesiune cu Municipiul Constanţa (11738/16.06.1994 şi 97349/01.08.2005), a obţinut autorizaţiile de construire şi a ridicat, din fonduri proprii sau atrase în nume propriu, o biserică maramureşeană şi un centru social. De-a lungul anilor, la Sfântul Mina s-a format o comunitate de credincioşi, strânşi în jurul preotului paroh Nicolae Picu, unul din fondatorii Asociaţiei. După 19 ani de la lansarea proiectului, părintele Picu a fost dat afară din ctitoria sa, la iniţiativa lui Teodosie. 19 ani n-a fost nicio neregulă! Scopul caterisirii a devenit acum străveziu: Teodosie a intabulat în fals dreptul de proprietate al Arhiepiscopiei, asupra bunurilor Asociaţiei, prevalându-se de o lege care nu există.

Similar Articles

Comments

  1. […] Povestea intabulării ”cu busuiocul” a bisericii Sf. Mina, de către Arhiepiscopia Constanța este binecunoscută de către credincioși. Pe scurt, undeva la începutul anului trecut, preotul Nicolae Picu, a fost scos din rândul fețelor bisericești de către IPS Teodosie, pentru ca mai apoi, printr-un fals grosolan comis cu ajutorul angajaților Oficiului de Cadastru din Constanța, arhiepiscopul Dobrogei să treacă în proprietatea Arhiepiscopiei atât bisericuța de lemn cât și centrul social din vecinătatea ei. Din fericire, după numai un an de process, instanța de judecată a decis să corecteze această decizie, hotărând că în România, nu-ți poți revendica o proprietate din simplul motiv că ai stropit cu busuiocul asupra ei, acestea fiind legi bisericești dar nu și legi ale statului. Despre această întreagă poveste puteți citi AICI. […]

  2. daca va intereseaza, axinte cezar, inainte sa se faca popa, era tovaras cu aldea nicolae, si jecmaneau oamenii, carora le dadeau bani cu camata. erau camatari notorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular