No menu items!
No menu items!
Home Blog Page 245

PRU: Cioloș propune un Guvern FMI-Bruxelles-Washington cu vicepremier de la PSD

0

Guvernul propus de Dacian Julien Cioloș încalcă până și promisiunea inițială de a fi alcătuit din tehnocrați de vreme ce vicepremierul și ministrul Dezvoltării și Administrației Vasile Dâncu este un membru important al PSD care a ocupat și funcții de conducere în acest partid.

Cât despre restul componenței Guvernului propus astăzi, se poate spune că, dacă trece de votul Parlamentului, România va fi condusă de foștii angajați de la Comisia Europeana, FMI, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau ONG-uri susținute de Washington.

În perioada de idealism euro-atlantic, când tot ce venea de la Bruxelles, de la FMI sau de la alte instituții internaționale promitea să fie util și benefic pentru România, componența acestui Guvern ar fi părut un mare pas înainte înspre dezvoltarea țării.

În prezent, când vălurile au căzut, putem afirma că vom avea nu o țară ca afară, ci o țară condusă de afară și în beneficiul cercurilor de interese străine.

FMI s-a făcut remarcat în România prin politicile de austeritate împotriva populației în timp ce banii pentru investiții erau furați exact de oamenii guvernării care impuseseră măsurile de sărăcire cu acordul FMI. Astfel, Ministerul Finanțelor, cel mai important portofoliu, va fi condus de un fost angajat al FMI de la București din perioada tăierilor de salarii! Banca Mondială este cea care a gestionat multe din privatizările care au avut ca rezultat distrugerea industriei și unităților de producție din România. Freedom House, susținută financiar de Comisia Europeană și de Ambasada SUA, ONG-ul de unde provine ministrul Justiției, se ocupă cu a atrage atenția pe plan internațional că minoritatea maghiară și cea țigănească din România nu au destule drepturi!

România intră, o dată cu Guvernul Cioloș, într-o guvernare corporatistă de genul multinaționalelor peste care se adaugă influența determinantă a birocrației bruxelleze care a dus Europa în pragul dezastrului și a experimentelor nefericite ale FMI care nu are în portofoliu nici măcar un exemplu fericit de țară pe care să o fi ajutat să se dezvolte. De un lucru însă putem fi siguri: că toate directivele Comisiei Europene, FMI, precum și interesele transatlantice ca de exemplu implementarea organismelor modificate genetic sau tratatul TTIP vor fi aplicate cu maximă strictețe în România!

 

Coordonați de Cosmin Bârzan, 700 de voluntari au plantat fapte bune, la Peștera

0

Peste câțiva ani, atunci când vei alege să mergi spre comuna Peștera, undeva la intrare în comună te va bucura priveliștea unei mici păduri. Nu vei ști atunci că, până ieri, în acele locuri se afla de fapt un teren viran. Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, a profitat de campania națională ”Plantăm fapte bune” și, alături de 700 de voluntari, au schimbat total fața locului. De astăzi, la intrare în comună cresc nu mai puțin de 50.000 de puieți de glădiță, care formează perdeaua forestieră. Trei kilometri de perdea forestieră care vor proteja comuna de intemperii. Desigur, un mare merit pentru reușita acestei povești îl are și primarul comunei Peștera, Valentin Vrabie, un om care a înțeles și sprijinit de fiecare dată asemenea acțiuni și implicit necesitatea lor.

La acțiune au participat jandarmi, militari americani dar și jurnaliști, dornici de a duce misiunea la bun sfârșit. Poți vedea întreaga poveste într-un videoclip filmat de la fața locului de jurnalistul Adrian Boioglu (CT News)

Cum trebuie să fie un restaurant, ca să nu te omoare cu zile

0

Toată lumea merge la restaurant sau comandă mânare la domiciliu, însă probabil foarte puțini clienți, printre care m-am numărat și eu, știu cum trebuie să fie organizat un restaurant pentru a respecta normele naționale și europene în domeniu alimentație publice. În urmă cu trei ani am început să mă specializez în domeniul alimentației publice din cauza provocărilor profesionale. Nu este simplu să înveți un domeniu nou, mai ales atunci când responsabilul principal ești chiar tu. Oricum, nu pot să zic că nu-mi place să învăț.

Dar revin la problema alimentației publice și voi intra brusc în subiect. Orice punct de producție alimentară, fie că vorbim de un restaurant, o pizzerie sau un mic fast-food trebuie să beneficieze de o mulțime de facilități fără de care produsele nu sunt sigure, sau mai bine spus, devin periculoase pentru sănătate.

Blocul alimentar trebuie organizat ca o farmacie de ultimă generație

O bucătărie în care se prepară mâncare pentru sute de persoane pe zi este o adevărată provocare din punct de vedere sanitar. Conform normelor internaționale un restaurant trebuie să fie dotat, pe lângă blocul alimentar, cu spații de depozitare adecvate. Mobilierul din bucătărie trebuie să fie integral din INOX, orice alt material fiind interzis. Vă rog să observați de exemplu dotările tehnice ale unui restaurant “McDonald’s” sau “KFS” – totul este din INOX, de la aparate la instrumentele utilizate. Aceste lanțuri internaționale sunt un bun exemplu de urmat în privința condițiilor și dotărilor ce țin de igiena în bucătărie.

Bloc alimentar
Bloc alimentar de restaurant

Restaurantul trebuie dotat cu lăzi frigorifice pentru carne, legume – fructe și produse lactate. Aceste produse se păstrează în lăzi frigorifice diferite, la temperaturi diferite, deoarece au perioade diferite de valabilitate / perisabilitate și obligația este să le separi. Fiecare frigider trebuie dotat cu termometre speciale, în funcție de produsul păstrat în interior. În cazul în care temperatura depășește un anumit prag, în mod normal, trebuie intervenit urgent. Termometrele moderne au chiar alarmă de avertizare – adică FLUX special – și sunt programate să alerteze în cazul schimbărilor de temperatură sau umiditate. Există desigur blocuri alimentare dotate din fabrică cu tehnică de măsurat temperatura și umiditatea dar și un simplu frigider poate funcționa perfect dacă este înzestrat cu termometre și monitorizat.

Organizarea blocului alimentar

Spațiul trebuie să fie gândit astfel încât, niciodată produsele din blocul alimentar să nu se întâlnească în altă parte decât pe masa bucătarului atunci când urmează să fie preparate. Instrumentarul de gătit utilizat de bucătari se sterilizează la deschiderea programului, iar spălarea se face cu soluții chimice speciale adaptate sectorului alimentar. De exemplu acel celebru “AXION” pentru spălat vasele nu poate fi utilizat în bucătăria unui restaurant din cauza eficienței scăzute.

Temperatura din blocul alimentar trebuie menținută la un standard optim și asta presupune mai mulți metri cubi de aer, în caz contrar alimentele se alterează rapid (chiar pe bancul de gătit) iar bucătarii transpiră abundent, evident, în timp ce gătesc ! La capitolul amenajări interioare treburile sunt destul de clare: gresie și faianță, prize cu protecție, sistem de evacuare de mare capacitate (hotă) din INOX, aparat pentru neutralizarea insectelor, scurgere în pardoseală (condiție obligatorie la eliberarea avizului de funcționare), signalistică pentru avertizare și orientare, și nu în ultimul rând extinctoare pentru stingerea focului.

Personalul din bucătărie, trebuie să fie Impecabil !

Clienții nu văd această parte, însă este mult mai important ce se petrece în bucătărie decât în față sau în sala de mese. Personalul din blocul alimentar trebuie să facă duș atunci când intră în tură (dușul de securitate), să poarte echipament de protecție (în mod special împotriva căderii părului). Bucătarii și ajutoarele n-au voie să poarte ceas la mână în timpul serviciului sau bijuterii deoarece acestea sunt adevărate culturi de microbi. În plus se recomandă uniforma cu mânecă lungă pentru întreg personalul, în felul acesta se evita căderea părului de pe mâini în mâncarea servită clienților. Restaurantele cu adevărat sofisticate impun personalului să-și epileze părul de pe mâini și să-și curețe zilnic unghiile iar părul de pe cap să fie dat cu gel împotriva căderii. Este de recomandat ca uniforma bucătarilor să fie fără buzunare, pentru a se elimina tentația păstrării unor obiecte personale (telefon mobil de exemplu sau șervețele folosite). La intrarea în tură, orice restaurant care se respectă face verificarea personalului într-o ședință de câteva minute pentru a inspecta mâinile (unghiile în mod special), părul curat și acoperit și nu în ultimul rând, dacă sunt bărbați, aceștia n-au voie să poarte barbă, mustață sau alte “aranjamente” de gen. Pe scurt întreg personalul trebuie să fie impecabil !

Ospatar in uniforma regulamentar
Ospatar in uniforma regulamentar

Grupurile sanitare din restaurante o problemă majoră

Orice punct de producție alimentară trebuie dotat cu grup sanitar pentru propriul personal. În cazul în care se face și servire la mese, existența unui grup sanitar pentru clienți este obligatorie. Clienții trebuie să beneficieze de un grup sanitar compus din două camere, una pentru spălat pe mâini și față cu săpun, uscător, prosoape de hârtie, coș de gunoi (in INOX) și altă cameră pentru alte probleme. Este important și obligatoriu de reținut faptul că, indiferent cât este de mic, grupul sanitar trebuie să fie împărțit în două camere, separate printr-un perete.

Igienizarea grupurilor sanitare se face după un program prestabilit, care se afișează la vedere, astfel încât oricine să poată verifica când s-a făcut ultima curățenie (la noi benzinăriile practică acest sistem, prin afișare programului de curățenie). Dacă clientul solicită igienizarea pe loc a grupului sanitar, în mod normal, administrativul localului trebuie să organizeze imediat acest serviciu. Pentru toaletele și grupurile sanitare destinate publicului se utilizează numai soluții chimice profesionale, ce nu fac spumă și nu vaporizează, inodor, incolor, cu eficiență mare. Trebuie evitată utilizarea soluțiilor de curățenie parfumate deoarece sunt multe persoane alergice la parfumurile chimice.

Fiscalizarea în alimentația publică

Se tot vorbește despre evaziune fiscală din România. Sunt însă state europene care ne-au întrecut de mult la capitolul evaziune și pot exemplifica în cunoștință de cauză; Grecia, Spania sau Italia, state ce operează la un nivel economic ridicat față de România și care evazionează în procente mult mai mari.

Oricum, trebuie spus că societățile ce activează în domeniul alimentației publice se “bucură” de o birocrație excesivă în România. Bonurile, bonulețele și facturile sunt cu sutele dacă nu cu miile pe lună. Teoretic, cumperi un kilogram de carne iar acesta intră automat în stoc, după care prepari “X” produse din respectiva cantitate de carne însă niciodată INTRĂRILE și IEȘIRILE nu “păcăne” din cauza faptului că, la prepararea termică, orice aliment pierde mult din greutate. În practică, un kilogram de carne intră, iar la ieșire ai “X” grame și niciodată tot un kilogram și desigur trebuie să te justifici într-un fel sau altul în fața autorităților.

Sunt mulți producători de lapte și produse derivate, carne, legume etc. care nu plătesc taxe, nu dețin certificate de producător și care vând către restaurante fără documente fiscale (adică pe piața neagră). Mai departe restaurantul sau punctul de producție, dacă utilizează produse achiziționate fără documente fiscale este nevoit să nu bată bon de casă deoarece, teoretic, nu deține în stoc materia primă achiziționată “la negru”. Pe scurt, dacă nu ai “intrări” nu ai nici “ieșiri”. Pe lângă fiscalitate, achiziționarea unor produse care nu provin dintr-o sursă juridică (societate, producător, persoană fizică autorizată) reprezintă un risc sanitar major având în vedere lipsa analizelor, a termenului de valabilitate și în general lipsa “răspunderii” furnizorului.

Pentru o mai bună evidență contabilă au fost introduce programele informatice de gestiune, capabile să suplinească 100% munca făcută până nu demult cu pixul pe hârtie. Totuși, introducerea programelor de gestiune a ușurat și munca patronilor puși pe furat bugetul statului. Autoritățile au descoperit recent o firmă care comercializa programe informatice cu ajutorul cărora patronii de restaurant, cluburi și baruri realizau o dublă evidență – pentru vânzările fiscalizate și pentru vânzările nefiscalizate (la negru). Din păcate asemenea “instrumente” te pot duce direct în spatele gratiilor pentru că nu discutăm de o contravenție ci de o infracțiune.

Securitatea și Sănătatea Muncii (SSM)

Este valabil pentru toate societățile comerciale, în mod deosebit pentru cele active în alimentație publică, ca angajații să aibă analizele medicale anuale valabile (la medicul specializat pe medicina muncii) și totodată să fie instruiți cu privire la riscurile la care se expun lucrând într-un asemenea mediu. Când discutăm de riscuri acestea sunt multiple: de la riscul de îmbolnăvire sau contaminare până la modul în care este utilizată tehnica de gătit. Se lucrează cu aparate electrice, cu temperaturi ridicate (de la 3000 la 6000 de grade în mod obișnuit), cu aparate de tăiat, feliat, cu instalații de gaz și sub presiune, iar în unele cazuri chiar cu foc deschis (celebrele cuptoare cu lemne). Din aceste motive este obligatoriu ca toți angajații restaurantului să aibă contract de muncă semnat și înregistrat în Registrul General de Evidenta a Salariaților (REVISAL), medicina muncii valabilă (prin vizită la medic), să fie instruiți cu privire la riscurile la care se expun și modul în care trebuie să prevină anumite accidente de muncă (se face de către o persoană avizată de Ministerul Muncii).

Instruirea personalului în domeniul Situațiilor de Urgență

Este la fel de importantă ca și contractul de muncă sau vizita medicală. Angajații trebuie să știe ce au de făcut în caz de urgență (explozie, incendiu, inundație, cutremur, accident de muncă, amenințare, jaf armat, atac terorist). Instructajul se realizează de către o persoană abilitată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) periodic (la 3 luni) sau atunci când o nouă persoană este angajată. Lipsa pregătirii necesare poate conduce la adevărate tragedii: stingerea panoului electric cu apă, inhalarea de fum toxic, evacuare pe casa scărilor în caz de cutremur, oxigenarea focului prin deschiderea ferestrelor (greșeli întâlnite foarte des). Și nu în ultimul rând spațiul trebuie dotat cu semne de avertizare și orientare, plan de evacuare, deosebit de importante în caz de necesitate. Signalistica se montează atât în blocul alimentar, depozite, holuri cât și în sala de mese pentru buna informare și orientare a clienților.

Sistemul de livrare la domiciliu

Este o bună soluție pentru creșterea vânzărilor dar vine și cu niște costuri pe care trebuie să le suporte societatea comercială. În cazul special al restaurantelor cu livrare la domiciliu avem problema personalului numeros. Pe lângă bucătari, ajutoare de bucătar, serviciu aprovizionare, recepție clienți există și serviciul de livrări, iar într-un oraș precum Bucureștiul într-o zi aglomerată ai nevoie de cel puțin 3 livratori pe tură. Și cum în România taxele pe muncă și pentru asigurările de sănătate reprezintă aproximativ 80% din venituri în mod evident sistemul privat caută diverse alternative. Patronii de restaurante trebuie să știe că livratorii se supun unor riscuri diferite față de personalul care lucrează în restaurant: riscul de accident auto, riscul de jaf, expunerea la un nivel ridicat de stres în perioadele aglomerate ale zilei. În mod obișnuit în evaluarea riscurilor dar și la examenul medical se vor menționa separat angajații care utilizează mașina societății sau care lucrează ca livratori, distribuitori. Și aici avem contractele de muncă obligatorii în care să se menționeze integral programul de lucru al angajatului, examenul medical, instructajul SSM și PSI. Toate acestea trebuie să facă parte din dosarul de personal al fiecărui angajat. În cazul unui control acestea sunt documentele verificate de autorități – lipsa lor înseamnă amenzi de zeci de mii, chiar sute de mii sau suspendarea activității.

În speranța că acest material vă este de ajutor, urmează să revenim și cu alte articole de consultanță similare.

Scris de: Dragoș Ionescu

PMP Constanța a trecut, în grup, la PNL

0

Sediul Filialei Constanța a Partidului Național Liberal a găzduit duminică, 15 noiembrie a.c., ședința festivă de înscriere în PNL a aproximativ 200 de foști membri ai Organizației municipale a Mișcării Populare, în frunte cu secretarul general Liviu Popa, secretarul executiv Nicolae Constantin și foștii vicepreședinți Florin Ancuța, Mariana Boldea și Andrei Popa. „După plecarea din Mișcarea Populară a colegilor mai tineri, am considerat că este necesar să luăm și noi aceeași decizie pentru că împreună am făcut echipă bună. Nu a fost o decizie ușoară. Îmi pare rău că am fost loial și dedicat cuiva pentru care ideea de echipă este doar de fațadă, iar adevărul și corectitudinea sunt complet necunoscute, interesul personal și cultul egoului propriu fiind singurele care contează, fiind duse la extrem. Totul a culminat cu ciudata apropiere de stânga pe care nu o împărtășim. Acestea sunt câteva dintre motivele care ne-au determinat să plecăm pentru a continua direcția de dreapta și sunt sigur că putem să ne aducem aportul, aici, în PNL, unde valorile de dreapta primează în fața intereselor proprii. În perioada următoare vor mai veni și alți colegi care sunt dezamăgiți de politica dusă de MP la Constanța”, a declarat fostul secretar general al MP Constanța, Liviu Popa.

Noii membri ai PNL Constanța au fost felicitați de fostul președinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a MP, Costin Avătavului, actualmente membru al PNL Constanța. „Sunt foarte fericit că ați luat această decizie, veți vedea că nu veți regreta. Împreună am crezut în proiectul PMP la Constanța, dar liderii aveau alte planuri. Munca noastră se va vedea aici, în Partidul Național Liberal, singurul partid unde putem munci și care poate da viitorul primar al Constanței”, a afirmat Costin Avătavului.

La rândul său, copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, le-a urat bun venit noilor membri ai PNL Constanţa. „Mă bucur mult că ați decis să vă alăturați filialei noastre. Am căzut de acord ca împreună să consolidăm construcția de dreapta de care este foarte nevoie. Bucuria este cu atât mai mare cu cât astăzi un număr important de constănțeni și-au propus același lucru și avem aceleași idealuri. Mi-am dorit demult această construcție pentru că vreau să oferim Constanței pentru prima dată o administrație de dreapta. Constanța nu are nevoie de mai multe partide și partidulețe de dreapta, ci are nevoie de unul foarte puternic. În acest moment, avem nevoie de altfel de oameni în politica Constanței, de altfel de oameni care să ne reprezinte și altfel de oameni care să fie mai apropiați de cetățenii din municipiu și județ”, a subliniat liderul PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir.

Nu în ultimul rând, copreședintele Organizației municipale PNL Constanța Robert Boroianu a afirmat că „oamenii care s-au alăturat astăzi Partidului Național Liberal au venit pentru că aici găsesc liniște și lideri normali. Împreună vom avea foarte mult de muncă în perioada următoare, în organizațiile de pe lângă secțiile de votare. Toți cei care astăzi au semnat adeziunea se vor regăsi în echipa Organizației municipale PNL Constanța, precum și în  conducerea de la municipiu”. 

La eveniment au fost prezenți copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, copreședintele PNL municipiul Constanța Robert Boroianu și secretarul general al PNL Constanța Septimiu Bourceanu.

Peste 5000 de vizitatori, de ziua Dobrogei, la Delfinariu. Directorul Adrian Bîlbă propune intrare liberă în parcul instituției

0

A fost o zi nebună, sâmbătă, la Delfinariul din Constanța. Încântați de faptul că autoritățile au oferit intrarea liberă, de ziua Dobrogei, la Delfinariu, Planetariu, MicroDeltă dar și la Acvariu, peste 5000 de oameni, de pe tot cuprinsul județului, au ales să vină în vizită. Evident, vremea de-afară a fost și ea un factor important, oamenii uitând că suntem la mijlocul lunii noiembrie și bucurându-se de o veritabilă zi de primăvară.

Pentru a putea controla publicul venit în număr atât de mare, directorul CMSN, Adrian Bîlbă a renunțat la o zi de concediu și a venit la Delfinariu pentru a organiza lucrurile. S-au tipărit bilete de ordine, s-au chemat oameni de acasă pentru a organiza grupurile de oameni la fiecare punct de atracție, s-au remediat toate problemele pe care oamenii le-au semnalat și chiar s-au suplimentat spectacolele oferite, pentru a face față cererii mari, acestea fiind oferite din 30 în 30 de minute, nu la o oră așa cum era de obicei.

În mijlocul acestei zile nebune, am reușit să-i smulgem câteva cuvinte directorului Adrian Bîlbă, prilej cu care acesta ne-a dezvăluit că-și dorește să propună autorităților ca din 2016 intrarea în parcul de la Delfinariu să fie gratuită, urmând că plata să se facă, de către client, în funcție de preferințe, la casieria fiecărui loc pe care dorește să-l viziteze în funcție de dorință.

Ce-i drept, o idee genială care ar oferi constănțenilor un parc imens, într-un context în care orașul duce o lipsă evidentă de zone verzi.

Mulțumim pentru ajutor, Bogdan Dumitru – Claboo Media.

La Constanța s-a inventat EVAZIUNEA FISCALĂ cu CASĂ DE MARCAT

Evaziunea fiscală a atins cote alarmante în România în ultimii 25 de ani. Administratorii de societăți n-au înțeles că lipsa BONULUI FISCAL, GESTIUNEA DUBLĂ și BANII NEFISCALIZAȚI te pot duce direct în spatele gratiilor. Ultima acțiune a Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a făcut ravagii printre patronii restaurantelor și cluburilor de lux din București. În dimineața zilei de Joi, 12 Noiembrie procurorii DIICOT însoțiți de forțe ale Jandarmeriei au percheziționat 43 de locații unde funcționează baruri, cluburi și restaurante, în general cele frecventate de “high-life-ul” capitalei. Acțiunea a vizat și sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme private din Constanța. După percheziții au fost ridicate pentru audieri 112 de persoane, angajați, manageri, administratori și asociați ai societăților vizate de anchetă. Acuzațiile sunt deosebit de grave: grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani.

Ce spun procurorii ?! 

Potrivit comunicatului de presă “un cetăţean român şi un cetăţean francez  au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate printr-un număr de 12 societăți comerciale pe care le controlau direct sau prin interpusi. Liderii grupului au procurat un program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajatilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dublă evidență.”

Conform datelor puse la dispoziția presei de ministerul public, informațiile prezentate au fost culese cu sprijinul Direcția de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne (DIPI) structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ce desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformații și securitate, în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa securității naționale, componentă a Comunităţii Naţionale de Informaţii a României.

Casa de marcat măsluită cu ajutorul unui program informatic 

Mihai MorosanDin primele date a rezultat că societatea SOLUTIONS CENTER SRL din Constanța condusă de asociații Cucona Cristian și Mihail Moroşan ar fi instalat pe casele de marcat ale barurilor și restaurantelor percheziționate un program informatic de contabilitate cu ajutorul căruia unitățile comerciale țineau o dublă evidență a stocurilor și vânzărilor. Prin intermediul SOLUTIONS CENTER SRL cei doi asociați au comercializat şi pus la dispoziţie acest program, cu buna-ştiinţă, şi altor societăţi comerciale active, în scopul fraudării bugetului de stat. Cucona Cristian și Mihail Moroşan au fost reținuți pentru 24 de ore.

 

Patronii SOLUTIONS CENTER, prestatori de servicii pentru Ministerul Finanțelor

Solutions Center SRL

 

Aparent întâmplător, cu numai 7 luni în urmă (pe 08.04.2015) societatea SOLUTIONS CENTER SRL a devenit oficial prestator de servicii pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) fiind câștigătoarea unui contract în valoare de 339.510 euro privind “servicii pentru dezvoltarea sistemului Automatic Exchange of Information (AEOI)”. După câștigarea licitației, SOLUTIONS CENTER SRL a subcontractat 35% din servicii către Bcom Technologies SRL Ploieşt şi 18% către Bestware Solutions SRL Bucureşti. Acest lanț pare explicabil de relațiile și funcțiile deținute de administratorii firmelor implicate în contractul menționat: Mihail Moroşan este fiul lui Gavril Moroşan, fost comisar şef în cadrul Gărzii Financiare Constanţa – scos din sistem în 2012 odată cu reorganizarea și transformarea Gărzi Financiare în “Direcța Antifraudă”. Bcom Technologies SRL din Ploieşti este deținută de Petre Emilian Zahan – fost director de cabinet în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în timpul guvernării Emil Boc iar directorul societății Bogdan Mihăilescu a lucrat la Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în timp ce la societatea Bestware Solutions SRL lucra Cosmin Adrian Ficleanu – fost referent în cadrul Ministerului de Finanţe.

Patronul “Chocolat”, Tudor Mihai Constantinescu, reținut de procurori 

În cursul acestei zile, DIICOT-ul a revenit cu un nou comunicat prin care anunța “punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a  inculpaților: CONSTANTINESCU TUDOR MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare  la fraudă informatică în formă continuată, CARTAȘ MARIA MIHAELA, CUCONA CRISTIAN şi MOROȘAN MIHAIL, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în varianta aderării și sprijinirii, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la fraudă informatică în formă continuată. Totodată, prin ordonanțele din data de 13.11.2015 s-a dispus față de inculpații PUFU AUR ROMEO CEZARIAN, NISTOR ALEXANDRU CRISTIAN, SAMSON MIHAI, PISMAC CRISTINA şi VESPE IULIA CARMEN  luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 zile.”

Tudor Mihai Constantinescu pare să fie “creierul” afacerii secondat de contabila șefă Cartaș Maria Mihaela și de patronii SOLUTIONS CENTER SRL din Constanța, Cucona Cristian și Moroșan Mihail. Din schemă pare să fi dispărut cetățeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange asociat la firmele lui Constantinescu. Dacă ieri numele francezului apărea în toate ziarele, azi procurorii nu l-au mai menționat în comunicatul de presă.

De la “COZA NOSTRA SRL” la amenințarea angajaților – STENOGRAME 

Tudor Mihai Constantinescu - DIICOT

Un fost angajat al “Chocolat” a depus la dosar o înregistrarea care dovedește că Tudor Mihai Constantinescu are un comportament de tip mafiot. Probabil nu întâmplător și-a botezat una dintre societăți “COZA NOSTRA ART SRL”.

Tudor Mihai Constantinescu: “Distrugeţi firma, vorbiţi urât despre firmă sau despre orice altceva şi vă garantez că pot să vă fac foarte mult rău, nu în Bucureşti, în România! Sunt un factor de opinie important, cunosc pe toată lumea din Bucureşti şi foarte multă lume din ţara asta mă cunoaşte. Este suficient un telefon… iar cuvântul meu împotriva cuvântului vostru este mult mai important… asta vă asigur!”.

Șeful de la “COZA NOSTRA” a depășit “VÂNZĂRILE EXTRA” – STENOGRAME

Mai mult decât atât, Constantinescu și-a atenționat contabila în legătură cu controalele ANAF-ului, făcând referire în mod special la “casă”: “Mihaela, vezi că au început controalele rău de tot de la ANAF… te rog să ai grijă să fii ok permanent, mai ales cu casa!… te pup!” Faptul că patronul de la “Chocolat” ținea o evidență dublă, în colaborare cu contabila Maria Mihaela Cartaş reiese și din următoarea conversație telefonică:

Maria Mihaela Cartaş: Cred că la noiembrie suntem un pic sub.

Tudor Constantinescu: Logic, da.

Maria Mihaela Cartaş: Dar poate recuperăm în decembrie…

Tudor Constantinescu: Asta e, din ce… ”

Maria Mihaela Cartaş: Pentru că începutul lunii decembrie a fost mult sub, până pe 5 decembrie…

Tudor Constantinescu: Îhî. Îhî.

Maria Mihaela Cartaş: …mult, dar recuperăm. De exemplu, ce pot să vă spun e că la nivel de VÂNZĂRI EXTRA am avut target 25.000 – ştiţi că am pus noi să vindem 100.000; am depăşit de mult la VÂNZĂRILE EXTRA. Vorbim de vânzările…

Tudor Constantinescu: DA. Da, da, da, da, da. Am înţeles. Am înţeles!

Maria Mihaela Cartaş: Şi o să recuperăm de-aici. ”

Tudor Constantinescu: Ok.

Baieții de la “SOLUTIONS CENTER” se ocupă cu “din alea” – STENOGRAME

Procurorii i-au interceptat pe patronii de la “SOLUTIONS CENTER SRL” povestind despre afacerile lor din sectorul HoReCa, procurorii încercând să deonstreze astfel că aceștia doreau să identifice noi clienți pentru soft-ul de măsluit case de marcat:

Cristian Cucona: Şi… a venit aiurea… eu l-am salutat „Salut! La mulţi ani! Că eram la el acolo… Băi, mai faceţi mă din alea ? Păi, da zic… na … Păi, nu faceţi mă… nu faceţi… ? Faceţi şi hotel cumva? Zic „Da. Mai pe nou, zic aşa cu hotel. Păi şi nu aveţi nicăieri ? Zic, ba da, zic avem acum (…) Şi a zis că vrea tot aşa, în săptămâna aia, în ultima săptămână din ianuarie să mă văd cu el. (…) Cu ăsta cu … Chocolat mai e …

Mihail Moroşan: Şi unde face ? În Bucureşti ?

Cristian Cucona: Ă… în Centrul Istoric, da.

Conform datelor din dosar rezultă că această anchetă a durat cel puțin 1 an de zile, una dintre interceptări fiind tocmai din Decembrie 2014. Cu alte cuvinte “grupul” a fost pus sub supraveghere timp de un an de zile, aceasta fiind perioada necesară colectării probelor.

Programul informatic de FENTAT FISCUL de mare succes 

Programul de “fentat” impozitarea a fost achiziționat și de alți patroni de restaurante cum ar fi Tratoria Il Calcio, Clubul Fratelli, dar și de alți trei suspecți “administratori ai unor societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment”.

 

 

Mihai Tararache: “Turismul românesc trebuie să reprezinte o prioritate pentru Guvernul Cioloș”

0

Turismul generează la nivelul Uniunii Europene peste 4% din PIB. Dacă adăugăm aici și sectoarele conexe, reiese că aproximativ 11% din bugetul european depinde direct sau indirect de turism. În total, 8 milioane de cetățeni europeni lucrează în această industrie, direct sau indirect.

În același timp, în România, turismul generează peste 3,5% din PIB și în acest sector lucrează aproximativ 1,5% din forța de muncă din România, procent la care se adaugă zecile de mii de ‘sezonieri’ care vin vară pe litoral.

Datele seci arată că suntem sub media europeană, deși avem un potențial turist uriaș. La destinațiile turistice clasice, mare, munte și deltă, s-a adăugat în ultimii ani și Bucureștiul, ce devenit o atracție pentru turiștii de week-end. Deși avem un potențial turistic uriaș, peste media europeană, până acum nu am găsit încă modalitatea de a dezvolta acest sector.

De aceea, mi-aș dori ca noul guvern să fie o administrație care recunoaște importanța strategică a turismului românesc pentru economia națională, ca ramură prioritară a economiei naționale. Turismul românesc are potențialul de a atinge 10% din PIB. Faptul că nu s-a întâmplat așa, este doar vina statului și a autorităților locale, ale căror politici au împiedicat de cele mai multe ori dezvoltarea turismului. De cele mai multe ori, investitorii din turism și-au făcut treaba, însă au nevoie de predictibilitate fiscală și de investiții în infrastructură.

De aceea, îi propun premierului desemnat un set de patru măsuri ce trebuie adoptate rapid.

Un prim pas este reînființarea Ministerului Turismului. În acest caz, cred că este obligatoriu ca noul prim-ministru să caute pentru acest post un profesionist din sistem, care înțelege nevoile și problemele industriei. De prea multe ori în trecut, Ministerul Turismului a fost considerat un domeniu mai puțin important, iar acum acest lucru trebuie să se schimbe. Ca dovadă stă transformarea ministerului într-o simplă ‘autoritate’, care astăzi are puterea reală a unui ‘ghiseu’.

În al doilea rând, cred că este nevoie de o Lege a Turismului, asumată de toate partidele. Legea trebuie să se bazeze pe o Strategie națională pe următorii 15-20 de ani. E cazul ca politicienii să se dea deoparte și să lase experții și consultanții din turism să vorbească.

Pentru a fi competitivi în fata vecinilor noștri din regiune, trebuie să acordăm o serie de facilități operatorilor din turism, astfel încât acestora să le rămână mai mulți bani pentru investiții. În momentul de față, foarte mulți operatori, după ce plătesc angajații și taxele la stat, rămân în imposibilitatea de a mai face și investiții.

În al treilea rând, cred că este necesară introducerea unui impozit specific, forfetar, pentru operatorii din turism, așa cum am cerut încă de la începutul anului și prin amendamentele mele la dezbaterile pe Codul Fiscal. Acesta trebuie să înlocuiască actualul impozit pe profit. Am vorbit cu numeroși investitori în turism din Constanța, și cea mai mare parte dintre ei mi-au spus că preferă acest tip de impozit. De aceea, propun ca hotelurile, restaurantele, terasele, spațiile de agreement, ș.a.m.d., să plătească o sumă anuală fixă.

Noul guvern poate încerca acest proiect pilot, pe o perioadă determinată, de doi-trei ani, doar pe litoral, pentru a analiza exact care sunt beneficiile pentru operatorii din turism și pentru turiști pe de o parte, și pentru buget, pe de altă parte.

Am susținut mereu lupta cu evaziunea fiscală, însă în același timp am fost un critic al metodelor practicate uneori de ANAF. Cred că a venit timpul ca controalele abuzive să nu mai blocheze activitatea operatorilor din turism, ceea ce s-a întâmplat în acest an, pe litoral. Statul trebuie să fie un partener corect și responsabil, căci este interesul tuturor ca turismul românesc să se dezvolte pe baze solide.

În al patrulea rând, cred că trebuie să ne gândim și la viitor. Un mediu de afaceri sănătos nu poate fi construit în lipsa unor principii solide de afaceri sau în lipsa unui personal calificat. De aceea, cred că trebuie să înființăm cât mai repede o Școală Națională pentru Turism. Aceasta trebuie să se ocupe cu pregătirea și profesionalizarea personalului din turism. Cred că se poate asigura finanțare de la bugetul de stat și din fonduri structurale. Sunt sigur însă că un astfel de proiect ar fi susținut și de mediul privat.

Dincolo de cifrele contabile, mai contează însă ceva, ce nu poate fi cuantificat în bani: prestigiul național. Cred că turismul, alături de Sport, de Educație și de Cultură, poate fi un ambasador real al României. Avem obligația să nu ratăm această șansă și să lăsăm moștenire generațiilor viitoare un sector turistic bazat pe responsabilitate și valori. Prea multă vreme am considerat că ‘merge și așa’. Este nevoie însă de un restart și aici. Turismul românesc trebuie să reprezinte prioritate zero!

Grigore Comănescu, patronul SOMACO, a organizat o pomană în viu: ”Dreptatea a murit”

0

Ați văzut probabil, ieri, prin oraș, betoniere îmbrăcate în bannere cu mesaje adresate DNA-ului, circulând pe șosele, în coloană. Mașinile aparțin firmei SOMACO Construct – Comprest Util SRL, societate al cărei patron spune că a ales această cale de protest, obosit și sătul de abuzurile la care compania sa este supusă de mai mulți ani de zile.
Dacă ar fi să sintetizăm în câteva rânduri motivul pentru care Grigore Comânescu a ajuns să apeleze la asemenea măsuri disperate, cel mai ușor ar fi să facem trimitere la o poveste deja împământenită, în ultimii ani, prin părțile locului. Ai avut ghinionul să ai o firmă profitabilă? O afacere cam singură, la acest nivel, pe domeniul ei de activitate, în Constanța? S-a mai întâmplat și ca băieții deștepți care au condus orașul, să fie obligați să lucreze doar cu a ta companie, pentru că alta la acest nivel de calitate nu există? E, atunci deznodământul era clar. Trebuia să-ți împarți afacerea cu niște băieți care ți se indicau.
Doar că Grigore Comănescu n-a acceptat să cedeze afacerea pe care a construit-o din temelii și din acel moment a fost tirul unor decizii administrative și judecătorești, aberante, menite să-l îngenuncheze. De la primari,prefect, avocați și judecători, o mafie incredibilă și-a pus în gând să-l termine pe cel mai mare producător de betoane din regiune.
Povestea este extrem de lungă și de alambicată, se întinde pe parcursul mai multor ani și are ițe prin birourile primarului Matei de la Năvodari, fostului prefect Eugen Bola, omului de afaceri Sorin Strutinsky dar și prin sălile de judecată unde, spune Grigore Comănescu, familia Hasotti și-a folosit influența pentru a truca decizii ale instanței, pe care, privindu-le, până și un elev de liceu și-ar pune mâinile în cap. Dacă mai socotim și faptul că una dintre judecătoarele implicate în acest circ este verișoara lui Strutinsky, abuzurile încep să capete un înțeles. Nu o logică, evident, doar un înțeles, referitor la cine și de ce vrea Somaco făcută una cu pământul.

Revenind la protestul de ieri, se poate spune că acesta a fost unul inedit. Fără a-l cunoaște pe Grigore Comănescu, privind protestul de ieri poți concluziona că omul are ”cojones”.
Inițial, pe străzi au circulat betonierele companiei, îmbrăcate în bannere pe care scria: ” Stop corupţiei din administraţie şi justiţie! DNA – asta este treaba ta”. Desigur, polițiștii care au însoțit coloana pe tot parcursul nu au ezitat să arunce cu amenzi, fiecare mașină fiind sancționată cu 1000 de lei.
În faza a doua a manifestației, 300 de angajați ai companiei SOMACO au protestat în fața Prefecturii, acolo unde au organizat o ”pomană în viu” dreptății din România, folosindu-se, pentru a ilustra această situație, de un sicriu pe care scria ”dreptatea a murit”. De asemenea, pe bannerele purtate de protestatari puteai citi mesaje adresate către DNA sau CSM, instituții cărora li s-a cerut, în principal, implicare în soluționarea acestor abuzuri.
Grigore Comănescu spune că nu se va opri aici. Urmează astăzi o scrisoare adresată ambasadei americane din București (SOMACO este partener NATO), apoi scrisori adresate tuturor insittuțiilor europene dar și președintelui României. În final, dacă situația va rămâne neschimbată, patronal companiei spune că va apela la o soluție extremă.
”Dacă vor refuza să trateze acest caz corect, voi cere ca afacerea mea să se naționalizeze. O voi dona statului roman, să se ocupe ei de cei 500 de angajați ai mei, care se află în pericol de a rămâne fără locuri de muncă din cauza acestor abuzuri. O să-i încolonez pe toți și-o să-i duc să le plătească statul salariile”, spune Grigore Comănescu.

Întregul șir de abuzuri la care a fost supusă compania SOMACO, poate fi citit urmând linkurile de mai jos

http://constanta.ro/2015/05/25/in-justitia-din-constanta-mori-cu-dreptatea-n-mana/

http://constanta.ro/2015/01/08/ce-nu-face-o-judecatoare-corupta-pentru-pune-umarul-la-un-tun-imobiliar/

http://constanta.ro/2015/02/23/cazul-sibioara-eugen-bola-nu-mai-e-prefect-dar-abuzurile-sale-materie-de-retrocedari-funciare-continua-sa-produca-efecte/

http://constanta.ro/2015/02/23/cazul-sibioara-eugen-bola-nu-mai-e-prefect-dar-abuzurile-sale-materie-de-retrocedari-funciare-continua-sa-produca-efecte/

http://constanta.ro/2015/03/19/prefectul-de-constanta-pune-umarul-la-abuzul-de-la-sibioara/

Sursă foto: www.telegrafonline.ro

Fără apă, mâine, în Constanța

0

Pentru remedierea unei avarii la nivelul punctului termic nr.41 de pe strada Mircea cel Bătrân din municipiul Constanța, RADET Constanța a solicitat oprirea apei reci pe conducta principală de alimentare cu apă din zonă – vineri, 13 noiembrie 2015, în intervalul 09,00 – 13,00. Vor fi afectați consumatorii din perimetrul delimitat de străzile Mircea cel Bătrân – Mamaia – Prelungirea Bucovinei – Eroilor – Smârdan – Mircea cel Bătrân.

Ne cerem scuze față de constănțenii care vor suferi de lipsa apei potabile și îi asigurăm că SC RAJA SA va relua furnizarea apei potabile imediat, ce echipele RADET vor remedia avaria din punctul termic nr.41. Totodată, rugăm toţi consumatorii afectaţi de această oprire să-şi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.

 

De Ziua Dobrogei poți intra gratuit la Delfinariu

0

În ciuda faptului că marea majoritate a evenimentelor dedicate zilei Dobrogei s-au anulat, în respect față de tragedia din clubul Colectiv, câteva dintre surprizele pregătite constănțenilor au rămas în picioare. Astfel, pe 14 noiembrie este ziua porților deschide la Delfinariu, acolo unde poți vedea spectacole cu delfini, expoziția de păsări exotice, animăluțele din microdeltă sau noul spectacol oferit de planetariul digital, fără a fi nevoit să plătești intrare.

Așadar, nu ezitați să beneficiați de această ofertă unică, mai ales că vremea de afară se anunță una perfectă pentru o zi în aer liber.

Se oprește apa în Ovidiu

0

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și de înlocuire a unui tronson din conducta de aducțiune apă potabilă, în zona Podului CF Ovidiu, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile joi, 12 noiembrie 2015, în intervalul 03,00 – 14,00. Vor fi afectați de lipsa apei potabile toți consumatorii din orașul Ovidiu.

Conducta cu diametrul de 500 mm, ce asigură alimentarea cu apă a orașului, va fi înlocuită pe un segment de 130 metri. Totodată, pentru sectorizarea sistemului în zonă, vor fi montate și două vane.

Ne cerem scuze față de abonații care vor suferi de lipsa apei potabile și îi asigurăm că echipele care execută lucrările vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toţi consumatorii afectaţi de această oprire să-şi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.

La 20 de ani de la moartea Seniorului, Tudorel Chesoi rememorează momentele în care l-a cunoscut pe Corneliu Coposu

0

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu. Comemorarea acestui simbol al luptei anticomuniste i-a adus in memorie un moment deosebit liderului țărănist Tudorel Chesoi, vicepreședintele PNȚCD.

”L-am cunoscut pe Corneliu Coposu. În două rânduri am avut ocazia să stau pe îndelete cu el de vorbă. Îmi aduc aminte de congresul din 25 – 27 septembrie 1991, când au venit minerii în București și de un moment care, spun eu, a marcat evoluția partidului. Când s-a anunțat candidatura lui Corneliu Coposu la președinția partidului, sala Teatrului Național era arhiplină. Oamenii au început să aplaude și să strige ”Coposu, Coposu”. Președintele de atunci al congresului, un veteran venit din Franța, a întrebat dacă dorim ca aclamațiile să fie luate în considerare ca vot pentru. Sala scanda încontinuu ”Coposu, Coposu”, iar aclamațiile au fost considerate vot pentru. La întrebarea ”Cine este împotrivă?” am ridicat mâna și sala a amuțit. S-a făcut liniște mormântală. Am strigat cu toată puterea: ”Nu sunt împotrivă, dar pentru demnitatea, onoarea și suferințele domnului Coposu doresc să fie ales prin vot secret”. În acel moment cineva m-a tras de haină și m-a întrebat speriat: ”Ce ai făcut, măi? Dacă nu iese?”. La alegeri candida și Ion Rațiu. Mi-a înghețat sângele în vene”, povestește Tudorel Chesoi. Un țărănist din Constanța, învățătorul Cojocaru, a cerut atunci chiar excluderea sa din Congres.

Intr-un gest pe care delegatii nu il anticipau insa, Coposu se adresează membrilor de partid și spune că este de acord cu propunerea. Cere o pauză pentru distribuirea buletinelor de vot.

În pauză, cei doi se întâlnesc față în față. ”Mi-a spus: ”Ai făcut ceea ce trebuia să faci. M-a luat de gât și a mers câtiva zeci de pași așa, prin Teatrul Național”, spune Tudorel Chesoi. Corneliu Coposu a declarat, chiar de la tribuna congresului, că nu ar fi fost de acord decât cu votul secret.Solicitarea învățătorului Cojocaru de excludere a lui Tudorel Chesoi a fost respinsă și, evident, așa cum a consemnat istoria, Corneliu Coposu a devenit președintele PNȚCD, cu o singură abținere.

Povestea nu se oprește însă aici. În scurta vreme, presa a remarcat modul cum s-au desfășurat alegerile în cadrul Frontului Salvării Naționale. Spre deosebire de Corneliu Coposu, care a fost ales prin vot secret, Iliescu a fost desemnat prin aclamații, scrie presa vremii.

Corneliu Coposu a fost liderul opoziției din România postcomunistă. S-a născut în Bobota, Sălaj, în 1914. A fost omul de încredere al liderului PNȚCD Iuliu Maniu.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru “înaltă trădare a clasei muncitoare” și pentru “crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat. În cei peste 17 ani de detenție a fost mutat de la o închisoare la alta, dintr-un penitenciar într-altul (arestul Ministerului de Interne; închisoarea Malmaison, de pe Calea Plevnei, București; penitenciarul Pitești; penitenciarul Văcărești, din București; penitenciarul din Craiova; penitenciarul Jilava, de lîngă București; penitenciarul Bragadiru; Unitatea de muncă nr. 1 Cap Midia, de fapt Canalul Dunăre-Marea Neagră; lagărul de triere din Ghencea, București și muncă forțată la ferma Bragadiru; Unitatea Militară nr 4, Ocnele Mari; din nou, penitenciarul Văcărești; penitenciarul Poarta Albă, Constanța; penitenciarul Sighetul Marmației; penitenciarul Jilava; penitenciarul Râmnicu Sărat; penitenciarul Gherla; penitenciarul Aiud; din nou, penitenciarul Râmnicu Sărat).

A fost eliberat pe 9 iulie 1962 din penitenciarul Râmnicu Sărat, după care a fost trimis pentru încă 24 de luni în domiciliu obligatoriu în comuna Rubla, județul Brăila. După cum arată Zarojanu, biograful lui Coposu, ”în momentul arestării, Corneliu Coposu cîntărea 114 kg, iar la eliberare – 51”. De menționat faptul că în timp ce Corneliu Coposu era întemnițat, soția sa, Arlette Coposu, a fost închisă în mai multe penitenciare, iar după eliberare a murit de cancer diseminat, pe 27 decembrie 1965.

În aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplarie mecanică. După eliberarea din lunga detenție, Corneliu Coposu a fost invitat la o întrevedere cu liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe care îl cunoștea din perioada interbelică și care s-a scuzat ”pentru închisorile politice. <<N-am putut face nimic, pentru că rușii ne-au dirijat tot timpul. >> În compensație, îi propune să devină juristconsult al Consiliului de Stat, cu 4800 de lei pe lună (un inginer cîștiga cam 800 lei), cu condiția să semneze o declarație. Corneliu Coposu refuză, fără măcar să se uite pe declarație. De asemenea, Dej i-a propus reabilitarea sa și a lui Iuliu Maniu, la care a răspuns <<Maniu ar fi mai indicat să-i reabiliteze pe comuniști>>” . Între 1946 și 1989 Corneliu Coposu a fost permanent urmărit de către poliția politică comunistă, Securitatea, iar dosarul său de urmărire informativă are 38 de volume, circa 17.000-18.000 de file.

După 1989, a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost.

În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini.

Moartea sa, pe 11 noiembrie 1995, a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară.

Convenția Democrată, pe care a creat-o, câștigă alegerile generale din 1996, și pe fondul acestei emoții populare, iar Emil Constantinescu devine președintele României.

Defazatul Chiru, preocupat de proteste, deși acestea s-au stins

0

Senatorul Christian Gigi Chiru propune organizarea alegerilor parlamentare şi locale în aceeaşi zi, în primăvara anului viitor. Astfel, în opinia parlamentarului constănţean, ţara nu va trebui să treacă printr-o perioadă electorală de aproape un an şi nu va fi aruncată într-o criză politică.

„Mă uit cu îngrijorare că sunt în continuare cetățeni care continuă să protesteze, ceea ce este posibil să se întâmple și după desemnarea guvernului interimar. Pe de altă parte, propunerea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a unor alegeri parţiale/anticipate anul acesta nu reprezintă, în opinia mea, o soluţie viabilă. Sunt de părere că se impune organizarea alegerilor locale şi parlamentare anul viitor. Totodată, este necesară revenirea la forma de alegere a primarilor în două tururi. Dizolvarea parlamentului acum este inoportună pentru că s-ar crea vid legislativ, iar acum este nevoie să depășim momentul care ar putea duce statul într-o criză politică, prin instalarea unui guvern, fie el și tehnocrat, pentru o perioadă scurtă de timp, în vederea rezolvării acestei probleme, în loc să dăm naştere altora noi. Subliniez și faptul că este necesar să reflectăm asupra organizării concomitent a alegerilor locale și a celor parlamentare, chiar dacă mizele electorale diferă. În acest fel, în primăvara anului viitor (în luna aprilie-mai) vom avea alegeri locale, un nou Parlament și un nou Guvern și într-un timp relativ scurt, vom reuși să oprim aruncarea țării într-o criză politică majoră”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

 Acesta a subliniat faptul că este obligatoriu să se ţină cont de rezultatele referendumului din 2009, atunci când peste 50% dintre românii cu drept de vot au decis că îşi doresc Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. „Desigur că referendumul din 2009 a fost complet ignorat, fiind în acest fel ignorată și voința cetățenilor, de reducere a numărului de parlamentari, iar astfel a fost subminată valoarea votului, chiar dacă sistemul nostru politic, consfințit și de Constituție, se fundamentează pe votul majoritar”, a mai precizat senatorul Christian Gigi Chiru.

Tudorel Chesoi: ”Pavelescu distruge partidul care a făurit România mare”

0

Consilierul local Tudorel Chesoi s-a dezlănțuit, în cadrul unei conferințe de presă, împotriva avocatului Aurelian Pavelescu, pe care-l consideră vinovat pentru distrugerea Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat. De asemenea, consilierul s-a delimitat de declarațiile pe care avocatul bucureștean le-a făcut la adresa victimelor din clubul Colectiv.

Ești profesor? Delfinariul te invită să ții lecții interactive

0

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța oferă profesorilor și tuturor specialiștilor în domeniul științelor Naturii posibilitatea de a desfășura cursuri tematice în cadrul instituției muzeale.

Oferta cuprinde: – vizionarea spectacolului de la Delfinariu – vizitarea Microrezervației de păsări și animale – vizitarea secției de păsări exotice – vizitarea parcului dendrologic – vizitarea Planetariului – cursuri tematice în cadrul înstituției muzeale, susținute de către profesorii coordonatori la sala de conferințe Ing. Stanciu Marcel, din cadrul complexului muzeal.

Costurile unei astfel de activități cultural educative sunt de 3 lei/elev (în grupuri organizate de minimum 20 de elevi, coordonate de profesori). Profesorii coordonatori și persoanele care în soțesc grupul – în funcție de vârsta elevilor, cel puțin una la 10 elevi) beneficiază de intrare gratuită.

Rezervările în cadrul acestui program, precum și stabilirea lecțiilor tematice se fac în acord cu specialiștii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, precum și alte detalii se obțin la telefon 0241.481.230.

Concert caritabil pentru victimele din Colectiv

0

Vineri, 13 noiembrie 2015, începând cu ora 21.00, artiștii constănțeni vor susține un concert inedit, pentru o cauză umanitară. Intrarea este liberă, iar prestația artiștilor pe scena Argo Pub nu este remunerată, cu totii acceptând să participe la eveniment în scop caritabil. 
Cei care doresc să facă donații în sprijinul victimelor incidentului din clubul Colectiv, vor avea la dispoziție urne speciale, în incinta Argo Pub, pe toată durata evenimentului. 

La acest concert caritabil au confirmat prezenta: The Jacks Band, Lucian Colareza, Lucas Molina, Cabaret Unique, Acoustic Dream, Sound Project Band, Stefan Cristian Goaie, Andreea Dragu, Ioana Ciornea, Mario Fieraru, Daniel Mihai si Stefan Mihai. Lista artistilor ramane deschisa. Revenim cu detalii.