Danemarca solicită Comisiei Europene interzicerea, în 10 ani, a mașinilor pe benzină sau motorină

Danemarca solicită Uniunii Europene să realizeze un plan pentru eliminarea automobilelor care au motoare cu ardere internă, pe motorină și benzină, treptat în următorii zece ani de zile. Această inițiativă a fost lansată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din UE, și este aparent susținută de alte 10 state europene.

De asemenea, pe lângă scoaterea din circulație a motoarelor cu ardere internă în următorii ani, Danemarca mai cere și interzicerea vânzărilor de mașini poluante la nivelul statelor membre, cu termen limită 2030.

„Trebuie să recunoaștem că ne grăbim”, a declarat ministrul danez al climei și energiei, Dan Jorgensen, imediat după întâlnire.

Comisia Europeană și-a propus să facă din Europa primul continent cu climă neutră până în 2050, dar Danemarca susține că pentru atingerea acestui deziderat, sectorul transporturilor trebuie să-și reducă emisiile de urgență. Totodată, se pare că Franța își va menține planul de interzicere a motoarelor cu ardere internă (diesel și benzină), cu dată limită 2040.

Marți, ministrul francez al transporturilor, Elizabeth Borne, a declarat că urmează să fie dată o nouă lege a transporturilor, prin care se va facilita introducerea mai multor stații de încărcare EV, situație care ar permite ca angajamentul privind interzicerea motoarelor cu ardere internă să fie menținut pentru 2040:

“Legea mobilității din Franța le va oferi rezidenților dreptul de a cere instalarea stațiilor de încărcare EV în parcările clădirilor în care locuiesc. În plus, reforma va promova alternative la utilizarea individuală a autovehiculelor, va îmbunătăți rețelele feroviare, și va crea un cadru legal pentru soluții de mobilitate precum biciclete, scutere electrice și sisteme de car-sharing” declara Nicolas Hulot, fostul ministru francez al mediului, în vara lui 2017.

Uniunea Europeană și-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 40% a emisiilor de Carbon până în 2030, urmând ca la nivelul anului 2050 statele membre să ajungă la Zero emisii, ca măsură de contracarare a fenomenului încălzirii globale.

Danemarca pune presiune pe Comisia Europeană

În octombrie 2018, Danemarca a anunțat că va interzice total vânzarea tuturor mașinilor pe combustie până în 2030, dar ulterior a renunțat la această inițiativă deoarece era împotriva normelor UE.

Noua propunere a lui Jorgensen are în vedere varianta ca statele membre să-și poate interzice, fiecare separat, vânzările de mașini diesel și pe benzină. El speră ca astfel statele membre să pună mai multă presiune pe Comisia Europeană, pentru eliminarea completă a vehiculelor cu combustibil fosil.

„Planul A ar fi să avem o interdicție europeană”, a spus ministrul danez. Cu toate acestea, țări precum Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria și alții, au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a stopa așa-numita „scurgere de carbon” în mod special în privința mașinilor second-hand care ajung vândute din Vest în Est-ul continentului.

Jorgensen a precizat că este important ca UE să le comunice producătorilor de automobile noile direcții privind politica mediului pe termen lung, și că Danemarca va realiza o alianță cu alte 10 state europene care susțin strategia sa de a elimina dincirculație, treptat, toate autoturismele diesel și pe benzină. 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular