Chevron minte de… poluează apele. Ultimul scandal în zona gazelor de şist!

ChevronChevron a început în România o campanie de informare bazată pe… dezinformări. Un oficial al companiei americane a bulversat opinia publică din Constanţa declarând, citat de presa locală, că metoda fracturării hidraulice, considerată devastatoare de către militanţii de mediu, se aplică în România, în mod curent, din 1995. În replică, Romgaz spune că afirmaţiile oficialului Chevron sunt doar parţial adevărate: în 95 s-au făcut nişte experimente neconcludente, în baza unor volume de 100 de ori mai mici decât cele utilizate acum; la momentul de faţă metoda considerată criminală de către ecologişti nu se aplică pe teritoriul României. Încă!

Iată dovada că Chevron minte de…poluează apele! Prezent la Constanţa pentru a lansa semnale pozitive în presă, directorul de operaţiuni pentru Europa de Sud-Est al grupului american Chevron, Thomas Holst, a manipulat opinia publică prin afirmaţii pe jumătate adevărate, pe jumătate false. Cititorii de presă locală au rămas cu gura căscată, aflând de la oficialul american că metoda fracturării hidraulice, atât de contestată de organizaţiile ecologiste, este utilizată în mod curent, la noi în ţară. „Din 1995, această metodă este folosită şi în România de către Romgaz şi nu am auzit niciun caz de copil care a murit otrăvit în urma poluării pânzei freatice.” – a declarat Holst într-un interviu acordat cotidianului Cuget Liber din Constanţa, în 17 aprilie 2013.

Romgaz: a fost un experiment cu un volum de 100 de ori mai mic

Iată ce declară conducerea Romgaz, în exclusivitate pentru constanţa.ro, despre declaraţiile bulversante ale oficialului Chevron: „Afirmatiile d-lui  Thomas Holst  reprezintă o opinie   personală  şi sunt doar  parţial adevărate. În 1995,  Romgaz  a experimentat tehnologia de fracturare(fisura) hidraulică, la scară mult mai redusă faţă de practicile actuale (volumul de apă pompat/operaţiune a fost de 100 de ori mai mic). Scopul experimentului a fost creşterea producţiei de gaze naturale. Rezultatele obţinute au fost neconcludente, prin urmare nu a fost continuată tehnologia în exploatare.
La momentul  experimentării fracturării hidraulice (1995) nu am înregistrat nici un impact asupra mediului sau sănătăţii. În prezent Romgaz nu utilizează această tehnologie.” – se arată în punctul de vedere oferit de Romgaz portalului nostru, sub semnătura purtătorului de cuvânt, Ioana Abramiuc. Înţelegem că metoda controversată de exploatare nu a fost utilizată, în mod curent, niciodată, în România, fiind doar experimentată, în anul 1995. În plus, scara la care a fost folosită fracturarea hidraulică, cu volume de apă injectate în zona zăcămintelor de 100 de ori mai mici, arată că scurta aventură de acum 18 ani a fost total neconcludentă în raport cu proiectele de exploatare ale grupului Chevron. Ţinem să accentuăm: de 100 de ori mai mici!!!

De ce consideră ecologiştii că fracturarea hidraulică este o metodă criminală

Organizaţiile ecologiste militează pentru interzicerea exploatării gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice, datorită pericolului pontenţial generat asupra mediului, prin folosirea unor substanţe toxice, cancerigene şi mutagene. Metoda presupune injectarea unor cantităţi imense de apă, nisip şi substanţe chimice extrem de nocive în zona zăcămintelor de gaze, captive în şisturile bituminoase aflate la adâncimi de 2-4 kilometri. Amestecul injectat are rolul de a sparge rocile şi de a umple cavităţile, împingând gazele spre instalaţiile de captare. Temerea ecologiştilor este aceea că substanţele chimice folosite ar putea afecta pânza freatică, fluviul subteran care subtraversează Dobrogea şi solul, în general, cauzând în timp un veritabil dezastru pentru mediul înconjurător. O altă temere este legată de activarea faliilor seismice de către „exploziile” subterane prin care se sparg şisturile bituminoase.

 

Similar Articles

Comments

  1. Poate ar trebui postata o traducere a materialului pe pagina facebook a lor 😀
    A celor de la Chevron …
    http://translate.google.ro/translate?sl=ro&tl=en&js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fconstanta.ro%2Fchevron-minte-de-polueaza-apele-ultimul-scandal-in-zona-gazelor-de-sist%2F&act=url

    Mai deunazi iesise cineva din politic si afirmase ca exista o nava Chevron care deja da tarcoale coastei romanesti a Marii Negre, si ar avea o incarcatura de cateva tone de ceva materiale pentru asa ceva. Mi se pare mie sau ei considera ca si semnata toata treaba asta, ca si normala sa vina si sa obtina, sa ia, indiferent de consecinte, pareri, studii.
    As face o extrapolare in relatiile umane si comparativ ar fi ca si cand am fi violati 🙁

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular