Despre amatorismul SSC Farul, Exclusiv Auto și lecția australiană

Mă uit la tenis. Roger Federer se bate cu Stan Wawrinka pentru un loc în finala Australian Open. Partida se desfășoară pe Rod Laver Arena iar comentatorul atenționează telespectatorii că Rod Laver în persoană e undeva în lojă, bucurându-se de tenisul spectacol. Nu știu cine e bătrânul din imagini, dar aflu imediat din căutarea pe Google că a fost o legendă a tenisului mondial, în anii 70. Australienii nu l-au uitat și îl onorează dând numele său celei mai mari arene sportive din Melbourne, încă din anul 2000.

Inevitabil, gândul mă duce la o situație similară din Constanța. Ca o coincidență bizară, tot în anul 2000, numele stadionului Farul din Constanța se schimba în Gheorghe Hagi. O legendă a fotbalului românesc și mondial, într-o epocă mult mai apropiată de vremurile noastre, comparativ cu epoca de aur în care Rod Laver domina tenisul mondial.

Doar că pe noi respectul ne-a ținut puțin. Dacă în majoritatea țărilor din lumea asta, numele Hagi stârnește admirație, la el acasă, marele sportiv a fost umilit și desconsiderat atunci când în 2005 s-a luat decizia ca numele să-i fie șters de pe fațada celui mai mare stadion constănțean. Pentru că așa au vrut niște băiețași deștepți, nemulțumiți că regele și-a permis să nu se implice necondiționat la echipa pe care ei o iubesc. Amatorismul și prostia acestor băieți de stadion a fost acceptat de conducerea din acea perioadă a echipei Farul Constanța, aceasta acceptând să umilească public unul dintre cei mai mari sportivi români.

În aceeași perioadă, Hagi, antrenor al echipei de fotbal din Timișoara, era înjurat birjărește la un meci cu FC Farul de așazișii suporteri constănțeni. A fost momentul când mi-am promis că nu mai calc pe acel stadion. Se scanda ”Hagi, pentru noi ești o mizerie”. Ăștia erau suporterii Farul Constanța.

Anii au trecut și Farul s-a dus dracului, ca s-o spunem pe șleau. Băieții ăia deștepți s-au mulțumit cu a ciuguli din palma lui Nicușor Constantinescu, pe la meciurile de handbal, în timp ce Hagi a construit de la ZERO o Academie de Fotbal care patronează echipa aflată pe primul loc al clasamentului în prima ligă a fotbalului românesc. Frumos a împărțit soarta lucrurile, nu-i așa? Campionii rămân campioni, în timp ce scuipătorii de semințe rămân scuipători de semințe.

Rămași și fără firmiturile primite de la Nicușor Constantinescu, băieții deștepți și-au spus ”Farul Suntem noi” și au făcut ei o echipă de fotbal a suporterilor. Și cum prostia nu poate fi completă, președinte al acestei echipe a fost numit Marcel Lică, un arbitru condamnat penal pentru că a luat mită.

Amatorismul ăsta general și-a găsit și un sponsor. Firma Exclusiv Auto ne anunță cu fudulie că va oferi bani proiectului sportiv, fără să ne spună și ce sume va oferi clubului înființat de suporteri. Colegul Cristian Hagi se întreabă de ce n-a preferat o firmă de talia Exclusiv Auto să sponsorizeze Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”. Cel mai probabil pentru că respectiva firmă e condusă pe aceleași principii care conduc activitatea SSC Farul Constanța. 

Eu să fi fost patronul Exclusiv Auto, aș fi sponsorizat instituțiile de cultură constănțeană și m-aș fi mândrit cu chestia asta, scriind pe toate mașinile pe care le vând: ”Cumpărând de la noi investești în cultură”. Și aș fi oferit fiecărui client CD-uri cu spectacolele oferite de Teatrul de Balet. Dar nu. Atunci când SSC Farul Constanța va juca împotriva celor de la Viitorul Fântânele, Victoria Mihai Viteazul sau Avântul Comana, numele firmei Exclusiv Auto va sări, mai mult ca sigur, în ochii sătenilor veniți la stadion, care vor da fuga să-și cumpere mașini de sute de mii de euro, imediat după ce vor striga ”Suuuuugi Pula” la fiecare degajare a portarului. Managamentul companiei a știut exact unde să-și caute publicul țintă, iar în mintea vânzătorilor de mașini de lux, acesta e în rândul suporterilor de la sat nu a celor care umplu sălile teatrului din Constanța.

E vorba, dragă Cristi, de amatorism pur sânge, așa că nu te mai întreba de ce firmele refuză să sponsorizeze cultura locală. Pur și simplu nu le duce capul.

Similar Articles

Comments

 1. Mizerie de articol, mizerie de autor. E ordin pe unitate sa loviti Farul? Sau mai exact, sa ii atacati Exclusiv auto pt ca sustine clubul?
  Asa e in capitalism securistilor, fiecare e liber sa sustina pe cine vrea cu si pe banii lui.

 2. Va pune hagi sa ii scrieti balade?
  STIU FOARTE BINE POVESTEA NUMELUI STADIONULUI, “STADIONUL GHEORGHE HAGI ” asa se numea stadionul iar in acel timp cei ce sunt mai in varsta stiu ca FARUL ramasese fara antrenor iar HAGI era liber de contract, BOSANCEANU ia facut oferta de 80.000 de dolari / an sa vina HAGI LA FARUL , dar HAGI A ALES SA MEARGA LA TIMISOARA pentru 100.000 de dolari !!! Atunci toata lumea fiind suparata pe HAGI ca A TRADAT pentru 20.000 de dolari, s-a decis schimbarea numelui stadionului.

  RAMAI LA TENIS, FOTBALUL ESTE MURDAR.

  ASA CA NU O MAI SCALDATI CU HAGI IN SUS SI IN JOS.

  FELICITARI SPONSORILOR CARE MERG ALATURI DE ECHIPELE DE TRADITIE DIN LIGILE INFERIOARE !!!

 3. Mizerie de articol, mizerie de jurnalisti. Acest articol=defaimare, Clubul Farul si Exclusiv Auto ar trebui sa va actioneze in judecata pt denigrare si defaimare, nu va e rusine? Ce treaba are sportul cu teatrul? Pe langa faptul ca e treaba firmei pe cine sponsorizeaza. Articol de rahat facut de pseudo-jurnalisti platiti sa defaimeze. Sa va fie rusine.

   • Una e sa-ti dai cu parerea, alta e sa defaimezi, prietene. Eu n-am nicio treaba cu fotbalul, dar se vede ca autorii au fost platiti special sa defaimeze. Teatrul de balet primeste bani de la bugetul statului, de ce nu va puneti intrebarea ce fac cu banii aia?? Firmele care sponsorizeaza echipa lui hagi de ce nu spnosorizeaza si baletul??? De ei de ce nu scrii, a fiindca esti platit sa denigrezi Farul, de aia. Asta e un articol subiectiv, atacul la persoana se vede de la o posta. Halal ziaristi, se vede ca au facut facultatea de jurnalistica la fara frecventa cu femeia de serviciu fiindca un jurnalist care se respecta nu foloseste obscenitati intr-un articol public. Un mitocan fara scrupule, platit cu 3 parale sa dezinformeze si sa denigreze, da.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular