Pacienții Euromaterna sunt în siguranță. Contacții Doctorului Rușa au ieșit NEGATIV!

În cursul zilei de ieri, după prânz, un zvon a făcut înconjurul Constanței: “Doctorul Ion Marius Rușa și soția acestuia ar fi fost testați pozitiv pentru Covid-19”

Familia Rușa a revenit recent dintr-un concediu petrecut în Austria și Germania. După toate probabilitățile acolo ar fi contactat noul virus, însă asimptomatic.

Din acest motiv Doctorul Rușa, care este și director general al spitalului privat Euromaterna, și-ar fi continuat activitatea de miercuri până vineri în cadrul unității medicale pe care o conduce, și implicit a intrat în contact cu mai mulți colegi medici, în principal în timpul raportului de gardă ținut în fiecare dimineață.

Totodată, în cursul zilei de joi, Doctorul Ion Marius Rușa ar fi consultat mai multe paciente, conform programărilor, dar în baza informațiilor existente, la aceste întâlniri medicul ar fi fost complet echipat iar cabinetele sterilizate.

Urmare a zvonisticii care a pus pe jar deopotrivă medicii și pacienții Euromaterna, în cursul acestei zile, au venit două comunicate, unul transmis chiar de Dr. Rușa, iar celălalt de Spitalul Euromaterna. Ambele confirmă zvonurile potrivit cărora familia Rușa a ieșit pozitiv la testul pentru Covid-19, însă fără a avea simptome.

Medicii din Euromaterna sunt toți “NEGATIV”

În schimb, toți ceilalți medici, colegi și contacți ai Dr. Rușa din zilele de miercuri, joi și vineri au primit rezultatul NEGATIV pentru prezența Covid-19. Dar chiar și-n aceste condiții, toți contacții doctorului vor urma protocolul obligatoriu și se vor autoizola pentru 14 zile la domiciliu.

Dr Dan Raica - Euromaterna - Constanta
Dr Dan Raica – Euromaterna – Constanta

Doctorul Dan Raica, contact direct al Doctorului Rușa, a postat în urmă cu puțin timp, acest mesaj pe pagina sa de socializare:

“V-am spus ca raman dator cu rezultatele testelor de azi. Le-am primit acum, sunt negative. Reiterez: pacientelor mele, care asteapta vesti de la mine. Nu mai este necesar sa se autoizoleze, dar, mai devreme de 2 saptamani nu ne putem intalni.

Chiar daca testul meu este negativ, raman, conform legii, 2 saptamani in autoizolare. Atat eu, cat si ceilalti contacti cu Dr. Rusa suntem negativi. Am fost stresat , dar m-am linistit.

Incerc sa raspund tuturor aprecierilor pozitive , cat si celor negative referitor la Euromaterna.

Celor care ma cunosc, stiu ca sunt strict la respectarea regulilor impuse .Am primit zeci de telefoane de la prieteni, senatori, oameni politici sa accept incalcarea regulilor. dar am refuzat, si bine am facut, dupa cum s-a dovedit.

Euromaterna este, dupa cum stiti, singura maternitate privata de gradul 2 din tara. Nu e putin lucru. Aceasta inseamna, pe langa dotare medicala, personal, etc, respectarea unor reguli epidemiologice stricte, asepsie si antisepsie stricte, materiale sanitare (manusi,solutii dezinfectante ,etc) reguli, protocoale, pe care le-am introdus mult inainte de impunerile DSP.

Va  rugam, daca ne cunoasteti cu adevarat, sa aveti incredere in noi si sa fiti siguri ca interesele pacientelor noastre primeaza

Va multumesc

Doctor Dan Raica”

Direcția de Sănătate Publică Constanța

Ca raspuns la emailul dumneavoasta, va comunicam urmatoarele:

  • atitudinea  in situatia data a respectat  metodologia de prevenire si  control  in situatia identificarii unui purtator de coronavirus SARS –CoV-2;
  • in ancheta epidemiologica efectuata la Dl Dr.Rusa s-au depistat  8 contacti apropiati, la care s-au recoltat  exudat naso-faringian pentru testare PCR  si nu avem inca rezultatele;
  • Dl doctor a declarat ca de la intoarcerea din Austria nu a operat  si nu a asistat pe nimeni in zona de spitalizare iar contactii apropiati de la sedintele de management au fost testati;
  • ca asimptomatic  contagiozitatea este foarte redusa;
  • daca echipamentul de protectie este purtat pe toata durata programului de lucru riscul contagiunii  este minim;
  • transmiterea este respiratorie prin picaturi, de contact (prin suprafete contaminate) si mai nou fecal-orala si prin urmare masurile luate de dumneavoastra: dezinfectie aer si suprafete sunt suficiente, dimpreuna cu  respectarea cu strictete a precautiunilor standard.

In situatia aparitiei de cazuri se va proceda dupa cum urmeaza:

1)    atitudinea fata de un caz :

Un caz este considerat infectios inca din perioada de incubatie. Sunt necesare urmatoarele:  izolarea stricta a cazului suspect intr-un salon cu un pat si grup sanitar propriu, avand personal medico-sanitar dedicat pana la confirmarea prin test PCR;  izolarea cazului confirmat in spitalul/sectia de boli infectioase, cel putin pana cand pacientul devine asimptomatic, iar externarea se face dupa 2 probe negative pentru SARS-CoV-2, recoltate la interval de 24 de ore;  aplicarea precautiunilor de transmitere respiratorie, prin picaturi si prin contact, precum si a celor universale, pe tot parcursul internarii;  instruirea personalului care acorda ingrijire cazului suspect;  cohortarea cazurilor suspecte si a personalului care le ingrijeste.

Atitudinea fata de contactii apropiati (sub 2 m peste 15 min conversatie):
Contactii apropiati se vor auto-izola voluntar la domiciliu, impreuna cu ceilalti membri ai familiei care locuiesc la aceeasi adresa, de preferat in camere diferite si vor fi supravegheati clinico-epidemiologic timp de 14 zile de catre DSP.

2)    atitudinea fata de clusterele cu minimum 3 cazuri:

Declansarea investigatiei epidemiologice de catre DSP imediat dupa raportarea clusterului la DSP.

Informatii detaliate pe aceasa tema le gasiti la adresa: https://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical

Precizez ca nu este necesara testarea personalului din maternitate sau asistatilor si de la data curentei nu se vor mai testa nici contactii apropiati. Purtarea echipamentului de protectie elimina orice risc de transmitere.

Dr. Cocu Mihaela,
medic primar epidemiolog,
Comparimentul de supraveghere epidemiologica/control boli transmisibile

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular