Încă un pas în furtul carierei de la Sibioara. Se caută vânzători în Moldova, pentru a nu mai putea fi recuperată niciodată

În paginile publicației Constanta.ro ați citit, în decursul ultimilor ani, lunga poveste prin care am descris, pas cu pas, modul în care o gașcă de băieți deștepți a pus mâna pe o carieră de piatră, situată la Sibioara, simulând o retrocedare, cu cântec, pusă în operă în ciuda tuturor legilor acestei țări.

Respectarea legii, însă, intră în sarcina unor oameni. Iar oamenii respectivi, în cazul Sibioara, au închis ochii sau, în diverse ocazii, au pus umărul serios pentru ca legea să nu conteze. A contat doar scopul final, iar zilele acestea, s-a mai pus o cărămidă înspre acest final, acapararea definitivă și iremediabilă a unei cariere de piatră furată.

Am mai văzut modelul în Constanța. Băieții deștepți pun ochii pe un teren, iar apoi începe concursul de idei, pentru a-l avea. În cele mai multe dintre situații, falși moștenitori ai unui proprietar deposedat de teren prin vremurile comuniste au apărut deodată și și-au cerut drepturile. Un scenariu bine ticluit cu avocați specializați în a fabrica asemenea filme.

Iar tu, proprietar, stai liniștit, cu actele în sertar, fără să te gândești că un avocat va inventa un trecut proprietății tale, astfel încât să te trezești că vei rămâne fără aceasta.

Retrocedările în fals sunt cancerul care au distrus acest județ. Și exact o retrocedare frauduloasă s-a petrecut și în cazul carierei de piatră de la Sibioara.

În 2005, firma Comprest Util cumpără, plătind patru milioane de euro, o altă companie, Somaco Construct, care obținuse, prin hotărâre de Guvern, dreptul de a exploata cariera de piatră de la Sibioara.

Trei ani mai târziu, două femei în vârstă apar de nicăieri și, întâmplător sau nu, ajutate de avocatul Ionel Hasotti, susțin că terenul de sub cariera de piatră le aparține de drept, drept moștenire. Sărind peste detaliile scandaloase ale acestei povești, vă spunem că, ajutat de primarii care s-au perindat pe la conducerea comunei Lumina, de majoritatea prefecților aflați în funcție și de o instanță de judecată, avocatul Ionel Hasotti reușește să convingă pe toată lumea că acea carieră de piatră nu există (da, da, acesta a fost argumentul) și să obțină o decizie a Judecătoriei Constanța prin care clientele sale să fie considerate oficial moștenitoare și implicit să fie puse în posesie, în ciuda faptului că legea spune clar: CARIERELE DE PIATRĂ NU SE RETROCEDEAZĂ.

Așadar, niște bătrâne, ajutate de un avocat specialist în retrocedări, pretind un teren pe care o companie românească primise dreptul să exploateze un zăcământ, proprietate a statului român. Dovezile aduse în timp, în fața judecătorilor, arată clar că terenul pe care-l pretind persoanele fusese vândut de bunicul lor, deci nu mai poate fi vorba de o moștenire. Apoi, pe terenul respectiv se află o carieră, deci nu se poate retroceda, o spune legea. Cu toate astea, un grup de băieți deștepți, de la avocați până la judecători, sfidează orice lege și admit cererea, retrocedând. Și tupeul nu se oprește aici, falșii moștenitori pretind apoi daune morale de sute de mii de euro, ca și cum în toți anii ăștia, cineva le-a exploatat cariera de piatră, deși ar avea dreptul doar la terenul sec de sub carieră. Și aici, Judecătoria Constanța spune DA, sfidând orice prevedere legală.

Printre deciziile controversate luate de instanțe în acest dosar, ca să înțelegeți cum au stat lucrurile, a fost desemnarea lui Cristian Cucoară, fratele unui fost director adjunct al OCPI, și expert DNA, pentru a realiza o expertiză care să arate unde se situa de fapt terenul pe care l-a deținut în 1940 bunicul pe care și-au adus acum aminte octogenerele că vor să-l moștenească. Culmea, acest Cucoară le mai reprezentase pe babete în alte spețe similare, așadar obiectivitatea lui era dubitabilă. Dar acest lucru nu a contat, planul s-a desfășurat nestingherit.

Iar prefectura, mai ales sub conducerea tehnocratului Adrian Nicolaescu, a tăcut mâlc. Deși avea toate actele la dispoziție, desi furtul era vizibil, desi puțea a fals de pe lună, prefectul a tăcut și într-un final chiar le-a pus la dispoziție babetelor terenul cerut, ducând acest caz pe căi greu de întors.

Prefectul Adrian Nicolaescu a avut în fața ochilor documente care atestau fără dubiu că la data morții, bătrânul proprietar al terenului era sărac lipit și pierduse aproape totul. Evident, asta nu a contat, deloc.

În prezent, fostul prefect este trimis în judecată de DNA. Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada martie 2016 – iulie 2017, Adrian Viorel Nicolaescu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obţinuse anterior recunoaşterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafaţă de 19 hectare de teren amplasate în municipiul Constanţa, pe malul lacului Siutghiol.

Vă dați seama în ce malaxor de corupție a intrat cariera de la Sibioara?

Abuz, după abuz, după abuz, așa s-ar descrie acest furt vizibil. Puneți-vă în locul investitorului care a plătit patru milioane de euro pentru un teren pe care-l vede evaporându-se, fără să aibă nicio vină. Un om serios, care conduce o companie cu peste 600 de angajați, un afacerist care n-a întârziat o zi cu salariile sau cu taxele și impozitele datorate statului român, dar se vede în acest moment deposedat prin jaf de o proprietate pentru care a plătit bani grei.

Un om de afaceri care, după ani de zile de procese în care instanța a fost ca un zid care a protejat mafia retrocedărilor din județ, asistă acum la un nou episod al acestui serial prost: VÂNZAREA proprietății care îi aparține de drept.

Da, în ciuda faptului că la mijloc există litigii în desfășurare, cariera de piatră de la Sibioara, retrocedată de cele două babete, reprezentate de Ionel Hasotti, este acum scoasă la vânzare.

Surprinzător, agenția imobiliară care publică anunțul de vânzare al carierei de la Sibioara este din Bacău. Ceea ce ne arată că proprietatea trebuie să se piardă într-un șir de cumpărători de ”bună credință”, pentru ca în final să nu mai poată fi recuperată niciodată de adevăratul proprietar.

car

 

Din nou, legea care spune cât se poate de clar că o carieră de piatră nu poate fi vândută/retrocedată, este ignorată completamente. Sistemul și-a pus în cap să ducă jaful până la capăt și din câte se vede, pare că exact asta se va întâmpla.

Cum or fi ajuns două babete care abia-și duceau viața de pe o zi pe alta să vândă cariere de piatră prin intermediul unor firme din Bacău. Și de ce Bacău? Sunt întrebări pertinente pe care trebuie să ni le punem, întrebări care par să conducă din nou la tertipurile avocatului Ionel Hasotti care se îngrijește probabil ca planul să fie bine executat. După modelul pe care l-am văzut atât de des la Constanța, proprietatea se va plimba pe la 4-5 cumpărători, iar în final va ajunge în curtea cumpărătorului potrivit, indicat cel mai probabil exact de geniul malefic din spatele poveștii care a pus totul de la cale încă de la început.

Dacă instanțele nu se vor trezi, și nu există indicii în sensul acesta deocamdată, victoria va aparține băieților deștepți din sistem. Păgubitul, omul de afaceri care plătește 600 de oameni, va rămâne cu ochii în soare, la fel ca mulți alții înaintea lui.

Că doar asta e România, nu-i așa? Țara care-i protejează pe băieții inteligenți din sistem și-i lasă în curul gol pe adevărații investitori, fără să conteze că asemenea derapaje pun în pericol soarta a sute de angajați și implicit a famillilor acestora.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular