Un evaluator autorizat ANEVAR, contractat în trecut de compania Electrocentrale Constanța SA (CET) a stabilit că întreaga rețea de magistrale aflată în proprietatea CET Constanța valoarează 2,3 milioane de lei. La baza acestei evaluări au stat doar două documente, ambele furnizate de către Electrocentrale: un memoriu al societății, în care erau prezentate activele Electrocentrale și evidențele contabile.
Din păcate, nimeni, nici măcar evaluatorul, ca să nu mai vorbim despre consilierii locali, n-a verificat dacă datele cuprinse în documentația Electrocentrale corespund sau nu realității.
Astfel, prezentă pe 22 august la emisiunea Realitatea Locală moderată de Cristian Hagi, consiliera Adriana Arghirescu de la PNL, a vorbit despre “140km de magistrale, din care 123km sunt subternari, și diferența supraterani.” Cel mai probabil, Adriana Arghirescu are această informație din raportul de evaluare prezentat Consiliului Local de primarul Decebal Făgădău – acel raport făcut de fapt în beneficiul Electrocentrale.
Pe de altă parte, un studiu realizat de Banca Mondială în vara lui 2013, intitulat “Creșterea eficienței energetice în Constanța” susține că societatea “Electrocentrale Constanța SA” are în proprietate doar 82 km de țeavă (magistrale sau rețea primară). SURSA AICI
Informația este întărită de un al doilea studiu, ceva mai nou, din 2015, realizat de un consultant privat din Cluj în beneficiul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în care, la pagina 86 este specificat negru pe alb că “reţeaua principală cu o lungime de 82 km aparţine CET, în timp ce conductele de distribuţie cu o lungime de 900 km sunt administrate de RADET. Reţeaua principală are două conducte care pornesc de la CET şi ajung până la punctele termice.” SURSA AICI
Discutăm despre o diferență enormă de 58 km de magistrale
Cifra este deosebit de relevantă atât din perspectiva prețului de achiziție dar mai ales din cea a viitoarelor lucrări de modernizare: dacă avem 82km înseamnă că Primăria a achitat 5,9 Euro pentru fiecare metru liniar de țeavă veche, iar dacă sunt 140km înseamnă că ne-a costat aproximativ 30 Euro pe metru.
În plus, primarul Decebal Făgădău susține că aceste magistrale cumpărate cu 2,3 milioane de lei (489.361 Euro) de la Electrocentrale, ar valora la fier vechi 1.080.0000 de Euro. Și această cifră este scosă din joben, dacă ținem cont de faptul că, singura metodată prin care poți determina valoarea fierului vechi este prin cântărire. Înțelegem că magistralele CET-ului n-au fost încă cântărite de nimeni iar aceasta este o altă cifră extrasă din contabilitatea Electrocentrale.
Oricum această informație atuncată în spațiul public este irelevantă deoarece, atunci când vinzi o conducă la fier vechi, aceasta trebuie înlocuită cu alta nouă. În plus, tehnic vorbind, nu poți suda sau cupla o țeavă ruginită cu una nouă, din motive lesne de înțeles ce nu țin de ingineria spațială.
Electrocentrale și-a externalizat pierderile către Primăria Constanța
În condițiile în care Decebal Făgădău s-a decis să achiziționeze conducetele CET-ului suntem obligați să le și modernizăm. Dacă nu înlocuim magistralele vechi, toate pierderile generate vor fi suportate direct din bugetul Primăriei Constanța, din contribuțiile fiecăruia.
Conform explicațiilor primarului Decebal Făgădău, prin cumpărarea magistralelor, Primăria are acum posibilitatea accesării unor fonduri structurale (sume nerambursabile), pentru înlocuirea vechilor conduce și astfel, prin eliminarea pierderilor din rețea ar rezulta un agent termic mai ieftin.
Primarul a mai afirmat că modernizarea magistralelor care sunt azi “ciuruite” ar costa 65 milioane de Euro, cifră extrasă dintr-un studiu de fezabilitate realizat, cum altfel, tot de compania Electrocentrale, dar nu acum, ci în urmă cu 4 ani, mai exact 2015! Evident că aceste cifre nu mai corespund realității, costurile unei asemenea lucrări de infrastructură fiind cel puțin duble față de cele prezentate de primar. Am avea deci nevoie de un nou sudiu de fezabilitate, din care să rezulte costurile reale, document care lipsește.
Consilierii PNL au votat dar nu l-au crezut pe cuvânt pe primar!
Pentru că n-au crezut povestea lui Decebal Făgădău, consilierii locali PNL din Constanța au votat achiziția țevilor vechi în valoare de 2,3 milioane de lei, însă i-au cerut primarului să prezinte, în termen de 30 de zile, un nou raport care să cuprindă planul de acțiune, impactul bugetar și implicațiile din perspectiva forței de muncă.
În aceste condiții, Făgădău trebuie să aducă în fața consilierilor locali documentul solicitat, până la finalul lunii septembrie. Cu toate acestea, nu prea mai contează dacă documentul va fi sau nu lămuritor, cât timp achiziția este deja votată.
Câștigătorul acestui târg este Electrocentrale
Interesant și perfect pertinent este punctul de vedere expus de consilierul județean George Niculescu de la PNL. Expert în energie, acesta a explicat că din această “afacere” singura câștigată este compania Electrocentrale, în timp ce bugetul Primăriei Constanța este supus unui risc pentru care nu este pregătită din perspectivă bugetară.
“Câștigătorul acestui târg este Electrocentrale. Ei au scăpat de o activitatea economică care le generează pierderi, și au rămas doar cu producția agentului termic, pe care o vor factura la ieșirea din întreprindere. Pierderile de pe rețeaua de transport vor fi suportate de primăria Constanța. Oficial, pierderile sunt bugetate în jur de 27% din cantitatea de energie termică pe care o primim, dar neoficial în jur de 40%” a explicat George Niculescu.