Vergil Chițac, o carieră politică scurtă și plină de minciuni. Senatorul de Eforie nu dă doi bani pe Constanța

Constanța nu a auzit de amiralul Vergil Chițac până pe la începutul anului 2016. Protagonistul articolului nostru activa în mediul universitar, la Academia Navală, acolo unde-și angajase și soția, viața lui mergând calm spre o pensie trăită în vila de la Eforie, la un șpriț cu prietenii. Până în jurul vârstei de 53 de ani, pe amiral nu l-a interesat deloc de viața Constanței sau de jaful pe care foștii săi elevi Mazăre, Nicușor și Strutinsky îl practicau susținut. Nici vorbă de civism sau de activitate susținută prin tribunale pentru a apăra orașul. Ba chiar, așa cum am spus-o deja, deranjat de gălăgia orașului, amiralul a vândut tot ce avea prin Constanța și s-a retras la Eforie. Până când ceva sau cineva l-a convins pe bravul amiral că poate fi un politician de succes și l-a învățat că dacă mimezi o activitate civică în sprijinul orașe, poți păcăli populația care se simte abandonată de liderii aleși. Din acel moment, pentru Vergil Chițac a început o carieră politică destul de tulbure, în care adevărul nu a fost niciodată principalul ingredient. Dar, e mai bine să facem o recapitulare, ca să înțelegem cât de neprihănit e amiralul, care în realitate e doar contraamiral.

La sfârșitul anului 2015, Vergil Chițac declara că nu i s-a propus să candideze la Primărie, dar că nu ar refuza o asemenea posibilitate, dacă ar fi contactat. Încă de atunci, amiralul nostru dorea să fie căutat, ca o mare vedetă ce este, alegând postura de pion pentru o forță politică, dintr-un motiv simplu, pe persoană fizică nu reprezenta nimic, nici atunci, nici acum.

Încă din luna noiembrie a anului 2015, planul care ar fi trebuit să-l ducă pe Vergil Chițac la Primărie se pusese în mișcare. Amiralul devenea președinte al Asociației Pentru Constanța din care, simultan, se retrăgea mogulul petrolului Gabriel Comănescu. Acela a fost primul moment în care Vergil Chițac a plecat pe un drum mincinos. Deși toată lumea înțelesese că omul din spatele lui este puternicul miliardar, amiralul, lovit în orgoliu sau sfătuit prost, a preferat să braveze.

”Cum își poate imagina cineva că eu sunt omul lui Comănescu? Fac politică cu pasiune și onestitate, nu pentru nevoi materiale” susținea viitorul politician care odată ajuns în parlament iniția legea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Declarația care a stârnit însă râsul tuturor a fost ”Nu sunt omul lui Comănescu, el e omul meu”.

Au urmat apoi lucruri pe care nimeni nu a reușit să le înțeleagă nici până acum. În timp ce amiralul poza în salvatorul orașului, gașca lui Radu Mazăre se înșurubase vizibil în jurul lui. Stafful care s-a ocupat de campanie era format din foști angajați ai lui Sorin Strutinsky, sediul de campanie îi fusese pus la dispoziție de apropiatul tripletei, mogulul publicității, Ionuț Barbu, iar peste ani aveam să aflăm chiar despre donațiile făcute de grecul Skantzikas, același care-l ținea în chirie pe malul lacului din Mamaia pe Mazăre, donații generoase în echipamente, către Vergil Chițac. Acuzații pe care amiralul nu le-a lămurit niciodată, limitându-se la răspunsuri evazive.

Campania electorală care a urmat a fost dezastruoasă și plină de inconsecvențe pentru candidatul Vergil Chițac, care ne-a prezentat inițial o listă de persoane importante din societatea civilă, pe care candidatul ne spunea că le va aduce în viața orașului, dar pe care NU le-am mai văzut atunci când ni s-a prezentat lista de consilieri locali cu care urma să activeze primarul Chițac și care era eminamente politică. Da, politicul învinsese independența lui Chițac, în doar câteva luni. Pentru că, nu-i așa, un pion rămâne doar un pion.

Așa că, momentul în care am aflat cu toții că amiralul a pierdut, nu a mai mirat pe nimeni. Decebal Făgădău devenea primarul municipiului Constanța, în timp ce Vergil Chițac era mandatat să ducă lupta opoziției împotriva lui, din Consiliul Local.

Numai că, surpriză, amiralului nu i-a plăcut scaunul de consilier local, din care avea posibilitatea să construiască proiecte pentru oraș, așa că s-a aruncat imediat pe locul eligibil oferit de PNL Constanța, pentru funcția de senator. Iar faptul că Vergil Chițac a primit acest loc, în defavoarea altor liberali cu ștate vechi și muncă multă depusă pentru partid, arată că situația se negociase în spatele ușilor închise cu mult timp înainte.

Așa a ajuns Vergil Chițac senator. Ce a făcut imediat cum a ajuns aici? A plecat din PNL-ul fără de care nu putea fi niciodată parlamentar. Partidul era prea mic, pentru un personaj așa uriaș.

În primii doi ani, domnul senator Vergil Chițac n-a mai spus absolut nimic despre Constanta. A uitat-o completamente. Avea alte treburi mult mai importante. Împreună cu un alt fost cadru militar de la PSD, senatorul Vergil Chițac a inițiat o lege care spunea că parlamentarii care au dreptul la mai multe tipuri de pensie specială, pot cumula aceste pensii.

Concret, Viorel Salan şi Vergil Chiţac au cerut abrogarea unui alineat din proiectul de lege al unei ordonanţe de urgenţă (103/2017), care prevedea următorul fapt: „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea“. Aşadar, ar fi eliminată prevederea privind obligativitatea alegerii între o pensie specială sau alta.

Asta a fost principala grijă a senatorului Chițac în primii doi ani de mandat. Nicidecum Constanța. Ba chiar, judecând după actele depuse la Agenția de Mediu, prin care amiralul solicita demararea construcției unei pensiuni cu spații de cazare, la Eforie, printr-o investiție de 400.000 de euro, am putea spune că amiralul renunțase complet la tot ce însemna orașul Constanța. Pus în fața faptului că nu deține banii pe care a declarat că i-ar investi la Eforie, amiralul ne-a jignit, numindu-de mercenari, declarând că n-a avut niciodată de gând să ridice o pensiune, că n-are banii necesari. Nu ne-a spus însă de ce a scris cu mâna lui toate aceste lucruri în actele depuse la mediu. În stilul său consacrat, a preferat să jignească și să mintă.

De ce? Pentru că a înțeles că huzurul din scaunul de parlamentar se apropie de sfârșit și că a rămas pe afară. De liberali nu se mai putea apropia, pentru că îi înjurase prea mult după plecarea din partid, iar alte forțe politice nu păreau interesate de serviciile lui.

Neștiind ce să facă, a ales să copieze modelul care a funcționat în 2016. Încercând să vopsească trecutul a înființat o nouă asociație, Constanța Altfel, pentru a mima din nou activitatea civică și iubirea față de Constanța, într-o încercare disperată de a recăpăta bruma de imagine pe care o avusese. Dar, pentru că amiralului nu-i place munca, a ales să se asocieze cu Felicia Ovanesian, un avocat cunoscut al locului, mai ales pentru faptul că a apărat toți escrocii din Constanța și a executat orice constănțean nu și-a plătit datoriile la timp către firme precum Vodafone, de exemplu. Felicia nu e nici ea străină de politică. A fost și pe la PMP, a fost și pe la PNL, a tot încercat candidaturi dar nu i-a ieșit nimic.

Și uite așa s-au găsit, ăștia doi, tusea și junghiul, să mimeze o activitate civică în sprijinul Constanței. Care activitate civică a însemnat ce, de fapt? Că avocatul Felicia Ovanesian căuta orice chichiță legislativă pentru a bloca proiectele actualului primar, ceea ce nu e nici greu, având în vedere cât de interpretabilă e legea românească. Că prin tertipuri avocățești au făcut tot posibilul să întârzie proiectele administrației, atunci când nu le-au putut opri. Și, în timp ce Felicia susținea toate aceste acțiuni avocățești, Vergil Chițac urla cât îl ținea gura de mare că activitatea actualei administrații este coruptă și defectă.

Ca să înțelegeți cât de amuzantă e activitatea civică a cuplului Chițac-Ovanesian, vă oferim un exemplu simplu. Pe site-ul asociației, la capitolul proiecte, apare un fel de loterie prin care reprezentanții Asociației premiază cele mai active asociații de proprietari din Constanța. La premiul II, în valoare de 1000 de lei, aflăm că a fost premiată asociația de proprietari MZ3. Adică exact asociația în care își are sediul Constanța Altfel. Ați prins-o?

Cam asta a fost activitatea lui Vergil Chițac, până în 2020, când a lins unde a scuipat și a acceptat să fie din nou candidatul PNL, pentru Primăria Constanța, sperând ca în acest fel să-și revigoreze capitalul politic ce se evaporase.

Doar că și în 2020 amiralul a continuat cu gafele și minciunile. Reprezentanții Asociației Constanța Altfel au declarat public că ”la vară îl vor trimite pe Făgădău afară din oraș și împreună cu el și pe jurnaliștii care discreditează”. Un mesaj demn de epoca lui Hitler pe care PNL nu l-a contestat niciodată.

Ce-i drept, nici n-a mai avut timp, pentru că a urmat episodul CoronaVirus, care este viu în memoria constănțenilor și care episod ne-a arătat din nou fața amiralului în adevărata ei splendoare.

Când toată lumea învăța că există un virus asemănător cu gripa, dar mult mai contagios și mai periculos, Vergil Chițac se afișa răcit tun în mijlocul a 400 de femei, la un eveniment cu conotații electorale. Nu i-a păsat de noul virus, nu a contat riscul la care supunea persoanele din jur. Tot ce a contat a fost că prin prezența la eveniment se puteau bifa niște voturi în plus. Acesta este amiralul Vergil Chițac, care a trimis în izolare toată conducerea partidului liberal, a îmbolnăvit și a pus în pericol viața a câtorva apropiați, pentru ca apoi să se prezinte zâmbind în curtea spitalului, fără ca măcar să poarte o mască. Un episod de impertinență încă bine așezat în mintea constănțenilor.

Odată trecut acest episod, plin și el de minciuni și declarații inconsecvente, amiralul a făcut ce știe cel mai bine. A dispărut o perioadă, evitând orice contact cu publicul, pentru ca apoi să apară zâmbitor spunându-se că n-a avut nimic, deși fiica lui ni-l servea aproape mort, printre lacrimi.

Zilele acestea îl veți vedea pe amiral pe la toate televiziunile și ziarele, recitând un text învățat pe de rost, despre cum e el salvatorul orașului. Noi credem că viitorul lui politic nu mai există. Vom vedea.

Similar Articles

Comments

  1. Chitac asta este nepotul sefului trupelor chimice de pe timpul lui Ceaska. Ala de a aruncat cu grenade la Timisoara. A stat ascuns, d-aia !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular