Totul despre patronii Litoral Connect SRL. Cum au ajuns Florin Toma și Cristina Tudoran să ridice mașinile constănțenilor?

De la angajați de rând, la politică, turism și combinații cu Sorina Hortolomei Moșcu

Totul despre patronii Litoral Connect SRL | florin toma-vertÎn anul 2013, fără ca lucrurile să fie anunțate în prealabil, constănțenii aveau să constate cu surprindere că autoturismele lor, parcate aiurea sau nu, pot fi ridicate de pe domeniul public și transportate la sediul unei firme, de unde fiecare pățit în parte își putea recupera apoi autovehiculul. Pe lângă amenda inevitabilă pe care reprezentanții Poliției Locale sunt obligați s-o scrie, orice șofer rămas fără mașină s-a văzut nevoit să plătească și o taxă de 600 de lei, către Litoral Connect SRL, o firmă patronată de doi tineri de 30 de ani,Florin Toma și Cristina Tudoran, firmă care a ofertat și vândut prestarea serviciului de ridicat mașini de la Primăria Constanța. Cum s-a ajuns la această sumă sau cum s-a ajuns la această firmă, primarul Radu Mazăre nu a dorit niciodată să spună. Enervat de întrebările jurnaliștilor, edilul a spus doar că totul s-a făcut după cum a vrut el și că restul nu interesează pe nimeni. De-a lungul anului care s-a scurs, au existat mai multe încercări de a afla date din contractul făcut între Primărie și Litoral Connect SRL, încercări care au eșuat pentru că reprezentanții ambelor părți au refuzat să ofere orice detaliu. Faptul că firma care se ocupă de ridicatul mașinilor s-a înființat cu foarte puțin timp înainte de a vinde acest serviciu Primăriei ridică numeroase suspiciuni, așa că ne-am propus să aflăm cine sunt de fapt Florin Toma și Cristina Tudoran, patronii firmei Litoral Connect și cum au ajuns acești tineri de numai 30 de ani să primească de la primărie o afacere foarte bănoasă, știut fiind faptul că nu oricine ajunge în Constanța să administreze serviciileexternalizate de administrația locală. Lucrurile pe care le-am descoperit, arată că atât Florin Toma cât și asociata lui, desfășurau afaceri cu oamenii importanți din anturajul lui Radu Mazăre, cu mult înainte ca acesta să le dea pe mână ”hingheritul” mașinilor din orașul nostru.

La numai 23 de ani, Florin Toma se apucă de afaceri și de politică

Totul despre patronii Litoral Connect SRL | florintomanicolaeÎn anul 2007, Florin Nicolae-Toma,(foto, ultimul din dreapta) un tânăr economist abia ieșit de pe băncile facultății se decide să intre în afaceri. În luna noiembrie, întocmește un contract de comodat cu moștenitorii bunicului său pentru vila în care locuiește în Palazu Mare și înființează firma SC Terra Office SRL, a cărui unic asociat a rămas până în prezent. Firma avea ca obiect de activitate tipărirea de broșuri sau pliante, activitate care mergea mână-n mână cu viața de politician pe care o începuse în Partidul Noua Generație, acolo unde a fost inițial președinte al organizației din comuna 23 August și mai apoi vicepreședinte al organizației județene Constanța, poziție în care l-a secondat pe mult mai celebrul George Măndilă, actualul lider al consilierilor județeni din Partidul Democrat Constanța. Acesta  a declarat în exclusivitate pentru Constanta.ro  că Florin Toma este un ”băiat muncitor care a dormit nopțile pe plajă pentru a-și ridica afacerile și a strânge un ban” și despre care nu crede ca ar putea fi vreodată un om din gașca ”prietenilor administrației locale”. Interesant de menționat este că familia Toma locuia la mică distanță de vila familei Dumitru și Corina Martin, la acea vreme încă un cuplu, aceasta fiind probabil doar o coincidență fericită.

Anul 2008 avea să fie unul important pentru cariera politică a junelui viitor hingher de mașini constănțene. Înscris pe listele partidului lui Gigi Becali, Florin Toma a candidat pentru un post de deputat în colegiul 6 din Constanța, avându-i drept contracandidați pe mult mai cunoscuții Eduard Martin (PSD), care a și câștigat mandatul și  Gigi Chiru de la PDL, care a ieșit al doilea. La momentul candidaturii, economistul Florin Toma nota în declarația de avere că lucrează ca dealer de piese auto, având un salariu de 1800-2000 de lei lunar. Eșecul politic al lui Florin Nicolae-Toma, care a adunat doar 300 de voturi, avea să se dovedească o bulă de noroc în afaceri, pentru că din acest moment, fostul politician devine un abonat al contractelor pentru plajele din județ.

Contractul cu ROMNED, un salt important pentru firma Terra Office

În 2009, Terra Office, societatea patronată de Florin Toma, semnează un contract de management cu ROMNED Port Operators, firma condusă de Sorin Greavu și Victor Băldescu, doi afaceriști cunoscuți pentru activitățile portuare dar și pentru că sunt jucători de nivel mare în domeniul plajelor, având concesionate pe termen lung ”bucăți” de litoral atât în Mamaia cât și în Costinești. Presa locală notează despre cei doi patroni ai firmei ROMNED că împreună cu prietenul de-o viață a lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, Gheorghe Oancea, au înființat în 2007 Asociația Sportivă de Bărci cu Motor, asociație care a organizat celebrele concursuri de Formula 1 pe lacul Siutghiol, eveniment pentru care primăria a plătit nu mai puțin de două milioane de euro. Revenind la Florin Nicolae Toma, firma acestuia se angaja prin contract să managerieze împreună cu ROMNED, plaja din Costinești, urmând să plătească pentru acest lucru suma de 56.000 de lei, plus TVA, în două rate, prima de 16.800 de lei iar a doua de 39.200 de lei. Interesant este că în ciuda acestui contract, nimeni din Costinești, dintre oamenii care activează acolo an de an, nu-și amintește ca Florin Toma să fi apărut prin zonă. Și mai interesant, în ciuda faptului că firmei Terra Office i s-a oferit un contract avantajos, cu o plajă la cheie utilată cu tot ce era necesar pentru un profit generos, cifrele societății s-au dus la vale, ajungând la -8440 de lei.

Afacerea cu ROMNED  a fost doar începutul pentru Terra Office

În 2010, firma trăiește un an exploziv din punct de vedere al afacerilor, din nou însă doar în contracte, nu și în contabilitate. Terra Office SRL a început anul prin a închiria subsectorul VIII al plajei din Eforie Nord, plătind pentru acest contract modicul preț de 12,76 lei pe metru pătrat, adică 25.520 de lei plus TVA, în trei rate. A urmat apoi subsectorul VIII al plajei Mamaia IV, mai ieftin chiar decât în Eforie, cu 9,79 lei pe mp, adică 25,454 lei plus TVA dar și subsectorul V din aceeași stațiune Mamaia, cu 11,93 de lei mp, adică 23.860 lei plus TVA. În total, în 2010, la 26 de ani, prin societatea sa, Florin Toma manageria peste 6000 mp de plajă de pe litoralul românesc. După un an care în teorie pare foarte bun pentru ”hingherul” nostru, firma încheie din nou anul contabil prost, cu un profit modest de doar 247 de lei.

Ca să nu lungim povestea inutil, vă spunem doar că anii următori au continuat în același ritm pentru societatea lui Florin Toma, afacerile acestuia variind între cursuri de formare în muncă, un bar închiriat de la familia Parteca la Cireșica, un spațiu de 6 mp închiriat la Vama Veche cu fabuloasa sumă de 400 de lei lunar și nelipsitele plaje din Mamaia, pe care le-a închiriat anual, în cele mai bune zone ale litoralului, la cele mai profitabile prețuri posibile, așa cum de altfel am arătat că se întâmpla deja. Cu toate că afacerile arătau prost în contabilitate, în toată această perioadă Florin Toma își creditează propria societate cu mai multe miliarde de lei vechi, bani aduși probabil de acasă.

În 2013 apare Litoral Connect. Ridicări de mașini, turism și comerț estival.

Anul trecut, Florin Nicolae-Toma, împreună cu Ioana Cristina Tudoran (foto), înființează firma S.C. Litoral Connect SRL, care la scurtă vreme cumpără de la administrația locală serviciul de ridicat mașini din oraș. Conform unor declarații ocazionale, pentru că oficial nu s-a comunicat nimic, au existat trei oferte către Primărie pentru acest serviciu, câștigător fiind prețul oferit cel de protagoniștii articolului nostru, evident. Contractul încheiat de Litoral Connect SRL cu Primăria Constanța nu a fost făcut niciodată public, în ciuda cererilor repetate făcute de către jurnaliști și diverse asociații non guvernamentale. Foarte interesant este că firma Litoral Connect SRL nu s-a ocupat în timp doar de ridicat mașinile din oraș ci a preluat aproape imediat din afacerile firmei Terra Office. Spre exemplu, în stațiunea Costinești, Terra Office a închiriat de la Fluid SERV S.A un spațiu comercial format dintr-un depozit, o terasă, un chioșc de răcoritoare și o toaletă publică, afacere pe care a subînchiriat-o imediat către Litoral Connect SRL, cu același preț pentru care o preluase. De asemenea, firma nou înființată a închiriat sectoare importante de plajă în Mamaia, încă din primele luni de existență. Cât despre Fluid SERV, compania este cunoscută pentru sponsorizările generoase făcute către PSD dar și pentru contractele de milioane de euro pe care le-a încheiat cu RADET sau Consiliul Județean Constanța.

Cadouri de la Vasile Chirondonjan și Sorina Hortolomei-Moșcu

Totul despre patronii Litoral Connect SRL | contract 001Spațiul comercial din Costinești, pe care Florin Toma l-a închiriat de la Fluid Serv și l-a subînchiriat firmei care ridică mașinile, nu este însă sigura combinație pe care afaceristul o are cu lumea bună din jurul primarului Constanței. În anul 2013, societatea comercială Terra Office închiriază de la consilierul local PSD, Vasile Chirondojan, proprietarul complexului Cleopatra, un spațiu comercial de 5mp, pentru fabulosul preț de 300 de euro pe întreg sezonul estival. Am cerut și noi o ofertă pentru un spațiu similar și prețul cerut a fost de 1000 de euro/mp, așa că puteți face comparația. Și combinațiile merg chiar mai departe. În același an, Terra Office închiriază de la Wynn Resort SRL, un spațiu comercial situat în complexul Casino Nord din Mamaia, pentru incredibilul preț de 100 de euro/sezon. Ca să nu riscăm să plictisim, amintim doar că Wynn Resort SRL face parte dintr-un consorțiu de firme administrate de Sorina Hortolomei Moșcu, omul de încredere al primarului Radu Mazăre, consorțiu care a reușit în urmă cu patru ani să pună mâna pe întreg complexul Casino din Mamaia. O excelentă anchetă despre situația Casinoului din Mamaia, puteți citi în Ziua de Constanța.

Cristina Ioana Tudoran, o fostă angajată a lui Neculai Nejloveanu, specialistă în turism

Totul despre patronii Litoral Connect SRL | tudoranAsociata lui Florin Nicolae-Toma în firma Litoral Connect SRL, Cristina Ioana Tudoran, a fost angajata fundației Nejloveanu, asociație în care frumoasa blondă s-a ocupat exact de domeniul în care Terra Office SRL și mai nou Litoral Connect SRL excelează, turismul. Cristina Tudoran a răspuns mai multă vreme de administrarea plajei Kazeebo, a pensiunii Cosmin dar și de departamentul de Marketing & PR al fundației. Faptul că printre afacerile încercate de Terra Office există și un birou de formare profesională, ce ține cursuri într-o sală din Casa de Cultură, arată că tânăra a dorit să pună în practică toată expertiza profesională căpătată în timp, ea fiind cel mai probabil creierul din spatele afacerilor prezentate în această anchetă. Ca fapt divers, Cristina Ioana Tudoran s-a retras din anturajul lui Neculai Nejloveanu exact în perioada înființării firmei Litoral Connect SRL, motivul fiind relativ ușor de înțeles. (Dorian Hapurnea)

 

Similar Articles

Comments

  1. Cristina Ioana Tudoran daca a fost angajata lui Nejloveanu, atunci cu siguranta a trecut si prin patul lui, cam cum se intampla cu toate angajatele tinere, deci de aici i-a fost asigurata propulsarea, probabil ca presteaza bine domnisoara…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular