Extrădat sau Expulzat din Madagascar? Ce ascunde povestea extrădării lui Mazăre în 8 zile

Multă lume a fost surprinsă de preocupare Anei Birchall, privind speța aducerii în țară a fugarului Radu Mazăre. Brusc, după ce s-a aflat pe surse, pe data de 8 mai, că fostul primar al Constanței a fost reținut de agenții INTERPOL pe aeroportul din Antananarivo, ministerul român al justiției, prin vocea ministresei Ana Birchall, a demarat proceduri de o viteză fără precedent în asemenea situații.

Iar dacă urmărim atent desfășurarea evenimentelor, vom observa aspecte care întâresc mai degrabă ipoteza unei “expulzări” decât cea a extrădării:

Radu Mazăre a fost reținut pe 8 mai, și predat de INTERPOL în custodia poliției din Madagascar. În ziua următoare, pe 9 mai, este audiată și Roxana Mihalache, iubita fugarului, iar luni, pe data de 13, la doar 5 zile după reținere, dosarul de 600 de pagini împreună cu cererea de extrădare anexată se aflau deja în mâinile autorităților din Madagascar.

Practic, funcționarii români de la ministerul justiției, și cei de la MAE, au lucrat peste weekend să nu cumva să înregistreze vreo întârziere în perfectarea documentelor.

Tot pe data de 13 mai, seara la oră de maximă audiență, intervine în direct la Romania TV chiar fiul lui Radu Mazăre, Răducu, care lasă să se înțeleagă că Radu Mazăre se opune extrădării, și speră să obțină o amânare, deoarece, anterior, în anul 2018, fugarul depusese la ONU o cerere prin care solicita să fie considerat azilant politic (în Madagascar nu există legislație care să reglementeze statutul azilanților politici).

Nici n-a apucat Răducu Mazăre să termine bine ce avea de spus, și-n dimineața următoare, publicația L’Express de Madagascar, titra cu litere mari, că Radu Mazăre va fi extrădat. Atenție! Ziarul L’Express de Madagascar este deținut chiar de actualul președinte al Madagascarului, mogulul media, Andry Nirina Rajoelina.

Mazare-Madagascar-Express

Câteva ore mai târziu, tot pe 14, ministrul justiției din Madagascar, declara pentru Știrile Pro Tv că Radu Mazăre urmează să fie extrădat chiar joi, adică pe 16 mai. Declarația lui Jacques Randrianasolo a survenit în condițiile în care, Radu Mazăre nici nu ajunsese încă în fața unui judecător. Pe înțelesul nostru, am putea spune că ministrul malgaș s-a antepronunțat în cauză, sau, mult mai evident, că oficialul guvernamental știa deja soluția: Mazăre urma să părăsească Madagascarul, într-o formulă sau alta.

Și nu mai departe de azi, când s-a transmis din Madagascar că Radu Mazăre este gata de plecare, împachetat pentru drumul spre România. Adică toată tărășenia a durat mai puțin de 8 zile, cu tot cu libere, de la momentul reținerii și până la anunțul expulzării.

Așa de repede s-au mișcat malgașii cu această expulzare, încât autoritățile române, alergând din colț în colț, de-abia dacă au avut timp să se organizeze cu poșta diplomatică sau cu echipa de polițiști care trebuie să ajungă în câteva zile pentru preluarea deținutului din Antananarivo.

Câteva elemente care nu se leagă cu povestea oficială

După cum am fost deja informați de Teodor Meleșcanu, ministrul nostru de externe, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a emis un mandat de urmărire internațională pe numele lui Radu Mazăre, încă de la finalul lunii februarie 2018.  Prin intermediul MAE, documentul a ajuns la ambasada noastră din Roma, unde a fost predat mai departe ambasadei Madagascarului din Roma.

După ce mandatul lui Radu Mazăre a ajuns pe masa guvernului malgaș, ministrul de externe al Madagascarului l-a convocat pe Serge Sorinel Rameau, consul onorific al Madagascarului la Bucureşti, pe care l-a rugat să-i explice cine este Radu Mazăre, și ce probleme juridice are acesta în România.

Așa cum a explicat Rameau, cei din Madagascar s-au arătat dispuși să-l predea pe Radu Mazăre încă din februarie-martie 2018, însă Ministerul Român al Afacerilor externe nu s-a arătat interesat de soarta fugarului:

”După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicații, pentru că acolo nimeni nu înțelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în țara noastră, etc. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internațional de arestare.

Serge Sorinel Rameau
Serge Sorinel Rameau

Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român și am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproșeze ceva ulterior, să nu fim acuzați de obstrucționare. Așadar România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a declarat consulul Rameau, pentru RFI.

Un an de tăcere, 8 zile de foc

Cu toate acestea, a trecut mai bine de un an de zile, timp în care nici MAE român și nici Ministerul Justiției n-au scos vreun cuvând despre Radu Mazăre sau extrădarea acestuia. Și brusc, după reținerea efectuată de INTERPOL pe 8 mai, cei de la justiție, în frunte cu Ana Birchall, se dădeau de ceasul morții că n-au toate documentele necesare extrădării pregătite – încă se așteptau decizii de pe la instanță.

Fiind în plină campanie electorală, evident că PSD-ul nu-și permitea să se trezească cu Radu Mazăre la poartă, expediat fedelș de guvernul Madagascarului, motiv pentru care au muncit, și ziua și noaptea, pentru ca actele să fie gata, și totul să îmbrace astfel aparența unei normalități – dar noi știm cât de repede se mișcă justiția în România.

O altă declarație ciudată, a fost cea a ministrului justiției din Madagascar, Jacques Randrianasolo. Oficialul a afirmat că țara sa dorește să-l extrădeze pe Radu Mazăre, de teamă ca fugarul român să nu genereze corupție și-n Madagascar – o țară, de altfel, profund coruptă:

“Noi nu mai așteptăm să-l vedem pe el cum rămâne în Madagascar pentru că atunci îi va contamina de asemenea și pe actorii corupți de aici, tocmai acum când noi suntem într-o luptă asiduă împotriva acestui flagel”, spunea Jacques Randrianasol, la Știrile Pro Tv, de marți seară. 

Se observă o grabă aproape de neînțeles a celor din Madagascar, dublată în paralel, de o muncă furibundă a funcționarilor din ministerul român al justiție, care de 8 zile încoace, fac aproape orice ca totul să meargă strună.

Președintele Madagascarului vrea să demonstreze deschidere față de UE

Încă din prima clipă s-a spus că noul președinte al Madagascarului, Andry Rajoelina, vrea să demonstreze că luptă împotriva corupției. Ei bine, acest nou președinte nu este chiar atât de nou. Astfel, în anul 2009, actualul președinte, Rajoelina, l-a înlăturat de la putere pe predecesorul său, Ravalomanana, dar nu democratic, ci printr-o lovitură de stat militară.

Andry Rajoelina câștigă alegerile cu 56% - 27 decembrie 2018
Andry Rajoelina câștigă alegerile cu 56% – 27 decembrie 2018

Cu alte cuvinte, din 2009 și până în 25 ianuarie 2014, atunci când Radu Mazăre se insinua discret pe insulă, tot Rajoelina era la putere. Și după o pauză de 4 ani, la finalul lui 2018, mogul de presă a revenit la conducerea Madagascarului.

Dorind să demonstreze că nu ascunde toți fugari corupți ai lumii capitalist-democratice, Rajoelina s-a grăbit să-l expedieze rapid pe Mazăre, încercând prin aceasta un soi de gest de curtoazie față de Uniunea Europeană. 

*În prezent, aplicarea expulzării unei persoane presupune ca țara vecină sau cea de naționalitate să accepte persoana proscrisă.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular