Răsăuțeanu a absolvit anul acesta Colegiul Național de Afaceri Interne, cu prezență obligatorie. La Primărie cum este prezența?

În perioada 20 Ianuarie 2018 – 28 Iulie 2018, Ioan Costin Răsăuțeanu, nimeni altul decât viceprimarul municipiului Constanța, a participat la cursurile de formare profesională organizate de “Colegiul Național de Afaceri Interne” (CNAI) din București. Nimic neobișnuit până aici, am putea spune. Însă atunci când l-am întrebat cum anume a reușit să participe și la cursurile de șase ore pe zi, din Ianuarie până în Iulie, iar în paralel să-și făcă și treaba de vice, pentru care este plătit din bani publici, Răsăuțeanu n-a mai avut răspuns.

Academia de PolitieSă nu vă imaginați că viceprimarul Constanței este singurul funcționar care pe timpul și banii contribuabilului își face mendrele după bunul său plac: în perioada amintită, Răsăuțeanu l-a avut coleg la CNAI București pe comisarul Oilver Andrei, care ocupă în prezent postul de interimar la șefia Protecției Consumatorilor din Tulcea.

Probabil vă întrebați deja, care este vicleșugul cu acest colegiu al Afacerilor Interne? Instituția în cauză a fost înființată în perioada guverului Tăriceanu, prin HG 1239/01.10.2008, după modelul de succes al Colegiului Național de Apărare, și funcționează în cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza” din București, sub umbrela Ministerului de Interne.

Ioan Costin Răsăuțeanu - Viceprimarul municipiului Constanța
Ioan Costin Răsăuțeanu – Viceprimarul municipiului Constanța

Fondat la inițiativa ministrului internelor de atunci, Cristian David (fost Troacă), acest colegiu a fost gândit ca furnizor de diplome post-universitare pentru angajații ministerului de interne, politicieni și funcționari publici, chiar dacă, oficial cel puțin, oricine poate participa contra-cost la cursurile sale.

 

Alături de Costin Răsăuțeanu, din promoția 2018 mai face parte un constănțean, fiind vorba de Oliver Andrei, actualul șef interimar al CJPC Tulcea. Cei doi PSD-iști s-au format împreună în toată acestă perioadă, participând la mai multe module”, în domenii precum justiție, afaceri interne, domeniul Schengen și problematica NATO.

Oliver Andrei - șef interimar ls CJPC Tulcea
Oliver Andrei – șef interimar la CJPC Tulcea

Interesant este faptul că, așa cum prevede regulamentul Colegiului de Afaceri Interne, cursanții trebuie să aibă posibilitatea participării la programul de studiu, conform orarului, frecvența fiind  OBLIGATORIE! Ori, în mod obișnuit, cursurile durează 6 ore pe zi, situație în care ne putem întreba dacă un om care deține o funcție publică poate cu adevărat să participe la un asemenea program de pregătire, având în vedere obligațiile sale de serviciu.

Cum au reușit oare viceprimarul Costin Răsăuțeanu și comisarul Oliver Andrei să-și obțină diplomele de absolvire în 2018, în condițiile în care, și unul și celălalt ocupau simultan poziții publice, la care, de-asemenea prezența este obligatorie?

În mod evident avem doar două posibilități: Fie nu s-au prezentat la cursuri așa cum era normal și stipulat în regulamentul de înscriere al Colegiului, primind punctaj de trecere pe ochi frumoși, fie și-au neglijat în mod conștient îndatoririle zilnice pentru care sunt plătiți din bani publici.

Numele absolvenților Colegiului Național de Afaceri Interne sunt SECRETE?!

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste mecanisme obscure, menționăm faptul că, numele absolvenților acestui Colegiu nu sunt publice.

În anul 2016, colegii de la PressOne au cerut Academiei de Poliţie, în baza Legii nr. 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, să le fie puse la dispoziție listele cu numele absolvenților. Au fost refuzați fără explicații. Drept urmare, PressOne a dat în judecată Academia de Poliție însă procesul a fost pierdut în instanță definitiv și irevocabil.

AcademiaDupă doi ani, în Martie 2018, ziariștii de la Puterea au solicitat și ei ministrului Carmen Dan, lista persoanelor care au absolvit Colegiul Național de Afaceri Interne, din 2008, de la fondarea instituției și până în prezent. Și aceștia au fost refuzați.

Opacitatea de care dă dovadă ministerul este explicată de numele sonore care au absolvit acest colegiu fantomatic. Practic, politicieni de vârf, funcționari publici, șefi ai instituțiilor de forță subordonate MAI-ului și-au trecut în CV-uri diplomele de absolvire obținute aici, în condițiile în care, fiecare dintre acești studenți ocupau poziții cheie în aparatul de stat de unde nu puteau absenta.

Carmen Dan si Sebastian Cucoș
Carmen Dan si Sebastian Cucoș

Pe scurt, discutăm despre un fals grosonal, o fraudă de proporții, realizată din bani publici sub directa oblăduire a Ministerului de Interne. Mai mult decât atât, se pare că inclusiv Carmen Dan a trecut pragul acestui colegiu, dar s-a retras de la cursuri în momentul în care a fost desemnată pentru funcția de ministru.

Ministrul Apărării trece mai întâi pe la Interne !

Din informațiile “scurse” către presă reiese că, printre absolvenții Colegiului Național de Afaceri Interne se numără și ministrul apărării Mihai Fifor, devenit celebru după ce a confundat rachetele balistice de la Deveselu cu rachetele interceptoare, afirmație pentru care a primit mulțumiri călduroase din partea Ambasadei Federației Ruse la București.

Mihai Fifor - ministrul Apararii Nationale
Mihai Fifor – ministrul Apararii Nationale

Un alt personaj care și-a trecut în CV acest colegiu este secretarul general adjunct al Ministerului Agriculturii, fost subprefect la Giurgiu, Lucian Dumitru, care susține că s-a pregătit aici în “managementul strategic al afacerilor Interne,” la fel și Bogdan – Mihail Ivănescu, Secretarul general al Ministerului de Interne, adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, care și-a trecut în CV absolvirea colegiului,  sau Marius Tache, directorul Direcției Informare și Relații Publice a Ministerul Afacerilor Interne.

Viceprimarul Răsăuțeanu a refuzat să ne răspundă

Costin-Rasauteanu-ViceDeontologia profesională, care ne caracterizeză în toate demersurile noastre jurnalistice, ne-a obligat să-i adresăm viceprimarului Costin Răsăuțeanu câteva întrebări cu privire la situația expusă în rândurile anterioare. Știam de exemplu că și-a plătit din banii personali taxele de școlarizare dar i-am cerut să infirme sau să confirme această informație.

L-am rugat de asemenea să ne explice cum a reușit să-și împartă timpul, între cursurile colegiului din București, cu prezență obligatorie, și atribuțiile funcției de viceprimar al Constanței. Am așteptat mai bine de două săptămâni însă viceprimarul n-a binevoit să ne răspundă. Oare de ce?

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular