Pentru că nu poate face politică, amiralul Vergil Chițac a fost vopsit de mogulul Gabriel Comănescu în ONG-ist. În această seară ni se servește prima păcăleală: concert electoral mascat în acțiune civică

Atunci când îi întâlnești, în conjuncturi private, angajații mogulului petrolului, Gabriel Comănescu, n-au nicio problemă să-ți povestească despre cum a ajuns contraamiralul Vergil Chițac în biroul șefului lor sau despre planul construit apoi de oligarh pentru a-și trimite noul protejat în cursa pentru Primăria Constanța. Public însă, faptul că amiralul este omul oligarhului se știe mai puțin, secretul fiind destul de bine păstrat.

Știm deja că Gabriel Comănescu practică acest joc în fiecare campanie electorală. A experimentat deja eșecul Gigi Chiru, care, după ce a pierdut previzibil Primăria Constanța, s-a așezat cumințel într-un scaun de senator în timp ce protectorul său a dezvoltat afaceri bănoase cu învingătorii.

Acesta pare să fie scenariul și în 2016. Ba chiar se poate spune că, un om de afaceri versat precum Comănescu, joacă la două capete. Speculând, desigur, putem bănui că acesta a promis social democraților un nou candidat de opoziție care să piardă, dar a luat în calcul și eventualitatea în care portretul impecabil, cel puțin până acum, al amiralului, i-ar putea aduce acestuia o victorie nesperată. Oricum ar fi, e o situație de win-win pentru mogul.

Terminând cu speculațiile, știm cu certitudine câteva lucruri. Din momentul în care amiralul a fost ales drept păpușa mogulului pentru alegerile locale din 2016, s-au ivit câteva probleme. În primul rând, candidatul Chițac a trebuit apropiat cumva de PNL. Așa a apărut ”nevoia unui sondaj în care îl includem și pe domnul Chițac, la solicitarea unui prieten al partidului (cine să fi fost prietenul?)”. Surse din partid ne-au povestit că, dincolo de sondaj, negocierile au fost simple: amiralul a întrebat din ce va trăi dacă va pierde Primăria, liberalii i-au garantat un loc de senator și problema s-a rezolvat.

Sondajul însă a relevat faptul că, în Constanța, pe amiralul Chițac nu-l știe aproape nimeni.

Candidatului îi trebuie așadar o campanie agresivă de imagine. Doar că Vergil Chițac este militar și, în consecință, nu poate face politică. Din nou, pe surse, am aflat că rectorului ANMB i se construiește dosarul de pensionare, dar, trăim în România și chiar ajutat de influența mogulului, formalitățile durează câteva luni.

Așadar, pentru că ”păpușa” trebuie totuși scoasă în fața publicului, mai ales într-un context în care Decebal Făgădău, candidatul cu prima șansă și actualul primar, reduce taxe pe bandă rulantă, mogulul Comănescu și oamenii săi au gândit o altă ”păcăleală” prin care lui Vergil Chițac i se va face campanie electorală, începând chiar din această seară. L-au transformat pe amiral în ONG-ist.

judecat

Vergil Chițac devine astfel președintele Asociației Civice pentru Constanța, un ONG în care îl înlocuiește chiar pe Gabriel Comănescu, mogulul retrăgându-se de la conducerea asociației pentru a-i face loc protejatului. Și uite așa, campania electorală a candidatului Vergil Chițac începe chiar din această seară, în Piața Farului, acolo unde asociația prezidată acum de amiral, organizează un concert cu Delia, desigur, nu pentru a-l face cunoscut pe viitorul candidat ci pentru că iubește Constanța.

Cum explică amiralul Chițac noua postură de ONG-ist

pliantÎntr-un pliant care circulă deja prin oraș și pe care cel mai probabil participanții la concert îl vor primi în această seară, amiralul candidat arată că vede noua sa poziție drept ”un pas firesc, pentru binele comunității”. Noi, cei care privim de pe margine, putem doar să ne întrebăm de ce un om cu o carieră imaculată, se lasă târât în asemenea jocuri preelectorale care nu pot decât să-i facă rău. În anul 2015, privind și la evenimentele recente prin care am ajuns să fim conduși de un guvern tehnocrat, să crezi că poți păcăli oamenii prin asemenea mașinațiuni, e o mare naivitate. În plus, acțiunile sale aduc atingere imaginii pe care Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, unde activează încă în calitatea de rector, aduc atingere imaginii bune pe care această instituție de învățământ o are în acest moment.

 

Cine e Gabriel Comănescu

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular