Sistemul bancar european se clatină din cauza tulburărilor politice din Italia

  • Guvernul de coaliție din Italia a făcut implozie ieri, în timp ce liderul partidului aflat la putere, Matteo Salvini, a anunțat că lucrurile nu mai pot continua așa, și cere declanșarea alegerilor generale.
  • În același timp, moneda chineză se află în centrul atenției, după ce Banca Populară Chineză (PBOC) a stabilit valoare medie a Yuan-ului sub nivelul cursului de 7 Yuani per Dolar American.

Indicele pan-European STOXX 600 a căzut cu 0,5% în prima parte a acestei zile. Acțiunile băncilor au scăzut și ele cu 1,3%, în timp ce acțiunile creditorilor italieni au cunoscut o scădere pe fondul incertitudinii politice din această țară. Industria automotive conduce în topul pierderilor, cu o scădere de 1,5%.

Evoluțiile războiului comercial SUA – China, creșterea tensiunilor dintre cele două mari puteri, este foarte probabil să aducă următoarea recesiune în Statele Unite ale Americii, iar Rezerva Federală (FED) să reducă din nou ratele dobânzilor în luna Septembrie.

Acțiunile companiilor asiatice au relevat în această după-amiază o creștere a inflației în luna iulie, în zona producătorilor de alimente, în timp ce economia Japoniei a crescut în trimestru doi mai multe decât se aștepta.

Economia britanică se micșorează. Pancica BREXIT

În Europa, datele oficiale arată că economia britanică s-a micșorat, pentru prima dată din 2012 până azi, după ce BIP-ul englezilor a scăzut cu 0,2%. Totodată, BREXIT-ul se află din nou în centrul atenției, întrucât noul premier Boris Johnson a afirmat că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie 2019, cu sau fără acord. Este de precizat că toate companiile britanice, consideră o ieșire fără acord deosebit de problematică pentru întregul sistem economic.

Ministrul englez de finanțe, Sahid Javid, a precizat ieri că va amâna revizuirea planificată a cheltuielilor publice (a bugetului) pentru anul acesta, deoarece dorește să se concentreze pe pregătirea BREXIT-ului.

Băncile italiene se duc la vale

Acțiunile băncilor italiene s-au prăbușit în această dimineață, astfel Banco BPM a scăzut cu 7,8%, iar UniCredit și Ubi Banca au scăzut fiecare cu mai mult de 5,5%, trăgând “pe roșu” întregul sector bancar european.

La celălalt capăt al indicelui STOXX 600, acțiunile gigantului publicitar britanic WPP au urcat cu 7,2%, după ce această companie a raportat rezultate mai bune față de cele preconizate.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular