Moartea timpurie a primarului din Adamclisi, Emilian Burcea, consecința unor ”inginerii financiare” în care a fost împins fără voia lui?

Aflat într-o vizită ocazională, la una dintre primăriile din Dobrogea, mi-a fost dat să aud o poveste care te înfioară pur și simplu. La început povestea a curs normal, despre felul în care administrația județeană a Constanței a acționat, de cele mai multe ori, defectuos,  în ultimii 10 ani, situație  care este mai mult sau mai puțin cunoscută și documentată de jurnaliști, de ceva vreme. Finalul poveștii  a fost acela care m-a bulversat pur și simplu.

Gazda mea relata clar că unul dintre oamenii implicați în administrația PSD-istă a Dobrogei, primarul Emilian Burcea, din comuna Adamclisi, a murit la 40 de ani, răpus, cel mai probabil, de presiunea șmecheriilor și ingineriilor financiare pe care le impuneau mai marii de la județ, oameni de care edilii mărunți din comune sunt legați cu un cordon ombilical, soarta urbei lor depinzând complet de felul în care se redistribuie banii către primării.

Primarul din Adamclisi, amenințat să plătească datorii impuse comunei de Consiliul Județean?

La început, am refuzat să iau în serios ceea ce auzeam, știut fiind faptul că în mediul rural legendele se țes mai abitir ca la oraș. Primarul cu care stăteam de vorbă îmi relata însă o situație uluitoare. ”Undeva prin anul 2008, vin la mine reprezentanții unei firme și-mi spun că au fost trimiși de la Consiliul Județean pentru a-mi înlocui toate becurile din comună, cam 1000 de bucăți. Pe noi, situația nu ne-ar fi implicat cu nimic, cineva de la județ  garantase acestei firme că lucrările se vor plăti, eu ca primar trebuia doar să semnez că sunt de acord. Le-am spus, bine, faceți vă rog un calcul cu toate costurile și discutăm pe urmă. Băieții respectivi, cam negricioși la ten, se duc, fac verificări prin comună și întocmesc o ofertă care însuma cam 27 de miliarde de lei vechi, aproximativ 600 de euro pentru fiecare bec. Le-am explicat domnilor respectivi că eu așa ceva nu semnez niciodată și în ciuda faptului că au încercat să mă asigure că povestea nu mă implică, pentru că totul se va rezolva între ei și Consiliul Județean, am refuzat orice discuție pe această temă și i-am rugat să plece. La vreo doi ani după povestea asta, stăteam de vorbă cu prietenul meu Emi Burcea, primar la Adamclisi, care, vizibil obosit și apăsat, îmi mărturisește că el a acceptat acel contract, doar că banii pentru becuri nu s-au plătit niciodată și țiganii îl amenință zi de zi că-i vor lua fetele și le vor duce la ”produs” dacă nu găsește o cale să le dea banii pe care Primăria Adamclisi i-ar fi datorat. În acea perioadă și-a dus fetele la Constanța, pentru a le ține departe de aceste amenințări, le iubea foarte tare. A fost ultima dată când l-am văzut, pentru că la câteva zile după a murit, i-a cedat inima la numai 40 de ani”, încheie povestea interlocutorul meu. Primarul, care deplânge moarte timpurie a prietenului și colegului său, spune că a schimbat complet iluminatul public din comuna pe care o conduce, costul total fiind de aproximativ două miliarde de lei vechi, adică mai puțin de zece la sută din prețul care i se oferise de către vizitatorii trimiși de la județ cu ”dedicație”.

Așa cum spuneam, la început am fost tentat să cred că povestea este exagerată, nu neapărat voit ci pur și simplu pentru că așa se întâmplă în mediul rural. Mergând însă pe firul istorisirii, am aflat că nimic din cele relatate mie nu erau greșite. Adevărul despre circumstanțele în care a decedat primarul Emilian Burcea, te lasă fără grai.

Primăria Adamclisi NU ȘTIE cine a construit iluminatul public din comună

Pentru a da de cap acestei povești, am început prin a solicita Primăriei Adamclisi să ne pună la dispoziție datele legate de firma care a efectuat lucrările de înlocuire a iluminatului public din comună. Știam fără dubiu că acestea se efectuaseră, pentru că atât timp cât a condus comuna, Emilian Burcea nu a ezitat să se laude cu respectiva performanță, lucru ușor de înțeles dacă ținem cont că, până la alegerea sa, comuna a trăit efectiv într-o beznă completă. Răspunsul, pe care l-am primit la aproximativ trei săptămâni de la solicitare, e uluitor. Prin amabilitatea viceprimarului, Rasit Beinur, care îndeplinea aceeași funcție în 2008, eram înștiințați că administrația comunei Adamclisi nu știe cine a pus becurile în comună, firma care s-a ocupat de aceste lucrări construind totul fără a beneficia de un contract în prealabil. De asemenea, ni se aducea la cunoștință faptul că niciun leu nu s-a plătit pentru aceste lucrări. Acesta a fost primul moment în care am înțeles că presiunile pe care le-a trăit Emilian Burcea înainte de a muri, au un fundament real. Vă puteți închipui că niște băieți au venit și s-au apucat să monteze becuri în comună fără ca nimeni din administrația locală să-i întrebe ce-i cu ei pe acolo? 

raspuns Adamclisi iluminat public (1)

 

Familia confirmă: ”Era disperat în acea perioadă, am auzit că avea probleme cu țiganii”

Un alt argument care confirmă faptul că moartea lui Emilian Borcea a survenit în circumstanțe extrem de ciudate, este discuția pe care am avut-o cu mai mulți membri ai familiei răposatului. Aceștia ne-au confirmat că presiunile pe care le trăia edilul, din partea unor cetățeni de etnie rromă, sunt reale. ”În acea perioadă, Emi își suna fetele și de trei ori pe zi, era disperat, nu l-am văzut niciodată așa. Mulți spun că n-a murit de moarte bună. E mare păcat, să știți că Adamclisiul a înflorit cu el la conducere”, ne-a declarat o sursă din rândul familiei, care a dorit să rămână anonimă.

Răspunsul, legat de soarta tristă a unui om de 40 de ani, a venit atunci când ne-am decis să căutăm în presa anilor respectivi indicii legate de situația lui Emilian Burcea. Detaliile sunt uluitoare.

Ziarul Replica de Constanța semnalează faptul că la câteva luni după moartea primarului, mai mulți cetățeni de etnie rromă s-au deplasat la Primăria Adamclisi, acolo unde au sesizat noului primar, Anton Burcea, faptul că au de recuperat de la administrația comunei suma de 2.680.400 de lei, reprezentând contravaloarea instalării a 500 de becuri Philips în comună dar și a prestării mai multor servicii în decursul anului 2008. Cum Primăria nu deținea în arhive niciun contract care să ateste asemenea datorii, vizitatorii care pretindeau aceste sume au fost dați de actualul primar pe mâna justiției, considerându-se că se încearcă de fapt o mare escrocherie. Afaceristul care s-a trezit aruncat în brațele procurorilor, drept infractor și escroc, este fiul bulibașei din Drăgănești Olt, Adrian Radu, văr cu mult mai cunoscutul Bercea Mondial, pe care lumea l-a știut în ultimii ani ca fiind liderul țiganilor din comuna respectivă și întreg județul Olt. Cum a stat de fapt situația, căreia pare că i-a căzut la mijloc primarul din Adamclisi dar și mulți alți primari din județul Constanța, o povestește chiar bulibașa, Gheorghe Radu, într-un interviu acordat unei televiziuni online din județul Olt, căreia îi mulțumim pentru că ne-a pus la dispoziție aceste imagini.

Un flagrant urmat de represalii?

O parte din afirmațiile lui Gheorghe Radu se referă la flagrantul pe care procurorii, împreună cu fiul bulibașei, Radu Birea, i l-au înfăptuit lui Eugeniu Mija, un domn pe care rromii spun că l-au cunoscut pe treptele Consiliului Județean Constanța și care le-a pretins suma de 20.000 de euro pentru a-l convinge pe Nicușor Constantinescu să plătească sumele datorate țiganilor din Drăgănești. Eugeniu Mija a fost arestat și condamnat, însă pe întregul parcurs al procesului a negat vreo legătură cu conducerea CJC, declarând în fața procurorilor că orice afirmație legată de o posibilă influență la președintele Nicușor Constantinescu a fost doar menită să-i înșele pe țigani, fără a avea fundament în realitate. De asemenea, faptul că unele primării din județ au recunoscut lucrările pe care țiganii din Drăgănești le-au făcut în anul 2008, arată că situația, conflictul, nu este unul inventat ci are fundamente reale. Din nefericire, moartea prematură a primarului din Adamclisi pare să se fi datorat exact acestui conflict, în care a fost împins fără voia sa.

De menționat că la scurt timp după ce Gheorghe Radu s-a adresat justiției pentru a-și rezolva problema, firmele țiganilor au fost controlate meticulos de un celebru procuror din Constanța, astfel că fiul bulibașei a ajuns din denunțător inculpat, a fost arestat și condamnat pentru înșelătorie și evaziune fiscală, procesul fiind pe rol și la această oră.

Deși povestea ar trebui să se sfârșească aici, ni s-a părut interesant să vă prezentăm și ce s-a întâmplat după moartea edilului din Adamclisi.

nicusor burcea
Nicușor Constantinescu alături de Marieta Burcea

La două săptămâni după decesul lui Emilian Burcea, Consiliul Județean Constanța înființează subit titlul de ”cetățean de onoare al județului” pentru a-i recompensa pe cei mai de seamă membri ai comunității dobrogene. Titlul i se acordă post mortem primarului din Adamclisi, soția acestuia, angajată și ea a Primăriei primind un ”mărunt” ajutor material de 27.000 de euro din partea CJC.

La scurt timp după această ceremonie, DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva soției lui Emilian Burcea dar și a tatălui lui, la sesizarea prefectului din acea perioadă, Claudiu Palaz. Cei doi vor fi condamnați la pedeapsa cu închisoare cu suspendare, la începutul anului 2013. Tatăl defunctului primar la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trei infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi trei infracţiuni de înşelăciune. Marieta Burcea a fost condamnată la doar un an și patru luni cu suspendare, pentru complicitate la aceleași infracțiuni.

Primarul PSD-ist, Emilian Burcea, unul dintre cei mai gospodari primari pe care i-a avut Dobrogea, pare să fi fost astfel victima unui mediu extrem de viciat, fie că vorbim despre mediul familial sau cel administrației din care a făcut parte. Noi nu facem acuze, noi prezentăm doar o serie de fapte. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile. Am cerut un punct de vedere, legat de această situație și reprezentanților Consiliului Județean, dar, ca de obicei, aceștia nu au răspuns.

În loc de epilog.

Cotidianul Ziua de Constanța prezintă, la câteva zile după moartea primarului Emilian Burcea, un editorial scris de specialista în numerologie, Milena Farcaș, care, bazându-se pe analiza cifrelor din viața edilului, trage concluzia că acesta nu trebuia să moară. ”Cred că avea multe pe suflet. A fost o zi în care a pus în balanţă bune şi rele, ce a făcut şi ce urma să realizeze. Cifra evenimentelor care este influenţată de numele complet avea, între 40 – 41 ani o vibraţie 1. Iar început de drum. Greu de crezut că ducea către tărâmul de dincolo acest drum. Numerologia ne poate da informaţii preţioase despre oameni, despre caracterul lor dar şi despre evenimentele care pot apărea în viaţa noastră. Este ciudat că a murit. Este greu de crezut că ar fi trebuit să moară sau că era atât de bolnav.”, conchide Milena Farcaș.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular