Cea mai mare taxă impusă vreodată în România, aproape de a fi anulată. Procurorii, obligați să ancheteze abuzul Primăriei Năvodari

Continuăm cu povestea jafului instituit de fostul primar al Năvodariului, Nicolae Matei, împreună cu un grup infracțional organizat, format din angajații Primăriei din oraș. Povestea o știți probabil deja, în caz contrar o repetăm succint, în câteva rânduri.

Un om de afaceri se decide să ridice un complex hotelier pe malul lacului Siutghiol. După finalizarea investiției, realizează că apa lacului erodează malul și-i inundă subsolul clădirilor, punând în pericol întregul proiect. Face solicitare atât la Primăria Năvodari cât și la Apele Române, cerând să fie consolidat malul. Singurii care răspund sunt cei de la Apele Române, care spun că nu există bani pentru o asemenea lucrare. Omul de afaceri decide să-și protejeze investiția și solicită aviz pentru a consolida malul din fonduri proprii, lucrare care primește avizul Apelor Române și este executată impecabil. Atât de impecabil încât jungla de pe malul lacului se transformă într-o platformă netedă, un teren care atrage privirile mai marilor din administrația locală din Năvodari. Șmecherii zonei îi oferă omului de afaceri posibilitatea să cumpere terenul apărut, dar acesta refuză, mai ales că în schimbul favorului i se solicitase și o șpagă generoasă. Supărați din cauza acestui refuz, băieții deștepți din Năvodari trimit toate controalele posibile pe capul omului de afaceri, iar într-un final angajații Primăriei Năvodari decid că firma Somaco Construct a ocupat abuziv terenul prin grămezi de materiale și că trebuie taxată RETROACTIV, cu suma de două milioane de euro.

Inițial, abuzul acesta incredibil a părut ușor de demontat. Povestea unei taxe de două milioane de euro, impusă retroactiv, ar trebui să pice din primele înfățișări în fața instanței. Și totuși, ne aflăm la șapte ani distanță și zeci de termene date de judecători, iar povestea e încă pe rol.

Pentru că, așa cum nu mai miră pe nimeni, caracatița pe care a desfășurat-o Nicolae Matei s-a întins în tot județul, în toate instituțiile, la orice nivel.

Vorbim de același Nicolae Matei care a fost scos din pușcărie rapid, în baza unor zile de arest preventiv din alt dosar, nejudecat încă, echipat cu un microfon și folosit de procurori drept ”momeală” pentru a prinde în flagrant un înalt oficial care vindea ”preferențial” vilele statului român.

Nu e greu să înțelegi până unde merge influența acestui om și ce complici are.

Iar asta, din nefericire, s-a văzut și din felul în care plângerile penale înaintate pe numele său, pentru această taxă abuzivă de două milioane de euro, s-au clasat rapid și fără motiv. Sau cu un motiv care nu poate fi enunțat.

Simplul fapt că la șapte ani de la grozăvenia inventată de primarul din Năvodari, povestea nu e încă terminată, ne arată cât de mult a pătruns corupția instituțiile Constanței.

A fost nevoie, pentru ca situația să se îndrepte, de intervenția Comisiei de Abuzuri din Senatul României, care a solicitat o anchetă detaliată, sesizând Curtea de Conturi pentru a analiza întregul caz. Abia din acel moment, urâtul buboi din Constanța a început să se spargă.

Inspectorii Curții de Conturi au arătat, într-un raport de peste 100 de pagini, pas cu pas, că toată povestea e un fals grosolan ce trebuie anulat. Acest raport a atras atenția statului român, care a realizat că de fapt, terenul pentru care Matei cerea taxă de două milioane de euro, n-a fost niciodată al lui Matei, fiind doar confiscat de Primăria Condusă de individ.

Așa s-a născut un nou proces, acela în care statul încearcă să-și ia terenurile înapoi de la Primăria Năvodari.

După ani de zile în care reprezentanții instituțiilor abilitate au închis ochii deși știau bine ce se petrece la Năvodari, o sesizare a Senatului a trezit pe toată lumea.

În 2019, lucrurile par să meargă în direcția favorabilă și din punct de vedere penal. După ce, în mai multe rânduri, procurorii au refuzat să cerceteze vinovații pentru abuzul de la Năvodari, la începutul acestei luni, instanța a obligat Parchetul să desființeze clasarea dosarului și să ancheteze efectiv cazul.

In baza art. 341 alin.6 lit.b C.p.p. admite plangerea formulata de SOMACO CONSTRUCT SRL, cu sediul in Constanta, str. I.C.Bratianu, nr.131, jud. Constanta, impotriva solutiei de clasare a cauzei dispusa prin ordonanta nr. 160/P/2017 din data de 12.03.2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-DNA-Serviciul Teritorial Constanta. Desfiinteaza solutia de clasare dispusa prin ordonanta nr. 160/P/2017 din data de 12.03.2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-DNA-Serviciul Teritorial Constanta, ce a fost mentinuta prin ordonanta procurorului sef al DNA-Serviciul Teritorial Constanta, ca urmare a respingerii plangerii formulata de petenta si dispune trimiterea cauzei procurorului, in vederea completarii urmaririi penale si realizarea unei anchete efective. In baza art. 275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 4.10.2019.

Pare că acest proces a intrat, după mulți ani, pe făgașul normal. La fel cum pare că fostul primar de la Năvodari își pierde, treptat, influența pe care a construit-o atunci când era, la propriu, la cârma orașului. Din fericire, Constanța are judecători care nu și-ar compromite cariera pentru un personaj corupt. Judecători integri, imparțiali, care își iubesc meseria și nu vor cădea pradă unor aranjamente sau intervenții. Judecători care știu că trebuie să aplice litera legii.

Și, pentru că acești judecători există și își fac datoria, în curând veți asista la dezvăluiri cum nici nu bănuiți. Nu credem că-și închipuie cineva că mafia de la Năvodari s-a oprit la abuzul prin care a aruncat pe capul unui afacerist care-i deranja o taxă de două milioane de euro. În niciun caz! La Năvodari, furtunul terenurilor confiscate din proprietatea statului și trimise în buzunarul șmecherilor, depășește un miliard de euro. Vorbim de peste 360 de hectare de teren intravilan, luat de la stat, făcut pachet și vândut către prietenii administrației locale, sau, după caz, folosit drept cadou pentru a-și asigura liniștea de a fura și mai mult.

Important e că justiția a început să fie justiție, în adevăratul sens al cuvântului. De aici încolo, lucrurile nu mai pot fi oprite iar corupția așezată peste Năvodari, în ultimii ani, va începe să se vadă în adevărata ei anvergură.

Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular