Viceprimarul Luminița Vlădescu: ”Le cer noilor proprietari ai Lafarge, seriozitate, transparență și locuri de muncă pentru oamenii din Medgidia”

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din Medgidia a fost un proiect de hotărâre prin care primarul Marian Iordache este mandatat să semneze un act adițional la contractul dintre municipalitate și S.C. Lafarge România S.A, act necesar odată cu schimbarea acționariatului și a numelui, Lafarge devenind proprietatea unui investitor irlandez și anume CRH.

Actul adițional este unul dintre multele astfel de acte care vin în ajutorul Lafarge, fără însă, așa cum era normal poate, să emită orice fel de pretenție din partea municipalității.

Într-o discuție purtată cu echipa Constanta.ro, doamna Luminița Vlădescu, viceprimarul orașului Medgidia și-a arătat revolta față de concesiile care se fac din partea primăriei pentru această fabrică, dorită un mare investitori dar care nu a adus beneficii reale orașului, micșorându-și de la an la an activitatea și contribuția la bugetul Medgidiei, contrar contractului semnat în 2008. Deranjant este și că totul  se întâmplă cu acordul exclusiv al primarului, fără dezbateri în fața consilierilor locali.  În opinia doamnei viceprimar, noii proprietari ai Lafarge, concernul CRH, trebuie să schimbe modul de lucru al echipei care a manageriat Lafarge până în prezent și să dea dovadă de mai multă transparență în privința activității pe care o desfășoară. Luminița Vlădescu cere noilor proprietari ai Lafarge locuri de muncă pentru oamenii din Medgidia și o comunicare corectă și onestă cu reprezentanții consiliului local, nu doar cu primarul.

Lafarge, un investitor mare care a primit mult dar n-a oferit nimic

S-ar putea spune că tradiția unei comunicări restrânse între investitorul cu pricina și edilul orașului, în spatele ușilor închise ale biroului de primar, pleacă de pe vremea primarului Dumitru Moinescu. Domnul în cauză, într-o strânsă prietenie cu directorul Lafarge, a făcut tot posibilul ca investitorul să primească toate beneficiile posibile, chiar dacă pentru Medgidia asta a însemnat o poluare excesivă și redevențe foarte mici plătite de investitor. Privind în prezent, acum când știm că firma lui Moinescu face bani frumoși din colaborarea cu Lafarge, putem înțelege de ce primarul de la acea vreme s-a străduit să facă viața frumoasă celor de la Lafarge, poate chiar în dauna oamenilor care l-au ales în funcție.

După ce Moinescu le-a construit până și o centură ocolitoare investitorilor în ale cimentului lucrurile nu s-au schimbat nici în mandatul primarului Marian Iordache. O simplă privire aruncată pe contractul de concesiune arată că Lafarge s-a angajat, în 2008, la plata unei redevențe de numai  0,4980 RON pe mp2, o sumă modică pe care niciun primar care vrea binele orașului său n-ar trebui s-o accepte.

”Li s-a oferit o redevență modică și un teren de 72 de ha pe care să-l exploateze. Ce-au făcut ei? Au micșorat periodic acest teren, cu acceptul primarului, până când au ajuns să exploateze doar 24 de ha. Redevența trebuia să se indexeze cu rata inflației, nici acest lucru nu s-a întâmplat. S-au angajat prin contract să împădurească anumite zone pe care le-au exploatat, nu au făcut nici asta. Folosesc drumurile noastre cu mașinile de mare tonaj, au doar 100 de angajați în prezent și nici aceștia nu sunt din Medgidia ci de prin țară. Lucrează cu tot felul de furnizori care se plâng că sunt plătiți cu întârzieri de câteva luni. Și dincolo de toate acestea preferă ca reprezentanții lor să discute doar cu primarul, nu au binevoit măcar o dată să vină în fața Consiliului Local să ne spună ce fac ei.”, ne-a spus Luminița Vlădescu.

Medgidia, orașul în care investitorul în ciment arde gunoiul Europei?

O altă problemă care o revoltă pe Luminița Vlădescu este cea a activității reale a Lafarge (CRH). Deși oamenii din Medgidia știu că investitorul respectiv se ocupă cu cimentul, se pare că în spatele ușilor închise, în fabrica din Medgidia vin deșeuri din toată Europa care sunt arse în cuptoare.

”N-au dorit niciodată să ne spună cu ce se ocupă de fapt. Totul se vorbește în șoaptă, nu vor să răspundă la niciuna dintre hârtiile oficiale pe care le-am trimis. Eu nu pot să mă fac că nu văd ce se întâmplă în acel loc și în timpul acesta Medgidia să fie poluată prin arderea gunoaielor din Italia. De aceea le cer noilor proprietari să schimbe din temelii acest mod de lucru, să comunice transparent cu Consiliul Local și mai ales să ofere locuri de muncă oamenilor din Medigidia. Altfel, ajungem la concluzia că RomCim era un investitor mult mai interesant pentru Medgidia decât Lafarge”, ne-a mărturisit Luminița Vlădescu.

În loc de epilog. Lafarge implicat în mafia gunoaielor?

Facem precizarea că de mai bine de două săptămâni am încercat să discutăm cu reprezentanți ai companiei Lafarge, actualmente CRH, dar, am fost refuzați în repetate rânduri, principala motivație fiind faptul că grupul CRH se află în plin proces de preluare al companiei Lafarge. În loc de epilog, readucem în atenție un pasaj dintr-o anchetă a ziarului Jurnalul Național, care arată că temerile Luminiței Vlădescu sunt mai mult decât întemeiate.

”Într-un final, Ministerul Mediului a precizat că Lafarge a importat deşeurile direct din Italia, de la firma Deco SpA. “Referitor la importurile de deşeuri din Italia către România, şi anume de la SC DECO SpA Italia către SC Lafarge Ciment România, există două notificări, una în septembrie 2011 pentru o cantitate de 30.000 tone (realizate până în prezent 16.492 tone) şi una în luna decembrie 2012 pentru o cantitate de 25.000 tone (realizate până în prezent 2.000 tone).” Potrivit presei din peninsulă, patronul firmei Deco SpA, Rodolfo Di Zio, a fost arestat la domiciliu în 2010 pentru corupţie, delapidare şi abuz în serviciu de către autorităţile din Pescara. Alături de Di Zio au mai fost anchetaţi senatorii Paolo Tancredi şi Fabrizio Di Stefano, dar şi fosta consilieră Daniela Stati, primarul din Teramo Maurizio Brucchi, Paolo Bellamio (component al Colegiului Sindical al Team) şi Vittorio Cardarella (fost administrator delegat al Team). Acestora li se adaugă consilierul Venturoni, Ettore Di Zio, Giovanni Faggiano (fost administrator delegat al Enerambiente), Sergio Saccomandi (fost preşedinte al Team), Ottavio Panzone. “Potrivit primelor informaţii ar fi vorba de una dintre cele mai importante anchete efectuate vreodată în Abruzzo şi de parchetul din Pescara. Anchetaţii, toţi legaţi între ei, potrivit anchetatorilor încercau să realizeze un incenerator în Abruzzo. În urma acestei anchete a fost apoi demarată investigaţia asupra grupului Stati”, susţin jurnaliştii italieni. Şi totuşi de ce îi este frică preşedintelui Mihai Fâcă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului să răspundă unor întrebări legate cine aduce gunoiul în România?” (Sursa: Jurnalul Național, 2013)

Vom reveni!

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular