Ion Stelian face scandal, dezvoltatorii imobiliari cotizează. Două miliarde, de la CELCO pentru USR

Politic vorbind, era momentul cel mai propice pentru ca reprezentanții USR Constanța să iasă în față. Un moment în care candidatul liberal Vergil Chițac și-a compromis șansele de a reprezenta dreapta politică în lupta cu actualul primar, Decebal Făgădău, lăsând ușa deschisă pentru ca Ion Stelian să aibă dreptul să ceară, pe bună dreptate, susținerea PNL pentru candidatura la Primărie.

Doar că, exact în acest moment, o nouă informație zdruncină destul de serios imaginea liderului informal al USR Constanța, deputatul Ion Stelian și implicit imaginea organizației de partid în sine.

donatieCelebrul grup de firme, CELCO, a donat 200.000 de lei către USR, în campania prezidențială.

CELCO, una dintre acele firme care construiește un bloc între case, care solicită PUZ-uri contestabile. Una dintre acele firme la care se referă Ion Stelian în discursul său politic zilnic.

În realitate, o firmă pe care Ion Stelian a ocolit-o, deși se încadra în discurs. Să fie de vină exact această donație mai mult decât generoasă?

CELCO dezvoltă două turnuri între case, Stelian Ion tace

Compania CELCO s-a apucat de construit două blocuri turn între case, în una din cele mai aglomerate zone din Constanța. Primul este un imobil cu nu mai puțin de 9 etaje. Va avea locuințe individuale și spații comerciale la parter. Terenul va fi împrejmuit. Al doilea bloc va avea 6 etaje, iar la parter vor fi de asemenea amplasate spații comerciale.

bloc-celco-768x432

Uitați-vă la fotografia de mai sus. Vedeți un cartier de case, iar în mijlocul lor apare acest mastodont de beton ridicat de CELCO. Decideți voi dacă e normal sau nu. Blocurile se construiesc cu deschidere spre două străzi: Barbu Ștefănescu Delavrancea și Salcâmilor. Circulația auto în zonă se desfășoară cu dificultate și în prezent.”, nota publicația CT100.RO în februarie 2020.

Deși proiectul imobiliar ce sfidează orice normă de bun simț și probabil și de legalitate, a fost făcut public, reprezentanții USR nu l-au contestat niciodată, așa cum au făcut-o cu multe alte proiecte controversate.

Să fie susținerea financiară de vină?

Trebuie menționat, CELCO S.A este o companie controlată de frații Niculae și Ion Dușu, cu afaceri de peste 25.000.000 de euro anual.

Ion Stelian, 10.000 de euro de la Solid House

În 2016, avocatul Ion Stelian acționa în instanță una dintre firmele din grupul Solid House, pe motiv că dezvoltatorul ridica un bloc în vecinătatea locuinței sale, privându-i apartamentul de soarele zilnic. La scurt timp după începerea procesului, Ion Stelian renunța la acțiunea în instanță, primind de la dezvoltatorul imobiliar suma de 10.000 de euro, despăgubiri.

De-a lungul timpului, dezvoltatorul Solid House avea să fie implicat în mai multe acțiuni în instanță, pentru că proiectele imobiliare se ridicau în condiții de nelegalitate. Unul dintre blocurile pe care dezvoltatorul a dorit să-l ridice pe bulevardul Ferdinand, a rămas fără autorizație de construcție în urma unui proces pe care l-au inițiat oamenii din zonă.

USR și Ion Stelian nu au comentat niciodată, nimic, despre proiectele acestei companii.

Poți trage concluzia că dezvoltatorii care sponsorizează partidul nu vor intra niciodată în gura USR-iștilor? Poți.

Poți trage și concluzia că activitatea ”civică” pe care o duce Ion Stelian la malul mării a fost benefică din punct de vedere financiar pentru partidul său, fapt care îi asigură o viață lungă în partid și acces la orice candidatură își dorește? Noi credem că poți.

S-a compromis aproape complet imaginea viitorului primar Ion Stelian, ce va fi necruțător cu dezvoltatorii imobiliar și va face ordine în haosul urbanistic actual? Da, dar, probabil că Ion Stelian nu și-a dorit niciodată cu adevărat să fie primar ci mai degrabă să meargă mai departe cu funcția de parlamentar, care e mai vizibilă, mai bănoasă și necesită mai puțină muncă.

Ce spune USR despre donația de la CELCO 

L-am rugat pe președintele Organizației Județene a USR Constanța, Remus Negoi, să ne ofere un punct de vedere, referitor la această donație, primită de la CELCO. Ne-a răspuns, cu amabilitate și-i mulțumim pentru asta. Iată răspunsul, integral.

CELCO S.A. a ales să doneze 200 000 lei în campania pentru alegerile prezidențiale din 2019, acest sprijin financiar fiind publicat în Monitorul Oficial al României. Toate demersurile referitoare la această donație s-au făcut prin intermediul Secretariatului General al USR de la București, filiala locală nefiind implicată în vreun fel. Chiar și așa, USR Constanța încurajează orice fel de donație venită de la persoane fizice sau juridice, fără însă ca aceasta să însemne vreun tratament preferențial actual sau viitor acordat donatorilor. Cunoaștem faptul că firma CELCO S.A. ridică un bloc de 8 etaje într-un cartier de case, printr-un PUZ aprobat în anul 2015 de majoritatea PSD din Consiliul Local Constanța. Acel PUZ a fost votat în 13 ocotmbrie 2015 în unanimitate în CL, la propunerea lui Decebal Fagadau și considerăm că a fost una din multele erori ale actualei administrații. De altfel, cunoaștem și sprijinul pe care CELCO îl oferă comunității prin diferite donații. Referitor la acel imobil de 8 etaje, o spunem clar și răspicat: acea construcție nu face parte din strategia asumată de USR de dezvoltare a orașului! În momentul în care vom ajunge să votăm planuri urbanistice în Constanța vom respecta aceeași măsură și rigoare, indiferent de numele dezvoltatorului imobiliar.”

Aceasta este poziția USR, în scris, pe care nu putem decât să o salutăm. Ce ne facem însă cu realitatea? Pentru că în realitate, USR nu a contestat niciodată, prin acțiuni în instanță sau chiar declarații publice, activitatea CELCO S.A., așa cum a făcut cu alți dezvoltatori.

Similar Articles

Comments

  1. Invidiosilor! Cred ca sunteti foarte invidiosi ca unuii primesc sponsorizari pentru ca merita. Cred ca vreti si voi sponsorizari, invidiosilor! De aia faceti circul asta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular