Şefa de urbanism a lui Mazăre a încasat alocaţie de handicapat pentru fiul care face surfing şi se trage în poze la statuia Libertăţii

Liviu-Stamat-colaj2Priviţi cu atenţie fotografiile! Veţi observa un puşti care participă la petreceri, se trage-n poză cu gagicile, respiră aerul crud, de la 3.000 de metri altitudine, din Alpii Austriei, îşi face bezele cu Statuia Libertăţii din New York, străbate holurile Rockefeller Center, cântă la chitară şi face surfing pe lacul Mamaia şi flotări pe mijlocul Bulevardului Tomis. După toate semnele, e un tânăr plin de viaţă. Cu toate acestea, părinţii lui l-au declarat handicapat şi au încasat, de pe urma lui, o alocaţie dublă de stat şi un ajutor social pentru persoane cu dizabilităţi. Petrecăreţul cu patalama de handicapat se numeşte Liviu Stamat şi este fiul Cristinei Stamat, şefa Direcţiei de Urbanism din Primăria Constanţa, şi al lui Marius Stamat, manager-contractor la compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, cea implicată în scandalul de măsluire a licitaţiei de 100 de milioane de euro pentru extinderea digului de larg al Portului Constanţa.

Liviu-Stamat-colaj4Alocaţia dublă de stat şi ajutorul social pentru persoana cu handicap au fost primite de Liviu Stamat în perioada 2009-2011, aşa cum reiese din declaraţiile de avere ale mamei sale, depuse în anii 2010, 2011 şi 2012 (declaraţiile se referă la veniturile realizate în anul anterior). Însă cum în declaraţia din 2009 Cristina Stamat nu menţionează realizarea de venituri de la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Handicapaţi (ISTH) Constanţa, putem trage concluzia că starea de dizabilitate a fiului ei a survenit în decursul anului 2009, dar a încetat în 2012 – de vreme ce în declaraţia curentă, din 2013, nu mai apare.

Ce sporturi şi ce distracţii, pe capul bietului handicapat!

Liviu-Stamat-colaj3Exact în perioada în care şefa de urbanism îşi rotunjea veniturile de la ISTH, fiul acesteia îşi deschidea un cont de Facebook, postând fotografii care trădau o stare de sănătate fizică şi mentală de excepţie, precum şi un nivel de trai pe picior mare. Astfel, într-o fotografie postată pe 21 ianuarie 2011, Liviu se înfăţişează privitorilor făcând wind-surfing pe lacul Mamaia şi comentând: „nu m-am ridicat din pat a doua zi, de febră”. Într-o altă fotografie, realizată undeva în zorii adolescenţei, Liviu este îmbrăcat în kymono, iar tatăl său comentează: „Aikidoka”. Nu lipsesc nici călătoriile în străinătate: în Austria, unde puştiul apare la 3000 de metri altitudine; la New York, în vecinătatea Statuii Libertăţii şi la Rokefeller Center; la Delft – Olanda; în Salzburg etc. În contul de Facebook mai apare o fotografie în care tânărul face flotări, în mijlocul bulevardului Tomis, o filmare în care cântă la chitară, la Universitatea Şaguna, într-un „spectacol” de Crăciun, precum şi numeroase fotografii în care apare alături de fete de vârsta lui. Oricum ar fi, acesta nu este profilul unei persoane cu dizabilităţi. Iar la ce concedii în străinătate se văd în poze şi ce bunăstare materială se degajă, nici nu pare moral ca tânărul şi familia lui să fi beneficiat de ajutor social din fondurile pentru handicapaţi.

Alte imposturi şi nepotisme

Liviu-Stamat-colaj5Doamna care şi-a declarat fiul handicapat în ciuda evidenţelor că acesta este într-o deplină capacitate fizică şi mentală (fiind olimpic, autor al unei piese de teatru în limba germană şi inventator în cadrul unui proiect al Colegiului Mircea cel Bătrân premiat, în 2011, la Salonul de Creaţie şi Inventică de la Bucureşti, care a stârnit interesul NASA), se găseşte şi într-o profundă situaţie de impostură morală legată de funcţia pe care o ocupă. Cristina Stamat nu are la bază studii de arhitectură sau de construcţii, fiind licenţiată în fizică-chimie. Poate din punct de vedere legal nu e nicio problemă, dar măcar sub aspect moral e în neregulă ca specialista în chimie să fie şefă peste absolvenţii de arhitectură şi construcţii. Cum a ajuns o chimistă să aprobe planurile de urbanism ale Constanţei, doar Radu Mazăre ar putea şti. Ştim şi noi, însă, că primarul Constanţei are slăbiciune la numele Stamat, de vreme ce în Primăria domniei sale mai funcţionează şi Adriana Stamat, aceasta fiind director executiv la Direcţia Organizare şi Informatizare, deşi are la bază doar Facultatea de Psihologie. Tot Radu Mazăre ştie ce criterii au stat la baza numirii psiholoagei în funcţia de coordonare a softurilor şi reţelelor informatice. Ne abţinem să mai căutăm studiile altor şefi din Primăria lui Mazăre, deoarece se sparie gândul – vorba cronicarului, să nu carecumva să găsim şi vreun absolvent de limbi moarte, de genul celei folosite în regatul lui Nabucodonosor, uns să răspundă de carele alegorice sau de alte probleme stringente ale actualităţii.

În vreme ce Cristina şi Adriana trudesc la Primărie în domenii în care nu au pregătire profesională, soţii lor, Marius şi Laurenţiu Stamat, lucrează, cot la cot, în familie, la firma Larsen Consulting Services SRL, în care sunt asociaţi. Firma se ocupă cu furnizarea de softuri informatice destinate administraţiilor publice locale. Presupunem că Larsen dispune de toate competenţele, pe care directoarea de IT a Primăriei lui Mazăre nu le putea dobândi la cursurile despre „interpretarea viselor”, „complexul lui Oedip” şi alte freudisme.

Pârcălăboii şi vila cumpărată cu zece salarii minime pe economie

Dora-Gabriela-cu-Marius-StaRevenind la contul de Facebook al tânărului cu alocaţie de „handicapat”, trebuie să mai spunem că Liviu Stamat nu a trădat doar crunta contradicţie dintre declaraţia de avere a mamei sale şi sănătatea sa verde, la trup şi minte. A trădat şi alte relaţii de familie care întregesc tabloul moral al personajelor din această poveste. Astfel, în contul său de Facebook apar mai multe fotografii realizate la o petrecerea de majorat, de la Hotelul Bueno din Mamaia, dată de numita Dora-Gabriela Pârcălăboiu. Una dintre acestea îi înfăţişează pe soţii Marius şi Cristina Stamat alături de sărbătorită, de mama acesteia, Ana-Mirei Pârcălăboiu şi alte două persoane. Fotografia a fost etichetată de Dora-Gabriela, cu următorul comentariu: „family>:d< – cu Marius Stamat şi Pârcălăboiu Ana Mirei la Bueno Mamaia”.

Cine este Ana-Mirei Pârcălăboiu? „Ruda” şefei de la Urbanism este norocoasa beneficiară a Contractului 28793/14.07.1997, prin care a cumpărat de la autoritatea locală, prin RAEDPP, un imobil P+1, cu amprenta la sol de 76 mp, pe bulevardul Tomis nr. 55, cu suma de 2.580.003 lei, cât se poate de vechi. Pârcălăboiu era chiriaşă de doi ani în respectivul imobil. Referenta C. Mocanu, cea care a întocmit contractul, a menţionat, în mod eronat, ca temei al vânzării, Legea 85/1994, deşi aceasta se referă la ratificarea Convenţiei dintre România şi Marele Ducat de Luxemburg. Pe lângă clădire, i-a mai vândut şi o boxă, cu 308.052 de lei vechi, fără a menţiona suprafaţa ocupată în teren. Dar, în 1997, salariul minim brut pe economie era de 250.000 de lei vechi, bani din care românii de rând nu puteau nici să îşi acopere coşul zilnic de consum. Cu toate acestea, din zece luni de salariu minim, nişte şmecheri, precum Pârcăbăloiu, îşi puteau cumpăra o vilă în buricul târgului, nu pentru că banii lor ar fi atârnat mai greu, ci pentru simplul fapt că vânzătorul era regia Primăriei.

POT-ul înghesuit de la Bueno Caffe

restaurant-bueno-constataPeste ani, în 3 martie 2006, Pârcălăboiu încheia un contract cu SC Bueno Comp SRL – firmă deţinută de Enache Bucovală – având drept obiect: „asocierea celor două părţi în vederea construirii de către SC Bueno Comp SRL a unui spaţiu comercial – extindere la construcţia existentă, amplasat pe terenul proprietatea mea Pârcălăboiu Ana Mirei, conform proiectului aprobat, situat în Constanţa, Bd. Tomis nr.55, având număr cadastral 4753, şi utilizarea spaţiului în activităţi comerciale.”. Asocierea a dat roade odată cu aprobarea, în 27 martie 2006, a PUD-ului  „Extindere imobil S+P+1E şi transformare în spaţiu alimentaţie publică, bd. Tomis nr.55, teren în suprafaţă de 286 mp, proprietate Pârcălăboiu Ana-Mirei”, de către Consiliul Local Constanţa. La baza PUD-ului se găseşte referatul nr. 13189/09.03.2006, întocmit – desigur! – de funcţionara Cristina Stamat şi contrasemnat de arhitectul-şef al Mun. Constanţa, Ionuţ Toma. Stamat a menţionat, în acest document oficial, că Procentul de Ocupare a Terenului (POT) propus, în urma extinderii, este de 43,21% din suprafaţă.  Aşa a rămas pe hârtie, pentru că, după aprobare, a ieşit cu totul altceva. Aşa-zisa „extindere” s-a făcut, de fapt, prin construirea unei clădiri distincte, cu intrarea, nu din bulevardul Tomis, ci din parcul din faţa Primăriei Constanţa, acolo unde funcţionează, acum, Bueno Caffe.  Din fotografiile „google-maps”, terenul Anei Pârcălăboiu pare ocupat într-o proporţie de aproape 100%, aşa că nici vorbă de consemnarea Cristinei Stamat, de 43,21%. În plus, aceeaşi Cristina Stamat a menţionat că terenul Anei Pârcălăboiu nu are nici o valoare peisagistică, deşi parcul Primăriei şi parcul arheologic din prejmă contrazic flagrant această alegaţie. În joc era o sacoşă de nereguli, dar nimeni nu s-a mai întrebat care sunt dedesubturile PUD-ului. Peste alţi ani, în 2012, iată că beneficiara „extinderii” s-a tras în poză chiar cu referenta care a ajutat-o; şi nu oriunde, ci taman la Bueno. Legătura socială şi posibil de rudenie dintre referenta Primăriei şi beneficiara aşa-zisei extinderi a fost dată de gol de copilul cu alocaţie de handicapat al Cristinei Stamat, în contul lui de Facebook.

Mama Anei Pârcălăboiu vrea să ia casa unei persoane cu o dizabilitate reală

Parcalaboiu-BuenoMai departe, potrivit documentării noastre, „ruda” Ana-Mirei Pârcălăboiu este fiica unei venerabile doamne, Sofia Cojanu – fostă Papadopol, care se judecă, în dosarul 36291/212/2009, pentru anularea unui contract de vânzare-cumpărare. Contractul în cauză este constitutiv de drepturi pentru o persoană cu o dizabilitate reală, care nu a solicitat, niciodată, ajutor social de la stat. Şi nici nu s-a tras în poze făcând wind-surfing pe Lacul Mamaia, flotări pe mijlocul bulevardului Tomis, karate şi călătorii alpine la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării – pe care nici nu le poate face. Deşi a pierdut pe fond şi în apel, mama Anei Pârcălăboiu a reuşit să câştige recursul, după ce judecătorii Curţii de Apel au decis, pe baza unei motivaţii contradictorii şi insuficiente, să întoarcă dosarul la Judecătorie. Nu ştim dacă relaţiile sociale ale familiei şmechere de care vorbim în acest articol au avut vreun rol în controversata decizie a Curţii de Apel. Dar paradoxul, în sine, merită consemnat: în timp ce fiul cu poze foarte sănătoase al şefei de la urbanism a beneficiat de fondurile pentru handicapaţi, o rudă a acesteia se căznea, prin instanţe, să-l lase fără casă pe un tânăr cu o dizabilitate ce constituie un impediment real, care însă nu a cerut şi nu a primit niciodată vreun ban de la stat, considerând că este sub demnitatea sa umană să devină asistat. De ce n-a gândit aşa şi Cristina Stamate? Chiar dacă fiul ei ar fi avut o deficienţă care i-ar fi împiedicat în mod real dezvoltarea fizică şi intelectuală (deşi se vede că s-a dezvoltat bine, fizic şi intelectual!), apreciem că trebuia să-l ferească de a fi etichetat drept handicapat. N-a făcut-o bucurându-se la câţiva lei. Urâtă treabă!

Adrian Carlescu

Similar Articles

Comments

 1. Salutare cu asa material de ce nu merge-ti la Bucuresti acum pe bune sa se faca dreptate. Felicitarile mele d-lor ca face-ti treaba bua bravooo

 2. Eu cred ca ar trebui sa nu mai faceti articole dintrastea de tot rahatul …puneti toata galeria de pe Facebook al unui baiat ca sa aveți voi ce comenta, înainte sa scrieți documentați-va . Nu cred ca e important ce face si unde merge doar daca jurnaliști sunt copii de 9 ani care nu au ce face

  • Nu cred ca e vorba despre copil, copilu nu are nici o vina, e vorba despre alocatia de handicapat pe care o incaseaza mama lui in mod abuziv. Gandeste-te ca un alt copil care are un handicap mult mai grav nu beneficiaza de acesti bani din cauza mamei acestui copil.
   E trist si banuiesc ca nu este singurul caz din Romania, totusi imi dau seama ca mama habar nu are ce inseamna sa ai un copil cu o dezabilitate/handicap chiar si minor.

   • @Diana: Interesanta siguranta ta asupra abuzului in ceea ce priveste incasarea alocatiei precum si asupra inexistentei handicapului (dezabilitatea sau handicapul sunt unul si acelasi lucru). In tot articolul nu am vazut nicio dovada asupra mult trambitatei nelegalitati, ceea ce ar trebui sa va dea mult de gandit. Si, pentru cultura ta generala: handicapul, de orice natura, se stabileste de o comisie de specialitate in baza unor examene medicale si se atesta de o comisie a ISTH. Legislatia este cea care prevede criteriile de incadrare a persoanelor cu handicap si nu x sau y. In ceea ce priveste afirmatia ta ca alt copil, cu un handicap mult mai grav (te cam contrazici, copilul asta ori are ori nu are handicap?) nu ar beneficia de acesti bani este complet falsa, din cate stiu eu nu exista un numar maxim stabilit de copii ca beneficiaza si restul raman pe dinafara. Dar… hai sa ne dam cu parerea ca sa aratam ce interesanti suntem.

  • Prostalaule , tu macar ai citit tot ce scrie sau esti ca analfabetii , te uiti doar la poze? adica el , copil stabil mental si sanatos fizic cere si I SE APROBA alocatie dubla pentru un handicap inexistent duce o viata lipsita de griji , bani luati de la contribuabili care muncesc 8-10 ore pe saptamana pentru un salar de 10-15 milioane ( vechi ) .. adica stai asa ma prostule care esti prost, tie ti-ar conveni sa vin eu ( care nu te cunosc ) sa iti cer 500 de lei pe luna pentru ca asa vreau eu? gandeste inainte sa vorbesti , fututi conexiunea la internet

   • @Retardule: Din postarea ta pot trage doar concluzia ca un handicap se refera numai la stabilitatea mentala si aspectul fizic exterior, avind in vedere siguranta afirmatiei pe care o faci asupra inexistentei handicapului fizic (pe care o deduci numai din poze, ceea ce ma face sa ma intreb la cinte te refereai cand intrebi numai de uitatul la poze). Apropo de alocatia dubla, alocatia pentru copii/elevi este de 42 de lei pe luna, ceea ce inseamna ca cea dubla pe care ar lua-o acest copil este de 84 de lei/luna. Adica cei 500 de lei de care vorbesti ar reprezenta o suma corecta, dar pe AN nu pe luna. Eh, e mai greu cu aritmetica…. Iar modul de exprimare, pe masura, probabil, educatiei, considerind si durerile limbii romane pe care o folosesti si din care cratima (stii ce-i aceea?) nu a disparut cu totul.

   • Dorian, tumora cancerigena n-o fi un handicap (ma tot intreb de ce este scris cu majuscule), dar lipsa unui organ esential datorat tumorii cancerigene ESTE. Poate ca o fi legea stramba, dar legea defineste handicapul, nu aspectul fizic. Poate ar trebui sa invatam ca barfa de colt de strada si postarea pe tot felul de site-uri anonime nu va conduce niciodata la imbunatatirea mediului in care traim. Am citit si eu cu atentie articolul. Autorul (sau autorii) s-au folosit de un pseudo subiect pentru a lovi o cu totul alta tinta. Jenant si josnic din partea autorului (autorilor), dar mai ales a celor care au comandat un astfel de articol.

    • Bun, e frumoasa incercarea de intoxicare cu articolul la comanda. Te asigur ca nu e cazul. Acum, te rog, lamureste-ma. Cum e posibil ca un om cu lipsa unui organ esential sa practice Aikido. E o intrebare simpla.

     • Cu un raspuns la fel de simplu. Lipsa unui organ esential (nu vital) nu impiedica practicarea anumitor sporturi, non-violente si care nu impun un efort sustinut. Poate o sa incerci si tu, implica gimnastica si coordonare. Precum si autoeducare, dar deja cred ca astfel de concepte depasesc limita de intelegere a unor persoane. Cat despre intoxicare, sa fim seriosi, miroase de la sapte poste! In plus, ceva documentare corecta nu ar strica.

 3. Am mers vara trecuta la teresa Bueno de pe Tomis din Constanta. Pentru ca eram venit cu o delegatie de la firma, am fost nevoiti sa solicitam BON FOSCAL. Totul s-a petrecut la orele 21 seara. Va rog sa va imaginati ca la ora 21 noi am primit bonul cu numarul 6 ! Asta in conditiile in care in acel moment pe terasa se aflau cel putin 30 de persoane, imprastiate la nu stiu cate mese.. Probabilitatea ca noi sa fi fost BONUL NUMARUL 6 era.. in mod EVIDENT minima ! Presupun ca in regatul lui Nabucodonosor, atunci cand vine vorba de firmele PROTEJATE asa ceva este normal. Dupa care urla pe la tv ca nu are bani !?! Am auzit ca mai noi prin Constanta se striga “mai dute bai in carul meu alegoric”.

  • Peace Man, ma indoiesc ca vreun parine isi doreste asa ceva pentru copilul sau, iar comentariul tau nu este de natura sa te onoreze. Poate ar trebui sa incercam un efort de gandire (chair daca doare) inainte sa dam cu oistea in gard

 4. Daca ar fi existat in Roamania institutii care sa functioneze, legi care sa se respecte, politia si procuratura sa-si fac treaba corect, iar judecatorii sa judece faca a se gandi la spaga, atunci aceste 2 persoane (mama si fiu) ar fi fost in puscarie.Daca am fi avut o tara ca Suedia sau Belgia sigur asa ar fi fost.Oricum mi-e greata de aceste jivine ce se taraie si fac umbra pamantului.RUSINE !!!

 5. Eu aş căuta-o pe d-na Stamat la şpăgile pe care le colectează pentru a întocmi referate favorabile, a influenţa factorii de decizie ierarhici. Şi de multe ori nu e vorba de şpagă dată pentru a trece cu vederea o neregulă, ci chiar de o condiţionare a unui aviz la care cetăţeanul chiar e îndreptăţit să primească răspuns favorabil.
  Deci, domnilor ziarişti, ori la bal, ori la spital!

 6. Deci astea sunt jigodiile si familiilor lor care au distrus orasul Constanta. Numai o jigodie poate sa distruga parcurile si spatiile verzi pentru a pune in locul lor blocuri. Sa dea Dumnezeu sa intrati in puscarie!!

 7. Hai sa lasam abureala ca toata Constanta stie cine sunt sclavetii lu’ Mazare. Problema nu e ca pustiu’ a incasat cateva sute pe an pentru ca are probleme la vezica urinara. Sa-i dea Dumnezeu multa sanatate ! Problema e ca suntem condusti de un sofer de Care Alegorice. Iar fetele palide prezentate in imaginile din acest articol sunt lacheii de servici, oamenii prin care Mazare controleaza banii publici din Constanta. Nu stiu cu se face ca exact lacheul de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV o are pe sotie, lacheu la Urbanism. Adica e o coincidenta sau ce ? O sa ajungem sa mancam numai pui congelati de la ferma lu’ Nicusor si cozonaci rechizitionati de lacheii primariei. In Constanta voteaza babele senile care nu-si mai spala chilotii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular