Virginia Uzun de la PSD, minciuni pe bandă rulantă despre situația orașului Eforie

Ca jurnalist, descoperi destul de puțini primari care își fac treaba așa cum scrie la carte, în folosul comunității pe care o slujesc. Poate tocmai din acest motiv, când exact unul dintre acești primari este călcat în picioare cu acuze nefondate, parcă simți dureri de stomac. Când acuzele vin din partea unui om care a făcut parte din cercul apropiaților lui Radu Mazăre și care a profitat din plin de relația cu pușcăriașul fost primar al Constanței, parcă simți începutul de ulcer.

Trecând direct la fapte, în județul Constanța, cel mai eficient primar, conform cifrelor, este Robert Șerban, șeful administrației din Eforie. Ajuns primar în 2016, așadar aflat la primul său mandat, edilul din Eforie a atras fonduri europene în cuantum total, până în prezent, de 30 de milioane de euro. Cifra respectivă îl clasează pe primul loc în topul primarilor din județ, la mare distanță de colegii săi. E simplu, nu prea ai ce discuta pe această temă. Cel puțin, nu dacă ai bun simț.

Ceea ce pare că doamnei Virginia Uzun îi lipsește cu desăvârșire. Dorind cu disperare să câștige scaunul de primar al orașului Eforie, fosta șefă a SPIT Constanța, despărțită cu forcepsul de funcția pe care a primit-o cadou de la Mazăre, de procurorii constănțeni, s-a prezentat la o emisiune TV, locală, a tras aer în piept puternic, pentru ca apoi timp de 35 de minute să expire minciună după minciună, de se încrețise gresia pe jos, când a terminat.

Luăm pe rând câteva din afirmațiile cele mai grosolane expuse în spațiul public de doamna Uzun, pe care le și demontăm, astfel încât opinia publică să înțeleagă cum dorește PSD să reia controlul în Eforie, după ce timp de 12 ani, un primar social democrat a adus secetă acelei localități, Dumnezeu să-l ierte.

Trecem peste minciunile introductive ”Eforie e un oraș părăsit, arată ca un sat”. Pentru acestea, doamna Uzun va trebui să dea socoteală ”sătenilor”, pe care îi va întâlni face to face.

Emisiunea pleacă din start cu un clișeu care, culmea, era valabil pe vremea primarului PSD. ”Eforie Sud a fost uitată”. Nimic mai adevărat, pentru Eforie Sud, conform datelor, s-au atras fonduri europene de 10 milioane de euro. Destul de mult pentru o zonă uitată, nu?

Candidatul PSD își începe pledoaria cu o poză, din mijlocul șantierului de amenajare a falezei, spunând că orașul Eforie este plin de gropi, de care nu ai cum să te ferești. O poză reală a locului respectiv ne arată că acuzele sunt nefondate, fiind vorba de o zonă ce urmează să fie asfaltată în zilele viitoare. O manipulare subțire. ”Dacă ești deștept, la Eforie, tot în gropi dai”, ne spune doamna Uzun. Noi credem că dacă ești deștept, le ocolești, în cazul în care chiar există. Dacă sunt imaginare, deja nu mai e de domeniul nostru.

Lucrarea indicată e în plină reabilitare
Lucrarea indicată e în plină reabilitare

Apoi, doamna intră în domeniul la care crede că se pricepe cel mai bine. Taxele și impozitele. Aflăm din spusele dumneaei că fiecare locuitor al orașului Eforie a plătit către administrație suma de 2100 de lei în anul 2017, sumă care a crescut, conform doamnei, un an mai târziu, DE ȘASE ORI.

Impozitele și taxele NU au crescut de 6 ori
Impozitele și taxele NU au crescut de 6 ori

Băbăiatule, sau .. doamnă, să fii un fost director de serviciu de taxe și impozite la Constanța, timp de 15 ani și să susții sus și tare că la Eforie, un localnic plătește 12.000 de lei pe an taxe și impozite, către administrația locală, trebuie ori să fii ușor nebun, ori să ne crezi pe toți cei care privim idioți. Una că, dacă i-ai cere unui om din Eforie să plătească 12.000 de lei impozite, ai risca război civil pe străzile orașului, doi că, asta ar însemna la o populație de 11.000 de locuitori că Eforie are un buget de minim 25 de milioane de euro anual, ceea ce ar face din localitate un paradis gen Monaco.

Adevărul l-am stabilit ușor cu ajutorul reprezentanților Primăriei Eforie, lucru pe care putea să-l facă și doamna candidat. Taxele și impozitele din localitate se situează, în perioada 2017 – 2019, între 1800 de lei pe an și 2200 de lei. Nicidecum 12.000 de lei. Bifăm o nouă dezinformare crasă și mergem mai departe.

Satisfăcută, doamna trece la o altă grozăvie. Vorbind despre racordarea localnicilor (doamna le spune băștinași), la gazele naturale, aflăm că numărul celor racordați e foarte mic și numărul cererilor e și el foarte mic.

Și aici e o gogonată, de ni s-a răcit cafeaua pe birou. În realitate, 2000 de gospodării au solicitat racordarea, iar 700 au fost deja conectate la rețea. Adică, aproximativ 50 % din abonați vor gaz, deci cerere există, 700 fiind deja conectați efectiv, într-un singur an, ceea ce e o performanță.

Mai departe, minciuna noastră preferată. ”Nu avem spații verzi, sunt doar bălării”, spune doamna Uzun. De ce e amuzantă afirmația? Pentru că administrația din Eforie are probleme în a atrage fonduri europene prin care să se creeze spații verzi, pentru că are prea multe.

Media europeană a spațiului verde este de 26 mp pe cap de locuitor. La Eforie este de 29,7 mp.

spatiu verde

 

Continuăm. ”Nu s-a investit în educație.” Te întrebi, pe cine dorește să păcălească doamna Uzun, având în vedere că oamenii din Eforie au copii la școlile din oraș și văd ce s-a investit acolo, de la catalogul electronic, aparatura și mobilierul de ultimă generație ș.a.m.d. Oferim și aici, niște cifre, random, pe care doamna Uzun le putea afla, dacă dorea.

scoala si gradinita

La final, apoteotic așa, doamna încurcă detaliile groaznic, scuipând fără probleme tot ce-i vine în gând, fără pic de informație coerentă. Că teatrele de vară nu sunt făcute deși proiectele sunt terminate de mult (proiectele legate de teatre sunt abia în faza de a fi semnate, sunt eligibile, dar nu s-a trecut la contractare), că Eforie nu are parcuri (o temă falsă copiată de la Constanța, Eforie are parcuri, trebuie doar să vrei să le vezi) și că gata, Primăria Eforie, dacă nu vine PSD s-o salveze, intră în faliment. Bullshit, cum ar zice prietenii noștri americani.

proiecte1

 

proiecte 4proiecte2Și, ca să nu fie popcornul cumpărat inutil, la final doamna ne-a delectat și cu o pastilă de umor, povestindu-ne cum Robert Șerban, un tip care urăște oamenii, ține Eforie sub teroare, oamenii fiind înspăimântați, neavând curajul să vorbească de frica primarului. Nu a lipsit nici partea de reclamă, pentru că doamna a ținut neapărat să ne vorbească și despre afacerile personale pe care le deține în Eforie, ambele pe numele părinților, dar asta e o altă poveste pe care o să v-o relatăm în curând.

V-am mai spune și că domnișoara care a moderat emisiunea este purtător de cuvânt al Organizației Municipale a PSD Constanța. Doar așa, ca să fie tabloul complet.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular