Marcajele rutiere din Constanța realizate de o firmă anchetată de DNA

Primarul Decebal Făgădău nu se dezice se pare de vechile practici adânc împământenite în mlaștina politicii autohtone. Dacă ați mers serile trecute prin Constanța, ați observat probabil șase băieți cu veste reflectorizante și niscaiva utilaje, care trasează relaxați noile marcaje rutiere.

Sunt angajații firmei Anduna Servimob SRL din București, o societate în jurul căreia gravitează de ani buni un noian de controverse: asocieri politice, contracte prin atribuire directă, dosar la DNA. 

Nu este pentru prima dată când Anduna realizează marcaje rutiere la Constanța. Societatea s-a ma ocupat, în 2012, de marcarea Centurii orașului, realizând lucrări similare și pentru autostrada Medgidia – Constanța (Lot 7).

La nivelul anului 2016, patronul Anduna, Marius – Florin Drăguț deţinea prin firma Eurostar Construct SRL jumătate din Mega Construct Grup SRL, cealaltă felie fiind deținută de Prime Time Construct SRL, firmă care era controlată de Andrei şi Dan Plumb, adică fiul și soţul Rovanei Plumb.

Merită amintit că Rovana Plumb este azi cap de listă la PSD pentru alegerile europarlamentare, iar campania, după cum vă imaginați are niște costuri. Oare din ce bani să fie achitate?

Mai departe, Nina Drăguț, soția patronului Anduna Servimob a fost șefa biroului de presă din cadrul Primariei Generale a Bucureștiului, în perioada în care Adrian Videanu era primar. Se spune că făcea parte din “cercul de apropiați” fiind chiar “protejata” fostului primar general.

Iar ca povestea să fie și mai interesantă, conform Rise Project, Florin Marius Drăguţ este fondator, alături de Cosmin Aurelian Udor, Mihai Gabriel Popescu, Horaţiu Cosmin Udrişte, Orlando Cosmin Ionescu şi Prometeu Consulting SRL al firmei Servicii de Pompieri Descarcerare SA, specializată în “lucrări de prevenire şi stingere a incendiilor” (PSI). Discutăm despre o “companie” pe cât de selectă, pe atât de controversată:

  • Mihai Gabriel Popescu sau “Mişu Pricopsitu” așa cum îl știu prietenii, a fost consilierul fostului ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban;
  • Horaţiu Cosmin Udrişte este fiul deputatului PNL Gheorghe Udrişte, fost şef Metrorex şi director în Primăria Capitalei;
  • Cosmin Aurelian Udor este fiul generalului cu două stele Aurel Udor, Inspector Șef al ISU Bucureşti la data înfiinţării firmei de PSI, trecut în rezervă pe 15 mai 2015, prin decret semnat de președintele Traian Băsescu.

În anul 2016, ziariștii de la Sursa Zilei scriau cum patronul Anduna Servimob, Marius – Florin Drăguț,utilizata două firme offshore, înmatriculate în Cipru, susceptible de a face perte dintr-o schemă de spălare de bani.

Sumele încasate din contracte publice de societatea Anduna Servimob erau plimbate prin Cipru, prin conturile Cowest Management Limited, de unde ulterior, prin tranzacții succesive, banii erau întorși în România, în contul personal, al persoanei fizice Marius – Florin Drăguț. Doar în anul 2010, prin utilizarea acestui circuit comercial fictiv, offshore-ul din Cipru a vărsat în conturile administratului Anduna suma de 450.000 de euro.

  • Schema este veche de când lumea, utilizată de toți cei implicați în contracte publice atunci când sunt nevoiți să dea șpăgi, sume colosale, pe care nu le pot deduce legal din societate.

Ce să vezi, din anul 2015, Anduna face parte și dintr-un dosar deschis de DNA București. Pe scurt, în urma unei licitații, CNADNR atribuise asocierii Anduna Servimob SRL – Teo Trans Consulting SRL un contract public în valoare de 7,5 milioane de euro.

După anunțarea câștigătorilor, participanții la licitație s-au scandalizat, reclamând faptul că, patronii firmei Teo Trans Consulting erau chiar mama și fratele șefului Direcției Achiziții din cadrul CNADNR, Teodorescu Theodor Răzvan Emil.

A fost sesizată Agenția Națională de Integritate (ANI) iar de aici dosarul a ajuns în atenția DNA, fostul director Teodorescu fiind acuzat de conflict de interese.

Anduna face, cu bunăvoința dumneavoastră, dintr-o serie de firme care gravitează de peste 10 ani de zile în jurul CNADNR (devenită CNAIR). Acești sateliți comerciale sunt racordați direct la banul public, individual sau în grup.

Așa cum scria ziarul Adevărul, în 2012, Anduna Servimob a operat mult timp ca subcontractor declarat al firmei PlastiDrum. În funcție de interesul de moment, grupul Anduna, PlastiDrum, Teo Trans își lansa la licitațiile publice una dintre firme, sau mergeau în asociere, în timp ce angajații și utilajele erau folosite la comun, evident, tot după necesități.

Așa cum vă puteți imagina, nu iese fum fără foc, mai ales când la mijloc sunt banii cetățenilor, numai buni de drenat.

Astfel, ziarul Replica de Constanța, în martie 2016, explica cum patronul Anduna, Florin Marius Drăguț beneficiază de sprijin politic din partea PSD și PNL, situație ce poate clarifica succesul Anduna la mai toate licitațiile organizate de companiile de stat sau administrațiile locale.

În virtutea celor prezentate este legitim să ne întrebăm, cum de, exact această societate s-a pricopsit acum la Constanța, sub mandatul PSD-istului Decebal Făgădău, în plină campanie electorală, primind contractul pentru realizarea marcajelor rutiere din municipiul nostru?!

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular