Constanta.RO

Danemarca solicită Comisiei Europene interzicerea, în 10 ani, a mașinilor pe benzină sau motorină

0

Danemarca solicită Uniunii Europene să realizeze un plan pentru eliminarea automobilelor care au motoare cu ardere internă, pe motorină și benzină, treptat în următorii zece ani de zile. Această inițiativă a fost lansată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din UE, și este aparent susținută de alte 10 state europene.

De asemenea, pe lângă scoaterea din circulație a motoarelor cu ardere internă în următorii ani, Danemarca mai cere și interzicerea vânzărilor de mașini poluante la nivelul statelor membre, cu termen limită 2030.

„Trebuie să recunoaștem că ne grăbim”, a declarat ministrul danez al climei și energiei, Dan Jorgensen, imediat după întâlnire.

Comisia Europeană și-a propus să facă din Europa primul continent cu climă neutră până în 2050, dar Danemarca susține că pentru atingerea acestui deziderat, sectorul transporturilor trebuie să-și reducă emisiile de urgență. Totodată, se pare că Franța își va menține planul de interzicere a motoarelor cu ardere internă (diesel și benzină), cu dată limită 2040.

Marți, ministrul francez al transporturilor, Elizabeth Borne, a declarat că urmează să fie dată o nouă lege a transporturilor, prin care se va facilita introducerea mai multor stații de încărcare EV, situație care ar permite ca angajamentul privind interzicerea motoarelor cu ardere internă să fie menținut pentru 2040:

“Legea mobilității din Franța le va oferi rezidenților dreptul de a cere instalarea stațiilor de încărcare EV în parcările clădirilor în care locuiesc. În plus, reforma va promova alternative la utilizarea individuală a autovehiculelor, va îmbunătăți rețelele feroviare, și va crea un cadru legal pentru soluții de mobilitate precum biciclete, scutere electrice și sisteme de car-sharing” declara Nicolas Hulot, fostul ministru francez al mediului, în vara lui 2017.

Uniunea Europeană și-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 40% a emisiilor de Carbon până în 2030, urmând ca la nivelul anului 2050 statele membre să ajungă la Zero emisii, ca măsură de contracarare a fenomenului încălzirii globale.

Danemarca pune presiune pe Comisia Europeană

În octombrie 2018, Danemarca a anunțat că va interzice total vânzarea tuturor mașinilor pe combustie până în 2030, dar ulterior a renunțat la această inițiativă deoarece era împotriva normelor UE.

Noua propunere a lui Jorgensen are în vedere varianta ca statele membre să-și poate interzice, fiecare separat, vânzările de mașini diesel și pe benzină. El speră ca astfel statele membre să pună mai multă presiune pe Comisia Europeană, pentru eliminarea completă a vehiculelor cu combustibil fosil.

„Planul A ar fi să avem o interdicție europeană”, a spus ministrul danez. Cu toate acestea, țări precum Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria și alții, au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a stopa așa-numita „scurgere de carbon” în mod special în privința mașinilor second-hand care ajung vândute din Vest în Est-ul continentului.

Jorgensen a precizat că este important ca UE să le comunice producătorilor de automobile noile direcții privind politica mediului pe termen lung, și că Danemarca va realiza o alianță cu alte 10 state europene care susțin strategia sa de a elimina dincirculație, treptat, toate autoturismele diesel și pe benzină. 
About Author

Lasa un raspuns