Vrabie și interesele TIKA, o agenție condusă timp de 4 ani de actualul șef al spionajului turc

Imediat ce a ajuns primar al Medgidiei, în anul 2016, Valentin Vrabie a semnat un accord cu Agenția de Cooperare și Dezvoltare Turcă (TIKA), pentru reabilitarea clădirii policlinicii din oraș. În prezent, lucrările sunt în plină desfășurare, și așa cum ne-a aunțat chiar primarul, investiția necesară de aproximativ 1 milion de Euro este un cadou făcut medgidienilor din buzunarele guvernului turc, prin intermediul TIKA.

Vrabie si TIKA

În același registru, adică tot sub sub forma unor cadouri, agenția gurvernului de la Ankara s-a ocupat în vara lui 2016 de renovarea grădiniței româno-turcă din cadrul Colegiului Național “Kemal Ataturk” din Medgidia, și de dotarea cu aparatură medicală a Secției de Oftalmologie a Spitalului Municipal Mangalia – inaugurată cu multă publicitate pe 2 septembrie 2016.

Desigur, primarul Vrabie susține că, datorită lui au venit turcii să arunce cu banii la Medgidia, fără să le explice oamenilor că, de fapt, TIKA acționează similar în peste 30 de state din Orientul Mijlociu, Caucaz și Balcani. Iar motivele implicării statului turc în acest gen de proiecte generoase urmează să-l aflăm în rândurile următoare.

Cine este TIKA, agenția care dă bani gratis?

Atunci când discutăm despre caritate, nu e nevoie să ne uităm peste umăr, sursa fondurilor fiind irelevantă cât timp banii servesc unor cauze nobile. Ei bine, cam aceasta pare să fie mentalitatea generală care lasă să treacă neinterogate astfel de proiecte, în ciuda faptului că, ele sunt realizate prin intermediul și cu sprijinul unor autorități publice precum Primăria Medgidia.

Înființată pe 24 Ianuarie 1992, TIKA a fost gândită ca un vehicul juridic care să restabilească legăturile culturale ale Turciei cu fostele state sovietice, proaspăt curățate de vechiul sistem comunist.

Deoarece, în intervalul 1992 – 1999 n-au fost obținute rezultate deosebite, din 28 mai 1999, această agenție a trecut în directa subordonare a premierului turc, primind cu această ocazie o finanțare mult mai generoasă. Eșecul din prima etapă urma să fie astfel reparat, și oricum, așa cum argumenta premierul turc Ahmet Davutoğlu, la nivelul anilor ‘ 90 climatul geopolitic nu era încă pregătit pentru acest gen de inițiative.”

Astfel, Partidului Dreptății și Justiției din Turcia (fondat de Erdogan) și-a pus mari speranțe în TIKA, agenția primind noi sarcini în perioada 2008-2012, anume pentru a fi utilizată ca un instrument diplomatic la nivel public, transformând-o imediat într-o organizație regională deosebit de activă și cu rezultate notabile.

Tocmai din această perspectivă, în cartea “Făurirea statului în Afganistan: Contribuții multinaționale la reconstrucție” scrisă de Nik Hynek și Péter Marton, publicată simultan, în 2012, în Marea Britanie, SUA și Canada, autorii îl citează pe premierul turc Ahmet Davutoğlu care spunea că “TIKA este un al doilea minister de externe” al Turciei.

TIKA a fost condusă de actualul șef al contra-spionajului turc

Importanța deosebită acordată acestei organizații a făcut ca, în perioada 2003 – 2007 (după alte sure 2003 – 2010), TIKA să fie condusă de Hakan Fidan, nimeni altul decât actualul director al MIT (Serviciul Național de Informații al Turciei). SURSA AICI

Absolvent al academiei militare în 1968, înainte de a ocupa funcția de președinte al TIKA, Fidan a lucrat detașat pe lângă centrul de informații și comandă al NATO din Germania. Odată cu venirea lui Erdogan la putere, Fidan a demisionat din rândul forțelor armate pentru a se implica, din decembrie 2003, în dezvoltarea TIKA.

Presedintele Recep T. Erdogan si Hakan Fidan seful MIT
Presedintele Recep T. Erdogan si Hakan Fidan seful MIT

Patru ani mai târziu a fost mutat din această poziție, în 2007, atunci când a devenit subsecretar de stat la cabinetul premierului Erdogan. Ulterior, din mai 2010, Fidan a fost numit director al serviciului de contra-spionaj al guvernului de la Ankara, demnitate pe care o deține și-n prezent.

În aceste condții, nici nu este de mirare faptul că, TIKA a finanțat pregătirea clericilor (imami) musulmani din Asia Centrală, oferind antrenament milițiilor din Kazahstan, Kârgâzstan, Turkmenistan, Tadjikistan și Afganistan pentru aderarea acestora la Interpol.

TIKA - Kenya
TIKA – Kenya

Pe linia serviciilor de securitate, TIKA a dezvoltat, încă din 2017, un “program internațional de instruire a polițiilor din întreaga lume” pus pe masă în aprilie 2018, atunci când reprezentanții TIKA și-au oficializat relația de colaborare cu Polița Kenyană. SURSA  AICI

Israelul a acuzat anul trecut agajații TIKA că susțin organizația paramilitară HAMAS

În urmă cu doar câteva luni, pe 15 iulie 2018, un tribunal israelian l-a condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pe cetățeanul turc Mohamed Murtaja, reprezentant al TIKA în timpul blocadei din Fâșia Gaza. Murtaja a primit sentința pentru mai multe capte de acuzare, inclusiv pentru că ar fi membru al “Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam”, presupusul braț înarmat al grupării palestiniene Hamas dar și pentru finanțarea în secret a Hamas-ului. SURSA AICI

Cu doar câteva zile înainte, pe 9 iulie, publicația Ahval” (Ahval News Ltd.,) care cita „Times of Israel” anunța că, Israelul caută să interzică activitățile agențiile turcești TIKA în Ierusalimul de Est, Gaza și Malul Vestic al Iordanului. Ziarul online „Times of Israel” cita un raport al consiliului de securitate israelian, în care s-ar aprecia că, TIKA găzduiește în birourile sale membri ai Mișcării Islamice iar angajații turci ai agenției transferă fonduri și informații organizației Hamas. SURSA AICI

În replică, publicația pro-guvernamentală turcă Daily Sabah raporta că, TIKA ar fi realizat nu mai puțin de 400 de proiecte umanitare în zonă, printre care au amintit de: restaurarea sanctuarului islamic Cupola Stâncii și renovarea căminului studențesc al Universității Al-Quds, ambele fiind în Ierusalim.

Acuzații de spionaj în Germania

Pe data de 17 decembrie 2014, autoritățile germane au arestat trei cetățeni turci acuzați că spionează în favoarea guvernului de la Ankara. O zi mai târziu, în cadrul unei interveții publice, biroul procuraturii federale germane anuța că, arestările fuseseră decise în urma unei ample acțiuni de contra-spionaj a serviciilor de informații germane. Conform speculațiilor, cei trei turci aveau ca obiectiv operațional culegerea de informații despre comunitatea expatriată turcă din Germania – o mare parte fiind compusă din etnici kurzi.

Surse apropiate anchetei au relatat presei germane că, acest inel al spionilor turci folosea ca acoperire filiala locală a Agenției de Cooperare și Dezvoltare a Turciei (TIKA).

În zilele care au urmat, purtătorii de cuvând ai Ministerului turc al Afacerilor Externe, MIT (Serviciul Național de Informații al Turciei), precum și cei ai ambasadei Turciei la Berlin au negat toate acuzațiile afirmând că, TIKA nu are un birou permanent deschis în Germania iar cei trei arestați nu au legături cu serviciul de spionaj al Turciei. SURSA AICI

Acuzații de spionaj în Albania

Conform publicației americane Foreign Policy, prin așa-zisa politică de protecție a comunităților musulmane din Balcani, președintele Erdogan și-a propus să refacă Imperiul Otoman. Iar acesta are susținători serioși în regiune, precum fostul președinte bosniac Bakir Izetbegovic, care, cu sprijinul TIKA a refăcut mai multe poduri și moschee, care fuseseră distruse anterior de forțele sârbo-bosniace în timpul confruntărilor de la începtul anilor ’90.

Pe lângă proiectele de infrastructură, Erdogan a finanțat direct fondarea a a două universități private în Sarajevo, și, a mai promis că, Turcia urmează să aloce 3,5 miliarde de Euro pentru construirea unei autostrăzi care să lege Sarajevo de Belgrad, capitala Serbiei. De-asemenea regimul Erdogan acordă o atenție sporită implicării în Albania și Kosovo, acolo unde se găsesc comunități musulmane importante.

Evident, situația descrisă n-a trecut neobservată de factorii politici din regiune. Și, deranjat de implicarea turcă, Hajro Limaj, fost atașat diplomatic al Albaniei la Ankara a făcut următoarea afirmație:

“Organizația educațională și culturală turcă TIKA din Albania este de fapt o agenție de informații care lucrează la divizarea țării. TIKA a revenit în Kosovo și încearcă să distrugă echilibrul de aici, și regret că, premierul nostru îi face jocul lui Erdogan. Albania și Kosovo nu sunt niște provincii turcești a declarant Hajro Limaj, pe 2 mai 2018, în cadrul emisiunii Arena, moderată de jurnalistul Dritan Hila. SURSA AICI

Valentin Vrabie cu jalban proţap la prefectul din Çanakkale

Așa cum a declarat în nenumărate rânduri, primarul Valentin Vrabie n-a mai fost într-un concediu de opt ani de zile, dar totuși și-a făcut timp pentru o plimbare în Turcia în toamna lui 2016. Primarul Medgidiei a răspuns astfel invitației Asociației culturale Mehmet Niyazide a vizita orașul port Çanakkale, acolo unde s-a întâlnit, în Octombrie 2016, cu președintele Camerei de Comerț , primarul și prefectul regiunii.

Primarul Vrabie in presa turcă
Primarul Vrabie in presa turcă – Sursa: Constanța News

Ca să nu revină cu mâna goală, prietenii turci i-au oferit primarului Vrabie, 200 de burse de studii pentru tinerii din Medgidia care-și doresc să studieze la Çanakkale Onsekiz Mart University, valabile începând cu anul universitate 2017. Cel puțin așa s-a lăudat primarul, pentru că în realitate nu s-a mai auzit nimic despre aceste burse.

Așa cum a explicat chiar primarul Vrabie, semnarea protocolului cu TIKA pentru renovarea ambulatoriului din Medgidia a devenit posibilă doar după întâlnirea sa cu prefectul regiunii Çanakkale, această întrevedere fiind practic obligatorie pentru urgentarea procedurilor. Și sunt de remarcat spațiile ample alocate de presa turcă acestei vizite, precum și faptul că, guvernatorul regiunii este numit nemijlocit de către președintele republicii, adică de Erdogan în persoană.

Politica și afacerile de bună conviețuire

Medgidia are o populație mixtă, un procent de 72% dintre locuitori săi fiind români, iar 8,4% etnici turci și 8% tătari, diferența fiind compusă din alte minorități neidentificaate la recensământul din 2011. Din totalul cetățenilor, 72,1% sunt creștini ortodocși și aproape 17% de religie musulmană, această comunitate locală constituind un exemplu de urma din perspectiva bunei convieţuiri.

Și totuși, din motive pe marginea cărora urmează să mai sondăm analele istoriei contemporane, Valentin Vrabie pare să prefere ca partener de afaceri guvernul de la Ankara, evident, în detrimentul politicii autohtone, primarul Medgidiei fiind supărat cu aproape toată clasa politică românească.

Similar Articles

Comments

  1. […] Renovarea policlinicii din Medgidia – Și aici avem tot implicarea guvernului de la Ankara, primarul din Medgidia, Valentin Vrabie fiind de acord ca Agenția de Cooperare și Dezvoltare Turcă (TIKA), să se ocupe de reabilitarea clădirii policlinicii din Medgidia. Înființată pe 24 Ianuarie 1992, TIKA a fost gândită ca un vehicul juridic care să restabilească legăturile culturale ale Turciei cu fostele state sovietice, proaspăt curățate de vechiul sistem comunist. Importanța deosebită acordată acestei organizații a făcut ca, în perioada 2003 – 2007 (după alte sure 2003 – 2010), TIKA să fie condusă de Hakan Fidan, nimeni altul decât actualul șef al MIT, adică Serviciul Național de Informații al Republicii Turcia.  […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular