No menu items!
No menu items!

Prefectul Nicolaescu începe războiul cu mafia retrocedărilor. Cazul Sibioara, pe ordinea de zi a Judecătoriei Constanța

Cazul Sibioara este, cu siguranță, de notorietate, atunci când îți dorești să exemplifici modul în care grupuri de interese, formate din reprezentanți ai tuturor structurilor, au pus mâna pe terenuri valoroase și le-au retrocedat fără a avea dreptul la ele.

Sintetizând cazul, pe care presa din Constanța și din toată țara l-a preluat și l-a mediatizat în repetate rânduri vă readucem aminte că scânteia scandalului s-a aprins pe 20 septembrie 2005, când septuagenarele Elena Mitrofan din Mihail Kogălniceanu şi Margareta Muscalu din Constanţa au depus la Primăria Lumina o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unui teren extravilan de 20 de hectare, pe care l-ar fi deţinut bunicul lor comun, Nicolae Tudorancea, înainte de naţionalizare. În dovedirea pretenţiilor lor, cele două doamne au anexat cererii certificatul de deces al autorului comun al dreptului pretins de proprietate, deces survenit în anul 1942. Au mai depus o adresă emisă de Arhivele Naţionale pe 3 martie 2005; un contract de asociere pentru exploatarea unei cariere de granit din 1908; certificatele lor de naştere şi căsătorie. Pe 14 noiembrie 2005, Elena Mitrofan a notificat Primăria Lumina, prin executor judecătoresc, solicitând, de această dată, „restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 20 ha – cariera piatră granit, situat în satul Sibioara, judeţul Constanţa, constituind lotul 7, ce a fost proprietatea bunicului meu, Nicolae Sandu Tudorancea.”. „Avem cunoştinţă de faptul că aţi vândut terenul de 20 ha – cariera piatră granit, situat în satul Sibioara, judeţul Constanţa, constituind lotul 7, către SC Somaco Construct SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, bd. IC Brătianu nr. 131”, se mai arăta în notificarea bătrânei.

În realitate, în anul 2003, Consiliul Local Lumina a încheiat contractul de asociere nr.2422 din 02.07.2003 (care înlocuia un contract şi mai vechi), cu Somaco Construct SRL, firma care detine Licenţa de exploatare nr.2454 din 24.05.2001, pe un perimetru de 27,8 ha si care continua activitatea extractivă începută în anii 50 de IPMC Constanţa. În 2005, părţile sociale de la Somaco Construct SRL au fost cumpărate, cu patru milioane de euro, de compania constănţeană Comprest Util SRL, aparţinând omului de afaceri Grigore Comănescu. La momentul acelei achiziţii, toate actele de exploatare, acordurile miniere şi licenţele erau perfect valabile, iar redevenţele către stat şi Comuna Lumina erau achitate la zi. Comănescu plătise un audit tehnic, juridic şi financiar, iar experţii însărcinaţi în acest sens i-au garantat că investiţia este certă şi că, în conformitate cu dispoziţiile legale, nimic, dar absolut nimic pe lume, nu poate schimba situaţia.

Ce nu luaseră experții în calcul, atunci când au oferit garanția unei investiții sigure? Grupurile de interese, formate din avocați, funcționari, judecători și tot felul de astfel de ”băieți deștepți”, care și-au suflecat mânecile și s-au pus la treabă, reușind ca prin abuzuri fantastice să retrocedeze cariera de la Sibioara, în ciuda legii, printr-o sumedenie de decizii aberante și nefondate.

Retrocedarea de la Sibioara pe ordinea de zi a Judecătoriei Constanța. Prefectul cere constatarea nulității absolute

După ce trei prefecți ai Constanței au pus umărul la abuzul respectiv, refuzând să ia măsuri pentru a opri retrocedarea ilegală, actualul prefect al județului Constanța, Adrian Nicolaescu, a contestat în instanță situația de la Sibioara, cerând constatarea nulității absolute.

”Solicităm să constatați nulitatea absolută a Titlului de Proprietate nr 8877/10.06.2016, eliberat de Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor din Constanța, motivat de următoarele aspecte de nelegalitate:

1) Conform art. 4 alin 1 din legea 1/2000 pe terenurile pe care se desfășoară activități miniere de exploatare, se restituie, în condițiile legii, foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora suprafețe echivalente constituite din rezerva existentă la comisiile locale, iar în situația în care aceste suprafețe sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeași localitate sau din alte localități, acceptate de foștii proprietari. În cazurile în care compensarea nu este posibilă se vor acorda despăgubiri foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora, în condițiile legii. Restrângând cele expuse, nu se pot restitui vechile amplasamente deținute de către autorii persoanelor îndreptățite.

2) Nu se poate deține dovada proprietății cu înscrisuri înainte de 1945, an la care s-a demarat reforma agrară, legile fondului funciar făcând trimitere exclusiv la momentul ”după 23 martie 1945” conform legii 187/23 martie 1945, numiții Mitrofan Elena, Muscalu Constantin și Muscalu Valeriu solicitând proprietate autorului comun Tudorancea Nicolae numai cu înscrisuri a căror validitate nu poate fi luată în considerare ca dovadă a dreptului de proprietate, fiind datate înainte de 1942.  Terenul deținut de către autor s-a reconstituit tuturor moștenitorilor acestuia după anul 1991, chiar și în nume propriu, datorită faptului că la începerea reformei agrare el era decedat și bunurile deținute de acesta erau împărțite sub diverse cote moștenitorilor, aceștia înscriindu-se sub nume propriu fie în CAP sau în tabelele de expropriere.

Asistăm, așadar, la începutul luptei dintre Prefectura Constanța și o parte din mafia retrocedărilor din acest județ. Vom fi foarte atenți la această situație, pe care o vom analiza pas cu pas, pentru că suntem de părere că retrocedările abuzive sunt cel mai mare rău care s-a întâmplat județului Constanța în ultimii 25 de ani. Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular