„Scutierul” lui Strutinsky vinde loc de bloc într-o parcare ctitorită de Ştefan cel Mazăre

Pe 5 iunie 2012, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, Radu Mazăre s-a înfiinţat la un miting de cartier, pe strada Badea Cârţan din Constanţa. „O să facem pe cei 6.000 de metri [pătraţi – n.r.] din spate, o parcare, un loc de joacă şi o piaţă” le-a spus edilul celor adunaţi să aplaude, arătând cu braţul, de jur împrejur, spre bălăriile care doseau cu totul terenul de rugby al Centrului Sportiv Badea Cârţan. Aşa cum îl ştim, Mazăre s-a ţinut de cuvânt, iar la alegerile parlamentare din 2012 a inaugurat o platformă de asfalt cu 175 de locuri de parcare, alei pentru circulaţia auto, un teren de sport, un loc de joacă pentru copii şi un loc de picnic pentru alte categorii. Piaţa a rămas şi acum în aşteptare. Între timp, aşa cum găsim pe cel mai cunoscut site de vânzări din România, respectiv Tocmai.Ro, o bucată din parcarea cvasi-electorală a fost scoasă la vânzare de un proprietar privat. Chiar edilul recunoscuse, în spiciul de inaugurare din decembrie 2012, existenţa problemei: „Deja ne-am urcat pe două terenuri private şi [proprietarii acestora – n.r.]ne dau în judecată şi trebuie să negociem cu ei ca să-i despăgubim cumva”.

Greu de înţeles de ce a băgat Mazăre 400.000 de euro din fondurile Constanţei pentru a asfalta terenuri private! Dar şi mai greu de priceput este faptul că, exact în această perioadă, Primăria şi doi privaţi au lansat o dezbatere publică pe tema adoptării unui nou PUZ pentru zona Badea Cârţan, care prevede – printre aleile şi locurile de parcare „ctitorite” în 2012 – blocuri şi spaţii comerciale. Detaliile PUZ-ului minune le lăsăm pentru un material viitor, ca să ne concentrăm exclusiv asupra vânzătorului din parcare, cel care a dat iama după potenţialii cumpărători, pe site-ul Tocmai.Ro. Căci personajul în cauză nu e chiar un „străinez” faţă de grupul de interese de la Constanţa.

În dreapta Mogulului

Iată anunţul, în integralitatea sa: „Teren intravilan in municipiul Constanta, suprafata 500mp. PUZ in zona de P + 6E + 10E. Parcare pe tota suprafata ( este foarte usor obtinerea unei autorizatii de constructie pentru un numar mare de apartamente deoarce exista un numar mare de locuri de parcare pe teren si in vecinatate ). Utilitati: Gaze. Apa, Electricitate si Incalzire termoficata ( CET ). Terenul este intre constructii, zona linistita si drumuri asfaltate si reabilitata in toata zona. Pretul este negociabil. Cadastru si Intabulare. Acceptam si colaborari cu constructori pentru constructia unui bloc.” (vezi aici pagina de anunţuri de pe Tocmai.Ro a lui Claudiu Ceti). Fotografiile care însoţesc anunţul nu lasă loc de interpretare: terenul scos la vânzare se află în parcarea lui Mazăre, în vecinătatea sălii de sport pe care edilul vroia să o transforme în piaţă agroalimentară.

Imagine 1 din Tocmaipunct ro postata de ceti claudiu

Anunţul a fost postat din contul personal deschis de Claudiu Octavian Ceti, un tânăr de nici 28 de ani. Pe pagina sa de Facebook, Ceti se prezintă drept „owner” la Le Mogul Consultancy SRL, „owner/partener” la „Le Mogul Sea Services” şi „partener” la „Le Mogul Trading Ltd Malta”. Dar cine să fie mogulul pe care îl consiliază acest partener? Nu avem pretenţia să desluşim misterul. Însă pagina care ne-a introdus în detalii ne mai prezintă şi o fotografie (postată de noi în deschiderea materialului) în care numitul partener apare chiar la mâna dreaptă a lui Sorin Strutinsky, mogul cu acte în regulă, ca patron al trustului de presă Telegraf-TV Neptun, şi asociat cu Radu Mazăre în diverse afaceri, de-a lungul anilor. În aceeaşi poză mai apare şi Roberto Vincentelli, italianul care a vrut să construiască un depozit de deşeuri toxice la Năvodari, dar n-a putut din cauza primarului de acolo, Nicolae Matei. Alte persoane mai puţin cunoscute întregesc, prin prezenţa lor, fotografia pe fundalul căreia se distinge sigla UGIR 1903. Întâmplător, Strutinsky e preşedintele UGIR Constanţa, Vincentelli – vicepreşedinte, iar Claudiu Ceti – secretar-general.

De la Piaţa Chiliei, la Farul Ospitalier

Strutinsky si Ceti din Cuget LiberClaudiu Ceti (foto stânga) mai apare drept secretar general şi la asociaţia Farul Ospitalier Constanţa, structura fanion a lojei masonice a cavalerilor de Malta… de la malul Mării Negre. Oficializarea lui Ceti la Farul Ospitalier datează din august 2012, când după repetate încercări (primele respinse de instanţă datorită absenţei cazierelor judiciare ale noilor membri) Judecătoria Constanţa a admis actele de modificare a statutului numitei asociaţii. Anterior, funcţia în cauză fusese deţinută de Călin Dragomir Marinescu, un personaj cu trecut mare: fost primar interimar al Constanţei, în zilele revoluţiei, fost manager la compania de stat Petromin, în anii privatizărilor, fost secretar de stat la Transporturi în anii tranziţiei. În locul său a fost numit Claudiu Ceti, un personaj cu trecut incert şi cu un prezent mic, mic de tot… de vânzător pe net al terenului pe care trece parcarea construită în 2012 şi prevăzută cu blocuri în PUZ-ul care se va dezbate pe 29 august 2014.

Spunem trecut incert, pentru că înainte să ajungă „scutier” general la masa cavalerilor, Claudiu Ceti fusese doar un număr (725) pe lista fericiţilor câştigători de garsoniere în cartierul cu locuinţe ieftine pentru tineri, la loteria organizată de Mazăre în preajma alegerilor din 2008. Şi mai fusese, în acelaşi an, administratorul unei firme deţinute de un membru al clanului Săcean (Iaşar). Lăsăm şi această poveste pentru un material viitor. Trebuie să mai spunem că tânărul din dreapta lui Strutinsky mai vinde pe net diverse bunuri, printre care clădirea din sticlă construită în parcarea Poştei Mari şi un teren la Boreal. În ultimul caz, vânzătorul a menţionat, ca să nu existe niciun dubiu: „In zona momentan regimul de constructie il avem de P+3, dar daca exista interes se poate modifica.”. Desigur, la Constanţa se pot modifica şi parcările, ca să încapă mai bine blocurile-n ele, atunci când există interese. Iar interese există, slavă Domnului.

PS: Contactat telefonic pentru a da lămuriri asupra anunţului său, Claudiu Ceti ne-a spus (crezând că discută cu un potenţial cumpărător) că terenul din Badea Cârţan este pe numele unei mătuşi, Berberianu, şi că se vinde cu suma de 166.000 de euro. Va urma!

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular