Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din România

Constanța beneficiază de o imensă resursă gratuită pe care autoritățile o ignoră, atunci când discută despre alimentarea cu apă caldă sau încălzirea locuințelor. Soarele!

Radiația solară totală care atinge anual suprafața Constanței se ridică la 1400 kilowaţi oră pe metru pătrat, orașul de la malul mării fiind astfel cel mai însorit din țară.

Harta - Potențiaul fotovoltaic al României
Harta – Potențiaul fotovoltaic al României

Informația ne este oferită pe tavă de platforma SolarGIS administrată de societatea Solargis s.r.o. din Bratislava, de unde aflăm că orașele Constanța, Mangalia, Tulcea, alături de întreg litoralul româneasc beneficiază de cel mai mare potențial fotovoltaic din întreaga Românie!

Harta - Radiația orizontală globală a României
Harta – Radiația orizontală globală a României

Datele analizate de SolarisGIS, în perioada 1994-2016, demonstrează potențialul fotovoltaic extraordinar al Constanței, de 1300-1400 kilowaţi oră. Prin comparație, în restul țării, pe lângă județele Constanța și Tulcea, alături de Dolj și parțial Mehedinți, nicio altă localitate sau județ nu beneficiază de o asemenea putere solară.

Acoperișurile blocurilor pot fi transformate în uzină energetică

Dacă am utiliza, de exemplu, întreaga suprafață a acoperișurilor blocurilor deținute de asociațiile de proprietari, am putea avea propria noastră uzină de energie, și nu oricum, una regenerabilă și nepoluantă.

Panouri solare instalate pe bloc
Panouri solare instalate pe bloc

Din suprafața totală a municipiului nostru, care se ridică la 124 km pătrați, aproximativ 10% este acoperită cu blocuri de locuințe. Discutăm despre 10 – 12,4 km pătrați de acoperișuri, suprafață pe care adminsitrația o poate transforma, cu acordul proprietarilor, într-o imensă amprentă fotovoltaică.

Mai putem adăuga imobilele aflate administrare de Consiliului Local și Județean, și astfel am avea aproximativ 15km pătrați la dispoziție pentru a ne monta panouri solare, cu ajutorul cărora să generăm energie verde.

Locatarii unui bloc de pe  Calea Victoriei din București, și-au montat deja panouri fotovoltaice, iar administratorul asociației suține că s-au înregistrat scăderi cu 80% ale costurilor pentru apă caldă și curent electric. VEZI AICI

15Km pătrați de panouri solare = 26% din puterea Centralei de la Cernavodă

Matematica din spatele acestei soluții este următoarea: dacă avem 1400 kWh/mp pe an, asta înseamnă 3,84 kWh/mp pe zi. Evident că, panourile solare nu pot capta toată energia, situație în care, la modul realist ne putem baza pe o eficiență de 14%. Iar asta înseamnă că, din cei 3,84 kWh/mp care ating zilnic panoul solar, doar 0.52 kw pe oră devin energie electrică.

Dacă ne bazăm, așa cum am convenit, pe o amprentă de 15km pătrați de panouri solare, în Constanța am putea produce zilnic 7800 MWh (megawatt-oră). Am luat în calcul un ciclu de 24 ore, chiar dacă la modul real, electricitatea este generată efectiv doar în orele cu lumină și conform valorilor medii din harta iradierii prezentată de SolarGIS.

Am avea deci 325 MWh generați în fiecare oră de aceste panouri solare. Prin comparație, Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă a livrat în Sistemul Enrgetic Național în anul 2017 cca 29.379 MWh pe zi / 1224 MWh (cu ambele reactoare), după cum explicăEconomica.NET

Cu alte cuvinte, dacă în Constanța am monta panouri solare pe o suprafață de 15 km pătrați, am obține cam 26% din puterea cetralei atomice. Prin triplarea acestei suprafețe, adică 45km pătrați, ajungem să egalăm puterea centralei și am asigura 20% din consumul de curent electric al României.

Locuitorii Constanței consumă în medie 57,58 MW (în fiecare oră)

Conform Băncii Mondiale, la nivelul anului 2010, consumul mediul lunar pentru utilzatorii casnici din zona metropolitană extinsă a Constanței era de 41.480 MWh, adică de 1382 MWh pe zi (57,58 pe oră). Cu alte cuvinte, cei 15km pătrați de panouri solare ar putea genera zilnic de cinci ori mai multă energie electrică față de consumul actual.

Durata de exploatare a panourilor solare se ridică la 25-30 de ani, iar costurile de înteținere sunt mult mai mici față de cele ale unei centrale nucleare sau chiar față de cele hidro. În plus, prin comparație, în cazul panourilor fotovoltaice acestea poti fi montate treptat și astfel suprafața de captare redimensionată periodic în funcție de necesități.

Germania îți produce cam 15% din necesar din surse fotovoltaice

Am avea un cost final, dacă ne uităm la Germania de exemplu, de 0,03 Euro per Kilowatt-oră iar asta în ciuda faptului că, Germania beneficiază de mult mai puțin soare față de Constanța –  costurile scad pe măsură ce intensitatea radiaților solare crește.

Top 10 mondial - capacitatea de producție a energiei regenerabile instalată
Top 10 mondial – capacitatea de producție a energiei regenerabile instalată

O analiză realizată de organizația non-guvernamentală britanică Sandbag, a constatat o scădere extraordinară a costurilor privind producția de energie solară și eoliană în ultimii ani, mult sub cele ale centralelor pe cărbune și gaze, surclasând inclusiv costurile actualelor centrale electrice care funcționează pe combustibil fosil. CITIȚI AICI ANALIZA

În acest moment 15-16% din energia electrică a Germaniei este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, capacitatea instalată poziționând această țară pe locul 4 la nivel mondial, după China, SUA și Japonia, iar dinamica este foarte mare.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular