Când prefectul e mai deștept decât episcopul. „Prin răbdarea voastră, vă veți câștiga sufletele voastre” – Luca, 21:19


În ultimele zile, peste 600 de petiții au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituției Prefectului – Județul Constanța. În aceste solicitări venite din partea cetățenilor, se cere deschiderea lăcașelor de cult ortodoxe din județul Constanța, pentru enoriașii care doresc să participe la slujbe. Le mulțumim tuturor celor care au semnat petițiile, oameni care au dovedit că orice decizie într-un stat democratic poate fi dezbătută, contestată ori susținută, dacă participă cu argumente. 

Demersul a fost inițiat de Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea înaltului prelat ÎPS Teodosie. Prin mai multe canale media și social media, Arhiepiscopia Tomisului a instruit credincioșii cum să realizeze aceste solicitări și cum trebuie trimise, motivând că „orice altă formă de petiție online nu are niciun efect juridic, pentru că petițiile trebuie adresate cuiva”, așa cum se menționează în postarea publică de pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei.

În lumina acestui demers, Instituția Prefectului – Județul Constanța vine cu următoarele precizări:

• Reglementările Ordonanțelor Militare în vigoare nu pot fi modificate pe parcursul stării de urgență, iar prefectul județului Constanța nu poate dispune exceptarea de la regulile impuse;
• Înțelegem nevoia credincioșilor de a participa la slujbele religioase oficiate de preoții constănțeni, dar în aceste vremuri de răstriște, recomandăm distanțarea socială, în orice context (social, profesional, religios, etc.);
• Dreptul la religie este garantat prin Constituție fiecărui cetățean român, indiferent de confesiune; dacă ar fi să se aprobe măsuri relaxate pentru un cult, nu pot rămâne alte confesiuni cu restricții. Iar în condițiile actuale, ridicarea restricțiilor în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase poate reprezenta un factor de risc însemnat;
• Nu sunt dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie: „Biserica nu infectează!” (afirmație făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului). A se vedea cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care, din ultimele informații, încă se află internat în stare gravă, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2;
• Reamintesc faptul că principalul obiectiv al tuturor restricțiilor care se aplică la nivelul României este să protejeze cetățenii, care, prin conduita socială obișnuită, își sporesc șansele de a contracta virusul SARS-CoV-2.

Respectăm și înțelegem demersul înaltului ierarh și al Arhiepiscopiei Constanța, dar Instituția Prefectului – Județul Constanța nu poate fi de acord cu relaxarea măsurilor în ceea ce privește deschiderea bisericilor creștin-ortodoxe, în vederea participării enoriașilor la slujbe, atât timp cât încă este instituită starea de urgență.

La fel ca marea majoritate a populației acestui județ, și eu sunt un om credincios, care respectă cuvântul Bibliei. Dar, în această situație excepțională, pe primul loc este sănătatea fiecăruia dintre noi. Fără aceasta, nu ne vom putea bucura, în viitor, de căldura și energia spirituală pozitivă a participării la o slujbă oficiată în biserică. Biblia este plină de pilde care ne îndeamnă să fim răbdători, iar credincioșilor din acest județ și din toată România le transmit că trebuie să fie în continuare răbdători, nu pentru mult timp, sperăm.

Ar trebui să privim această perioadă ca pe una de post. Rolul tentației, în acest caz, este jucat de relaxare. O relaxare care ne poate duce departe de țelul nostru comun: să scăpăm de epidemia de coronavirus. Îi rog pe toți credincioșii să nu cadă pradă tentației de a se relaxa, și de a crede că răul a trecut. Încă trebuie să ne luptăm cu acest rău.

Virusul nu infectează preferențial, nu ține cont de confesiune, de vârstă, de mediul din care provenim, cum nici legea nu trebuie aplicată preferențial, la fel și toate prevederile din Ordonanțele Militare.

Mă întreb ce ar fi însemnat să se deschidă școlile. Educația, este clar, nu trebuie neglijată, iar în aceste vremuri extrem de dificile, autoritățile au găsit soluții de moment, prin care educația își continuă cursul. Din câte știu, foarte multe parohii transmit slujbele în mediul online, iar enoriașii se pot bucura de ele, chiar dacă, într-adevăr, nu o pot face fizic, în biserică.

Înainte de Sfintele Paști, înaltul ierarh transmitea un mesaj foarte echilibrat prin aceleași canale media, pentru care îi mulțumesc și din care îmi permit să citez: „Eu nu am intenționat și nici nu voi dori vreodată să instig la vreo neascultare de autorități sau de reglementările care sunt necesare de respectat. Noi trebuie să ne supunem celor care ne sunt conducători. Ne învață Sfântul Apostol Pavel direct, spunându-ne supuneți-vă stăpânirilor, că stăpânirile de la Dumnezeu sunt rânduite.

Îmi permit să-i recomand, cu toată considerația, înaltului prelat ÎPS Teodosie, să facă în continuare demersuri clare prin care să transmită un mesaj de unitate, de răbdare și de smerenie tuturor credincioșilor. Cu toții trebuie să înțelegem că ne vom putea reîntoarce în biserici abia după ce restricțiile vor fi relaxate. Iar această relaxare va veni doar prin respectarea Ordonanțelor Militare și prin păstrarea unei conduite responsabile din partea tuturor cetățenilor acestei țări.

Și eu sunt printre cei mulți care abia așteaptă ca viața să se întoarcă la normal, iar aici discutăm inclusiv de mersul în biserică, deplasarea liberă și tot ceea ce presupune o existență normală, liniștită. La o astfel de viață ne vom întoarce dacă toți ne facem datoria, în continuare. Autoritățile își vor duce, mai departe, misiunea de organizare, iar medicii și asistentele, eroii din prima linie a luptei împotriva COVID-19, sunt sigur că vor găsi resursele necesare să fie, în continuare, la înălțime. Cu toții trebuie să-i sprijinim pe cei din sistemul sanitar, cei care fac minuni în fiecare zi. Grăitoare este ponderea de vindecări din Constanța, de aproximativ 75%.

Așadar, cel mai important este să rămânem sănătoși, optimiști și răbdători. Din ultimele date oficiale, de pe data de 15 mai vom începe să revenim, pas cu pas, la viețile noastre. Totul ține de noi!”, a declarat George-Sergiu NICULESCU, prefectul județului Constanța.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular