E cutremur în Dobrogea. Se strânge lațul în jurul sectei ”Matei, Chelaru & friends”

Suntem la Năvodari, în luna august, anul domnului 2012. Primarul Nicolae Matei este la apogeul puterii. În urmă cu doar două luni a câștigat un nou mandat de primar, zdrobindu-și adversarii politici. Peste 70 % dintre cei care s-au prezentat la vot au pus ștampila pe numele său.

A fost o campanie electorală încinsă. Viceprimarul lui Matei, mâna dreaptă cum s-ar spune, Florin Chelaru, a fost filmat în timp ce oferea mită contracandidaților. Matei e însă puternic, are prieteni. Cazul e îngropat în ciuda dovezilor care sunt străvezii.

Nicolae Matei e orbit de dorința de răzbunare. E obișnuit ca adversarii politici să nu-i comenteze, iar faptul că în acest tur de scrutin nu a reușit să-l cumpere pe unul dintre aceștia îl deranjează teribil. Golanul trebuie distrus. Printr-un abuz fantastic (corectat și acesta după ani de procese) adversarul nu este acceptat în Consiliul Local. Dar nu este de-ajuns. Matei află că un om de afaceri, apropiat de adversarul său, deține un complex de vile în Năvodari, așa că sesizează ocazia perfectă pentru răzbunare și trece la atac.

Și cum să atace, Matei, dacă nu printr-un nou abuz de zile mari. Că doar era puternic și protejat și nu avea ce se să întâmple. Așa că primarul trece la fapte. În ziua de 14 august, 2012, societatea SOMACO este taxată cu fabuloasa sumă de două milioane de euro, pentru că pe terenul din fața hotelurilor pe care le deține pe malul lacului Siutghiol, ar fi depozitat materiale de construcții?!”

Atât cuantumul taxei cât și motivația ei sunt niște aberații incredibile.

Cu cinci ani înainte, în urma unei furtuni, malul lacului Siutghiol s-a colmatat. Proprietarul hotelurilor s-a văzut nevoit să intervină, pentru a nu se trezi cu proprietățile inundate, astfel că a cerut voie de la Apele Române să consolideze malul, pe propria cheltuială. Desigur, reprezentanții Apelor Române au fost de acord. Toată situația este documentată.

Lacul Siutghiol betonat la Năvodari
Lacul Siutghiol betonat la Năvodari

Tocmai din acest motiv, proprietarul SOMACO nu și-a făcut griji, atunci când s-a trezit ”beneficiarul” celei mai mari taxe din lume. A contestat taxa în instanță și a sperat că lucrurile se vor rezolva rapid. Cum spuneam însă, Matei era puternic. Opinia publică avea să afle, niște ani mai târziu, că terenurile Năvodarului ajungeau la judecători, pentru ca primarul să beneficieze de decizii favorabile. Și nu doar la judecători. Primarul și-a cumpărat, oferind terenuri, protecție cam de pe la toate instituțiile statului român.

Pentru reprezentanții SOMACO au urmat ani de procese, pierdute în mod inexplicabil. Ani de decizii aberante luate de prietenii pe care Matei și-i făcuse în instituțiile care în mod normal erau obligate să împartă dreptatea.

Un mare savant spunea că pe lumea asta doar două lucruri sunt infinite. Universul și prostia umană. Probabil că prostia lui Matei se înscrie în această zicere, dar puterea lui nu a fost infinită. Cineva, undeva, dincolo de noi, a ordonat ”stingerea” în mafia românească, iar Matei n-a scăpat de acest ordin, la fel cum n-au scăpat mulți dintre baronii locali din România.

Revenim în prezent. Primarul din Năvodari a făcut o vizită la pușcărie și mai are alte dosare pe rol. La cârma orașului a rămas totuși Florin Chelaru, care nu are curajul să desființeze taxa de 2 milioane de euro iar atunci când e întrebat, minte cu nerușinare că nu știe despre ce e vorba, deși actele prin care decizia fiscală a fost impusă, poartă și semnătura lui.

Dincolo de voința lui Matei sau Chelaru, instituțiile statului au intrat pe fir și încep să elucideze nu doar mizeria prin care a fost impusă această taxă aberantă dar și dedesbturile poveștii. Totul a început cu momentul în care Comisia de Abuzuri a Senatului s-a sesizat legat cu taxa despre care facem vorbire. Curtea de Conturi a fost deci trimisă să verifice care e adevărul. Și, spre lauda lor, inspectorii trimiși nu au ascuns nimic din ceea ce au găsit. Raportul legat de modul în care a fost impusă taxa se întinde pe câteva pagini.

Primăriei Năvodari i s-a cerut să remedieze situația, convocând o comisie împreună cu reprezentanții Apelor Române. Evident, omul lui Matei, primarul în funcție Chelaru, nu a făcut asta. Adevărul despre malul lacului Siutghiol i-ar îngropa și pe el și pe șeful său. Așa că a atacat decizia Curții de Conturi iar procesul se va concluziona la sfârșitul acestei luni.

Adevărul despre modul în care Primăria Năvodari a devenit stăpână, fără temei, pe malul lacului Siutghiol, nu mai poate fi ascuns. Pe rol au intrat, independent, reprezentații Apelor Române, care revendică tot malul lacului, adică peste 6,5 hectare de teren, plus toate construcțiile hidrotehnice, pe care Matei l-a împărțit deja pe la prieteni. Va fi un cutremur. Iar lucrurile au început deja să se întâmple.

Important este că adevărul iese la iveală, grație măsurilor impuse de Curtea de Conturi. Jos pălăria pentru integritatea oamenilor din această instituție. Așteptăm ca atât Matei și Chelaru, dar mai ales procurorii și judecătorii care au protejat această mafie, în dauna unor oameni de afaceri cinstiți, să fie trași la răspundere.

Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular