Patru lucruri importante despre gama de cilindri pentru imprimanta

printerAtunci cand incercam sa intelegem modalitatea in care o imprimanta functioneaza, felul in care aceasta trebuie sa fie intretinuta, ne lovim deseori de termeni sau denumiri greu de inteles.  Lucrul acesta ne poate ingreuna si procesele frecvente in care incercam sa gasim componente,  consumabile, accesorii sau chiar si cartuse potrivite echipamentelor pe care le avem. In vastele categorii de produse, intalnite in magazinele de specialitate, observam si segmente speciale, precum cele de cilindrii (printer drum) pentru cartuse. Pentru mai multe informatii sau comenzi directe, se poate accesa oferta online de consumabile de imprimanta la Mival Group.

Una dintre categoriile de consumabile care creeaza foarte adesea confuzie in randul utilizatorilor acestor echipamente de birou e cea referitoare la cilindrii pentru cartuse, pentru imprimante laser (cunoscuti ca si laser printer drum). Aceasta componenta e folosita in special de catre imprimantele cu laser – tehnologia e foarte similara cu cea folosita de aparatele de fotocopiere. Atat imprimantele cu laser cat si copiatoarele folosesc cilindrii  imbracati intr-un strat special pentru a crea o imagine si a o transfera direct pe coala de hartie.

Definitie

Cilindrul e componenta principala intr-o imprimanta de tip laser, fiind acel produs care primeste imaginile de la laser  si le transfera pe hartie, pentru a produce printul final. Inainte de a putea fi transferata pe hartie, imaginea trebuie inscrisa pe cilindru. Invelisul acestuia il face receptiv la lumina. Majoritatea imprimantelor cu laser au un invelis de seleniu – un element non metalic, cu proprietati fotovoltaice si de o conductivitate crescuta.

Functionare

Cilindrul imprimantei primeste o incarcatura electrostatica puternica, la inceput. Cand lumina creata de laser  il atinge, incarcatura este eliberata. Astfel, aceste consumabile de imprimanta functioneaza pe baza unui principiu negativ: zonele de pe cilindru ce nu au incarcatura sunt zonele ce vor atrage toner si vor asigura imprimarea imaginii. Tonerul adereaza la cilindru si e transferat pe hartie atunci cand aceasta e foarte apropiata. Hartia primeste de asemenea si o incarcatura electrostatica, permitand tonerului sa fie transferat in pozitia exacta a imaginii finale, de printat. In final, o lama de curatare indeparteaza orice exces de toner de pe suprafata respectivului cilindru, pregatind-o pentru primirea urmatoarei imagini.

Marime

In variantele mai mici si mai noi de imprimante, circumferinta cilindrului e mai mica decat lungimea hartiei. Datorita acestui lucru, el trebuie sa efectueze cateva rotatii pentru intreaga foaie – asadar toate procesele se realizeaza constant (imagine, transfer, curatare). La variantele mai mari si mai rapide de imprimante cu laser, circumferinta cilindrului poate corespunde sau depasi lungimea hartiei. Acestea pot sa mentina imaginea intregii foi sau chiar a multiple pagini, intr-o singura rotatie – lucru ce le imbunatateste desigur viteza.

Inlocuirea cilindrilor de imprimanta

Aceasta componenta dicteaza mereu calitatea – daca e zgariat sau deteriorat, imaginea va fi afectata.  Vor aparea in aceste cazuri urme nedorite sau stergeri. Pe de alta parte, aceste materiale au o anumita perioada de utilizare, specificata  de numarul de pagini. Multe variante mai mici de imprimante, mai ieftine, combina impreuna tonerul si cilindrul, intr-o singura unitate – astfel incat ambele trebuie apoi inlocuite simultan. Unitatile mai mari au cartuse si cilindrii separati.

Costul unui cilindru de imprimanta

De-a lungul anilor, preturile practicate pentru asemenea componente s-au schimbat considerabil. La fel ca si in cazul altor consumabile, si acestea au cunoscut scaderi de pret – totusi ele au o valoare speciala, fiind chiar inima procesului de imprimare. Cand se inlocuieste cilindrul, trebuie sa fim atenti sa nu il expunem la lumina pentru perioade lungi de timp, si nici sa ii deterioram suprafata.

O gama extrem de diversificata de astfel de produse poate fi accesata in categoria de consumabile imprimanta a magazinului Mival. Alege calitatea atunci cand investesti in functionarea echipamentelor tale de birou!

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular