Va reuși primarul ALDE- PNL al Hârșovei să obțină ilegal o pensie specială?

Cine pierde şi cine câştigă în cazul primarilor care au trecut de la un partid la altul, aşa cum e în Hârşova, şi, cărora, conform legii, ar fi trebuit deja să le înceteze mandatul? În primul rând câştigă primarii în culpă, şi anume bani, mulţi şi pe viaţă. Da, vor primi bani în plus, o pensie specială pentru că au fost primari. În schimb, dacă nu-şi încheie mandatul, nu vor primi decât pensia cuvenită pentru că au avut un serviciu, ca toţi cetăţenii simpli.
Pe lângă asta, pot câştiga iarăşi ceva. Mai semnează pe ultima sută de metri un contract, o autorizaţie. Unde nu curge, pică.
Cine pierde? În primul rând cetăţenii, pentru că pensia specială a primarului se va plăti tot din banii lor.
Dar nenorocirea îl va lovi de fapt pe secretarul general al oraşului, funcţionar public, care este obligat, conform legii, să facă un referat în acest caz şi să-l înainteze Prefectului de Constanţa, care apoi este şi el obligat să-l demită pe Primarul Hârşovei, devenit un cetăţean special prin pensia specială pe care vrea musai să o încaseze, printr-o ilegalitate.
Ce riscă Secretarul General al orașului Hârşova? Exact savârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prin neîntocmirea şi semnarea referatului şi a actelor din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Deja Prefectul s-a spalat pe mâini şi a trimis o notificare secretarului general să rezolve situaţia.
Ce riscă primarul Ionescu de la Hârşova, pentru că nu a anunțat că și-a dat demisia din ALDE și a intrat în PNL în data de 21.07.2020? Păi risca o pedeapă majorată cu o treime! (conform art. 132 din Legea nr. 78/2000 ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”). Şi ce să vezi? Chiar obţine un folos necuvenit: pensia specială! În plus, de peste cincizeci de zile, de când este în culpă, primarul Ionescu încasează şi salariul de primar. O fi folos cuvenit, necuvenit, nu mai contează.
Nu mai vorbim ca toate actele emise în Primăria Hârşova sub semnătura sa pot fi atacate şi desfiinţate în instanţele de judecată.
Nu este exclus ca Primăria Hârşova să apară iaraşi în reportaje la televiziuni, dar nu despre un heliport inutil cu preţ umflat, ci despre refacerea ceremoniilor de căsătorie civilă, certificatele nefiind valabile.
Între timp, la Bucureşti şi în alte localităţi din ţară numeroşi primari în culpă şi-au încetat mandatele prin Ordin de prefect, tocmai pentru a nu fi acuzaţi de “ foloase necuvenite”, iar secretarii generali de primarii să nu-şi piardă posturile de funcţionari publici şi să fie târâţi prin tot felul de judecăţi.

Nu și la Hârșova, din câte se vede.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular