Acvariul din Constanța a împlinit 60 de ani

Acvariul din Constanța a fost inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958 și a fost pentru o lunga perioada de timp prima și singura instituție publica de acest gen din tara noastră.

Clădirea care găzduiește Acvariul a fost construita la începutul secolului XX ca anexa a Cazinoului și a funcționat ca restaurant pana la reamenajarea ei pentru destinația actuala. Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica și pescuit marin.

De-a lungul timpului, Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul, este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici.

Există planuri pentru crearea unui nou acvariu.

“Un acvariu are nevoie de un număr mai mare de vizitatori, iar normele ISU nu permit mai mult de 60 de persoane simultan în clădirea Acvariului Constanța. E puțin 60 de oameni în 45 de minute, cât durează o repriză de vizită, în condițiile în care de multe ori faleza Cazinoului este foarte aglomerată,mai ales în zile de sărbătoare. Se face coadă, dar oamenii trebuie să înțeleagă că normele ISU ne impun aceste limite maxime de vizitatori, iar aceștia stau cât doresc înăuntru”, spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

„Este un acvariu care a avut multe de spus în acești 60 de ani, a contribuit la educația copiilor și care probabil va reveni Cazinoului dacă se va găsi o soluție funcțională pentru restaurarea Cazinoului. Iar noi, poate ne vom muta într-un spațiu mai generos unde s-aducem și rechini, și pești-lună, și pești mai mari și interesanți” conchide Adrian Bîlbă.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular