Țeapa din spatele plajelor lărgite. Firmele românești sunt neplătite și caută dreptatea în tribunale

Ieri, în fața jurnaliștilor, a avut loc conferința de final a proiectului ”Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud) si Eforie Nord’ Proiect finantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programului Operational Sectorial ‘Mediu’.

Reprezentantul companiei Romair Consulting, cea care s-a ocupat de consultanța și supervizarea lucrărilor, a încercat în cadrul conferinței să prezinte proiectul ca fiind o realizare magnifică a companiei olandeze Van Oord, ce va fi urmată și de altele, pe întreg litoralul românesc.

Realitatea este însă, cu totul alta decât cea prezentată în fața jurnaliștilor. ”Bubele” unui proiect prezentat frumos, dar în spatele căruia stau de fapt firme românești neplătite, au fost scoase în evidență de prezența în sală a omului de afaceri Grigore Comănescu, patronul Comprest Util, care l-a pus în dificultate pe Gheorghe Boeru, explicând felul în care olandezii de la Van Oord cu marele concurs al firmei de consultanță patronată de Boeru, au țepuit firmele românești, refuzând să le plătească datorii de peste un milion de euro.

O multinațională sprijinită de un consultant care se dă ”mândru că e român”

Gheorghe Boeru a venit în fața jurnaliștilor încercând să explice cât de mândru este de acest proiect minunat, prin care s-au lărgit plajele. Boeru nu este însă doar un om angajat de antreprenorul general, Van Oord, ca să ambaleze un proiect într-o formă frumoasă ci și reprezentantul firmei care trebuia să asigure bunul mers al proiectului pe tot parcursul lui.

Firma domnului general de aviație Boeru trebuia să răspundă pentru toate problemele, să urmărească producătorii, calitatea materialelor. Conform spuselor lui Grigore Comănescu, patronul firmei Comprest, căreia i se datorează în mare parte lucrările de calitate din acest proiect, oamenii lui Boeru au luat parte pe fiecare dig, supervizând tot ce s-a întâmplat. Tocmai de aceea e surprinzător că ieri, în fața jurnaliștilor, confruntat cu faptul că firma românească n-a primit banii pe lucrări sau chiar cu faptul că n-a existat un proces verbal de predare-primire a lucrărilor, consultantul Boeru a ridicat din umeri, luându-l pe NU ȘTIU în brațe, fiind chiar aproape mirat de prezența lui Grigore Comănescu, pe care mai mai că se prefăcea că nu-l cunoaște.

Mai mult, consultantul Gheorghe Boeru a fost deranjat de fiecare acuză adusă firmei olandeze, pe care nu s-a sfiit să declare că o vede ca pe un colos, care nu se va împiedica de niște amărâte de firmulițe românești ce-și cer banii munciți.

O atitudine greșită, am spune noi, din partea unui consultant care deși ar trebui să țină partea beneficiarului, urmărind corespunzător procesul de desfășuare al lucrărilor, s-a transformat într-un apărător al multinaționalelor, în ciuda faptului că avea obligația să verifice contractele, să verifice felul în care licențele au aparținut firmei Comprest, fiind cheltuite sute de mii de euro contravaloare a lor, să verifice cum s-au adus cofraje din Spania și cum s-a intervenit de fiecare dată prompt pentru terminarea lucrărilor la timp, din partea angajaților Comprest.

Dar nu, Boeru s-a arătat chiar contrariat ieri, când un jurnalist a emis posibilitatea ca Van Oord să fie dusă în insolvență pentru că nu și-a plătit datoriile către firmele românești. Am ajuns să ni se dea ca model firmele olandeze ce uită să-și achite datoriile, după ce tocmai Olanda urla sus și tare că nu ne merităm locul în spațiul Schengen.

Atitudinea lui Gheorghe Boeru este halucinantă, mai ales în condițiile în care ne aducem aminte că la o vizită a ministrului de resort pentru a supraveghea lucrările, acesta l-a chemat pe el chiar pe Grigore Comănescu, pentru a-i explica pertinent stadiul proiectului. De ce acum, Boeru se preface că nu-l cunoaște pe Comănescu? Poate pentru că efectiv n-are răspunsuri la modul în care compania olandeză țepuiește o firmă românească? Sau poate la mijloc e faptul că …

Gheorghe Boeru, săltat de DNA anul trecut

Într-o anchetă despre Gheorghe Boeru, omul desemnat de Van Oord pentru a acorda consultanță, jurnaliștii de la Rise Project făceau o scurtă analiză a carierei acestui domn.

  • Îl cheamă Gheorghe Boeru și procurorii îl acuză că a aranjat contracte publice, fapt pentru care l-a denunțat și el pe primarul Andrei Chiliman. 
  • Același Gheorghe Boeru a fost implicat direct și în afacerea Nitramonia alături de controversatul Fatih Kesser
  • Privatizarea frauduloasă a Nitramonia a declanșat în 2003 urmărirea penală pe numele lui Boeru și Kesser, dar nimeni n-a pățit nimic atunci.
  • Acum, după ce a petrecut trei săptămâni în arestul poliției prahovene, Gheorghe Boeru a fost plasat sub control judiciar. Provine dintr-o direcție a armatei și s-a lansat în afaceri imediat după revoluție. A devenit consultant pe fonduri europene, general de aviație în rezervă și urmărit penal la DNA Ploiești.

Așadar, dare de mită, trafic de influență și evaziune fiscală, sunt numai câteva dintre acuzațiile aduse de DNA domnului Gheorghe Boeru, omul care ar trebui să sprijine companiile românești în relațiile contractuale cu multinaționalele ce dezvoltă proiectele cu fonduri europene din România. Ne mai poate mira faptul că în urma ”consultanței” lui Boeru rămân firme românești care se duc în faliment sau care-și caută dreptatea ani de zile prin tribunal?

La fel de halucinantă a fost și atitudinea reprezentantului Apelor Române, care întrebat cum se va rezolva problema firmelor românești neplătite, a cerut ca întrebările să-i fie trimise pe e-mail, cu promisiunea că va răspunde, altădată. Mai miră pe cineva?

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular