Cum își bat joc avocații companiei Van Oord de instanța de judecată: ”Un virus a trimis solicitarea, nu noi”

Compania olandeză Van Oord devine etalon pentru o situație pe care noi, românii, o acceptăm tacit, de multă vreme. Istoria ne învață că în urmă cu sute de ani, turcii obișnuiau să dea raiduri pe teritoriile românești, să jefuiască tot ce găseau și să se întoarcă acasă cu prada. Revenind în prezent, pare că doar modul în care se întâmplă acest jaf s-a schimbat, dar nu situația în sine.

Să stăm strâmb și să gândim drept. Ne-am rugat, cu disperare, să intrăm în Uniunea Europeană. Cu ce ne-am ales din acel moment? Cu o serie de multinaționale care se așează în România, adună sute de milioane, poate chiar miliarde de euro, de pe piața noastră, iau banii și-i transferă cu ușurință pe piața lor, nu plătesc la noi niciun fel de impozit și în final lasă în urmă doar găuri financiare, pe care rămâne să le suportăm noi, românii. Nu discutăm, de fapt, de același jaf pe care-l făceau turcii sau tătarii în vremurile vechi?

Dacă în acele vremuri, te apărai cu sabia în mână, acum singura ta șansă ar trebui să fie în fața instanțelor de judecată. Ce să vezi, însă, acestea nu țin cu românii. Sub presiunea unui real trafic de influență, exercitat de ambasade și consuli, judecătorii au ajuns să evite deciziile luate împotriva acestor multinaționale, preferând să le favorizeze, în dauna românilor. Români care ajung sclavi moderni ai acestor companii, abuzați, plătiți prost, țepuiți și într-un final nedreptățiți de instanțe. La ei acasă. Acesta este jaful modern la care este supusă România, în anul 2018, cu complicitatea instituțiilor care ar trebui să apere românul.

În acest scenariu se înscrie povestea firmei Comprest. Această companie, cu peste 500 de angajați, a prestat pentru olandezii de la Van Oord lucrări în cadrul proiectului de lărgire al plajelor de pe litoral. Firma Comprest a terminat lucrările, conform graficului, chiar cu o lună mai devreme. Banii însă nu i-a mai văzut. De peste trei ani, olandezii refuză să achite nota de plată finală, alegând să țepuiască prestatorul român. Alegând să riște soarta a 500 de angajați constănțeni. Și totul se întâmplă cu girul instanțelor, care fac jocul avocaților ce reprezintă Van Ooord (români și ei). Avocați care au un singur scop: acela de a trage de proces pentru cât mai mult timp. Iar la final, chiar dacă partea română va avea câștig de cauză, documentele fiind mai mult decât explicite, nu va mai exista o companie pe care s-o obligi să plătească, pentru că Van Oord parte că s-a ușchit deja cu toți banii câștigați. Adică doar vreo 275 de milioane de euro încasați și niciun impozit plătit, pentru că în spiritul valorilor europene, olandezii au declarat că au cheltuit mai mulți bani pentru lucrări și au ieșit, deci, în pierdere.

Astăzi a avut loc un nou termen în procesul dintre Comprest și Van Oord. Prilej pentru avocații companiei olandeze să ia la mișto instanța, pentru a N a oară în ultimii trei ani. Pe scurt, ca să nu vă plictisim cu detalii avocățești mult prea complicate, în proces a fost introdusă o nouă cerere de recuzare a instanței. Lucru hilar, pentru că aceeași cerere a mai existat și a fost respinsă.

În mod normal, instanța trebuia să respingă ca inadmisibilă cererea, dat fiind că ea mai existat și s-a pronunțat deja pe aceasta. Spuneam că judecătorilor le e teamă să ia decizii ferme și pertinente, când vine vorba de multinaționalele europene, și lucrurile nu au stat altfel nici de această dată. Astfel că avocații Van Oord au mai câștigat 10 zile, timp în care se va analiza cererea.

Cel mai amuzant, însă, a fost răspunsul avocatului Van Oord, atunci când, inevitabil, s-a ridicat problema celei de-a doua intenții de recuzare a instanței. Doamna avocat a explicat că ei aveau de gând să trimită cererea mâine, dar că probabil un virus al computerului a trimis-o mai repede.

La astfel de discuții s-a ajuns. În așa hal alege compania Van Oord să se facă de râs, doar pentru a nu-și plăti partenerul român.

Vom continua să urmărim acest proces, chiar din sala de tribunal, chiar dacă de cele mai multe ori ne este rușine să vedem cum românii se sfâșie între ei, iar olandezii zburători dispar cu banii munciți de proștii de români.

Proprietarul grupului de firme Comprest se declară dezgustat de situație

comanescu

Prezent, ca de fiecare dată, la procesul cu Van Oord, proprietarul Comprest se declară complet dezgustat de situația în care se află compania lui. „Sunt dezgustat total de ce se întâmplă. Nu m-am așteptat să treacă trei ani de zile, fără să fie niciun motiv pentru această tergiversare. Suntem oare într-un stat de drept? Am fost avertizat de consultantul lucrărilor că niciodată nu o să am câștig de cauză în fața unei multinaționale de talia Van Oord. Străinii vin și ne spun să respectăm legile, să fim noi cei corecți, dar ei nu fac lucrul acesta. Nu respectă legile, ba chiar fac trafic de influență, prin ambasadori, și își exportă profiturile din România. Plătesc taxe și impozite în țara aceasta de 28 de ani, de când am început activitatea privată. Nu am rămas niciodată dator la stat. Este o opinie formata si pe declaratiile publice ale fostului presedinte al Romaniei, dar si a altor formatori de opinie. Aceste firme străine, în afara faptului că nu respectă legea, funcționează pe pierdere, nu plătesc nici taxe și impozite. Dacă era vorba despre o firmă românească, era executată până acum, dar în acest caz ne facem că nu vedem, băgăm capul în pământ.
Statul român are datoria să ne apere drepturile, nu să dea hotărâri judecatoresti pe bază de oportunitate, cum s-a întâmplat în unele cazuri, ci pe aspecte de legalitate.
Am avut mare încredere în justiție, dar, din păcate, nu mai am. Cred că 80% dintre români sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în justiție, în totalitatea ei, nu numai de judecători, ci și de procurori. Nu cred că o să trăiesc să ajung să văd ca legea să fie aplicată, să nu fie interpretată după bunul plac al unuia sau al altuia.
Aștept ca cei responsabili să ne spună ce se va întâmpla în această țară, să ne spună ce rol vom mai avea, noi, românii, ca să știm ce se va întâmpla cu copiii și nepoții noștri. Vom avea numai rol de etichetă? Vom fi numai sclavi autorizați? Înspre asta ne îndreptăm. Noi, românii, nu avem voie să creștem economic, ni se pun piedici de către multinaționale, chiar cu sprijinul unor români si a autorităților. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am nimic împotriva companiilor multinaționale, dimpotrivă, am colaborat și colaborez cu acestea, critica este însa dubla masură aplicată de statul român.”, a declarat Grigore Comănescu.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular