Cum a salvat deputatul Mihai Tararache soarta elevei de la liceul Mihai Eminescu

În cursul săptămânii trecute mi-am exprimat în repetate rânduri, pe Facebook, opinia că a lovi cu pietre într-o elevă, cu note mari și rezultate bune la matematică-informatică, dar bănuită de oribila crimă de a fi prestat niște videochat la ea acasă, după orele de școală, e greșit. Am criticat atunci colegii jurnaliști care s-au grăbit s-o desființeze pe tânără, cerându-i capul în cor, uitând că toți am făcut greșeli pe care mulți le-ar considera acum impardonabile, în jurul vârstei de 18 ani.

Și dacă a fost ceva ce m-a enervat, legat de povestea fetei de la liceul Eminescu, a fost faptul că s-a trecut prea repede cu vederea faptul că fulminanta dezvăluire despre viața ei, sosise prin intermediul e-mailurilor tocmai din partea colegilor, care n-au avut curajul să iasă bărbătește în fața conducerii liceului și să spună: ”Eu sunt Cutărescu, sunt curat ca lacrima, prezența colegei mele pe care o bănuiesc de imoralitate îmi repgună și-o vreau afară din colectivul din care fac parte”. Nu, au fost niște puști răzbunători, care au știut că povestea, condimentată bine și cu niște minciuni, va fi înghițită de presă. Și nu s-au înșelat.

Și uite, așa, după ce mi-am exprimat eu supărarea pe Facebook,  vineri seara, îmi sună telefonul. La capătul celălalt, Mihai Tararache, deputat PNL de Constanța.

Deputatul constănțean m-a mai sunat o dată, atunci când și-a oferit sprijinul necondiționat pentru a ajuta la rezolvarea problemei Pediatriei din Constanța. M-a rugat atunci să-i trimit toate articolele și pozele pe care le am la dispoziție, și l-a abordat cu ele pe Ministrul Sănătății). Și cu ajutorul său, Pediatria va avea acum o față nouă.

”Salut, am văzut că spuneai ceva de fata de la liceul Eminescu. Știi, eu chiar am inițiat un proiect de lege prin care să fie angajați psihologi pentru consilierea elevilor, în școli. Exact pentru situații de genul acesta l-am gândit. Cred că sprijinul unui psiholog e o măsură mult mai bună decât o pedeapsă aspră, care să o marcheze. Crezi că e ceva ce pot eu să fac pentru ea?” mă întreabă omul.

Ce să-i răspunzi? ”Nu poți, dacă te asociezi ca imagine cu o fată acuzată de videochat și alte chestii imorale, te vor mânca toți de viu, ai avea numai de pierdut într-o atare situație”, i-am spus, sincer. Suprinzător, omul  îmi răspune că nu-i pasă, promite că o va suna pe directoarea liceului și va încerca să o convingă să aplice o măsură blândă elevei, care în fond are rezultate bune la învățătură și nu merită exmatriculată. Degeaba i-am explicat eu că riscă acuzații care mai de care, de la trafic de influență la diverse interese electorale, omul a insistat că va telefona și chiar va cere o întâlnire cu reprezentanții liceului, pentru a rezolva problema.

Astăzi, aflu din presa locală faptul că tânăra respectivă a fost ”aproape” iertată de mai marii liceului, fiind doar mustrată cu o notă mai mică la purtare și cu un transfer la o altă clasă a liceului, de același profil totuși.

L-am sunat astăzi pe Mihai Tararache, curios să aflu dacă a reușit să înduplece profesorii să ia o măsură mai blândă. Mi-a spus doar că a încercat, că a dat telefoane pe la toată lumea implicată, de la presă la profesori, că da, a avut o discuție cu directoarea liceului și că a rugat-o să adopte măsuri care să nu traumatizeze totuși o elevă bună la învățătură și că el simte că directoarea a fost de acord cu el, chiar dacă i-a spus-o direct. Mi-a reamintit că-și dorește un psiholog în fiecare școală, nu exmatriculări și că speră ca legea lui să fie pusă în aplicare.

L-am felicitat pe Mihai Tararache, îl felicit și pe această cale. Nu mă pricep să laud politicieni, fiind mai degrabă un ”hater” în ceea ce-i privește pe acești domni. A făcut totuși un gest uman, de mare calitate, pentru care merită laudele mele, măcar astăzi.

Trebuie să învățăm să ne educăm tinerii, nu să-i călcăm în picioare la prima greșeală. Îmi doresc să cred că o fată acuzată de videochat, salvată de exmatriculare de intervenția un politician distruge dintr-un foc două mituri, bine împământenite în cultura românească. Cel al femeii care e curvă prin natura ei și cel al politicianului care e complet dezinteresat de ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular