Cine este candidatul manciurian pentru 2014? De 3 X SIE la Președinție – PARTEA I

Se configurează deja noua garnitură de candidați pentru alegerile prezidențiale de la finele anului. Cetățenii români cu drept de vot, din țară și diaspora, vor avea de ales între Victor Viorel Ponta, Cristian Diaconescu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu și mai nou, independentul Viorel Cataramă. Acestea sunt numele bâzâite zilnic electoratului de mijloacele media. Propaganda nu i-a uitat nici pe actualii șefi ai serviciilor de informații, Teodor Viorel Meleșcanu de la SIE și George Cristian Maior de al SRI, invocați cu fiecare ocazie. Dacă tragem linie, candidații prezentați pot fi categorisiți fie după marcă fie după producător: avem 3 marca VIOREL sau 3 de la EXTERNE. S-au mai vehiculat și alte povești, dar vom reveni la acestea în următoarele părți. 

Să trăiți, am înțeles !

Din datele cunoscute public, singurul personaj din lista de mai sus care n-a avut legătură cu “structurile” este candidatul liberal, fie că se va numi Crin sau Klaus, ceilalți din lista propusă având cel puțin o componentă comunăVictor Viorel Ponta – cununat de directorul Maior de la SRI, Cristian Diaconescu – fost ministru de externe, despre care s-a speculat în presă că este “ofiţer sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe, Direcţia C Contraspionaj Extern” , Mihai Răzvan Ungureanu – a condus timp de 5 ani Serviciul de Informații Externe (SIE) devenind ulterior prim-ministru, Viorel Cataramă – politician liberal, afacerist, fost lucrător al ministerului comerțului exterior în perioada în care România era încă republică socialistă, Teodor Viorel Meleșcanu – actualul director al SIE, fost candidat la președinție, socrul afaceristului Peter Imre (legendat urban în 2009 drept amant al Adrianei Săftoiu – soția fostului director SIE, Claudiu Săftoiu).

Cataramă, ultimul VIOREL lansat pe piață

Pe 15 Iulie faceristul Viorel Cataramă și-a anunțat intenția de a candida ca independent la alegerile prezidențiale din Decembrie 2014, oferind electoratului promisiunea creșetrii salariului minim la 500 de Euro pe lună.

Absolvent al Facultății de Comerț promoția 1980, Cataramă a lucrat înainte de 1989 ca economist la Întreprinderea de Casete Radio și TV din București fiind mutat după câțiva ani la ICE TehnoForestExport. Ultimii ani ai comunismului l-au prins pe postul de director pentru Europa de Est al firmei belgiene BELCO – societate aflată probabil pe lista firmelor coordonate prin fostul Minister al Afacerilor Externe. Se lansează în business chiar în 1990 prin fondarea ELVILA SA, o companie specializată în producerea și comercializarea mobilierului pentru casă și birou. Pune bazele unui mic trust media, administrat prin Societatea de Cultură și Presă Viitorul Românesc, care editează cotidianele “Viitorul Românesc”, “ORA”, precum și săptămânalul de cultură “Timpul” din Iași. În 1991 obține fotoliul de Secretar de Stat în Ministerul Comerțului și Turismului devenind în paralel în 1992 și Președinte al Noului Partid Liberal. Conform declarațiilor sale, în perioada 1993-1996, Viorel Cataramă a fost unicul finanțator al Partidului Liberal: “Am finanțat partidul din banii mei atât cât am putut, dar n-am apelat la nimeni, nici la firme sau la alte persoane” a precizat Cataramă, în cadrul unei emisiuni televizate la postul Antena 3.

Cladirea ELVILA - AVASÎn 1993 participă împreună cu alți întreprinzători la fondarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA) administrat prin intermediul societății SAFI Invest SA. Acest fond promitea investitorilor creșteri de 40% a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de maxim 5-7%. În urma unor probleme de administrare și reglementare a pieței de capital, în primăvara anului 1996 Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a prăbușit. În prima fază, investitorii păgubiți și-au putut recupera câte 5% din sumele investite de la societatea ELVILA dar nu în lichidități, ci în obiecte de mobilier. Într-un final, arhitecții pieței financiare din România au reușit să transforme acțiunile SAFI în acțiuni FMOA operațiune ce dovedește încă o dată că toate aceste inginerii erau controlate de același grup de interese. FMOA lucra în tandem cu Societatea de Asigurări Casa de Ajutor Reciproc (CAAR) deținută de Adrian Bălănescu (devenit ulterior Ambasador al României în Republica Moldova, perioada 2001-2003). În “scandalul prăbușirii SAFI”, pe lângă Viorel Cataramă au mai fost implicați George Danielescu (fost ministru de finanțe între anii 1991-1992), Radu Cojocaru (deputat PNL de Brașov, în legislatura 1996-2000) și Dan Constantinescu (senator PNL de Bacău, în legislaturile 1996-2000 și 2000-2004). Și poate singurul care nu s-a ferit să-i spună, public, în față, lui Cataramă că este necistit a fost Gigi Becali. Acesta a explica în cadrul emisiunii Tucă Show din 11 Noiembrie 2003 că afacerea SAFI a fost o escrocherie: “Dacă toți de la SAFI plâng după bani, cum s-a îmbogățit dânsu’? Gigi Becali a susținut că afaceristul Viorel Cataramă a fost creditat prin intermediul Bancorex (fosta BRCE) iar după prăbușirea afacerii, blocul ELVILA (o clădire din București) a fost evaluat la 28 milioane de dolari în condițiile în care nu valora mai mult de 5 milioane. Scenariul a fost posibil cu complicitatea lui Dan Pazara care ocupa la momentul respectiv funcția de președinte al AVAB, datoria lui Cataramă la Bancorex fiind preluată de AVAB și răscumpărată prin supra-evaluarea imobilului. Așa a ajuns să se mute AVAB-ul în fostul sediu al societății ELVILA din Băneasa iar sediul ELVILA să fie mutat câteva sute de metri mai în spate.

Averea candidatului, grupul Harnagea și Piața de Capital

Dan Pazara, omul care a mutat AVAS-ul în sediul ELVILA este cetăţean româno-american, aterizat la București în anii ’90 după un stagiu în Piaţa Financiară Internaţională. Absolvent al universităților Georgetown din Washington DC (Finanțe și Afaceri Internaționale) și Case Western Reserve din Cleveland (specializarea Chimie), Dan Pazara a lucrat în perioada 1991-1996 în Statele Unite pentru companiile Salomon Brothers, Chase Manhattan și Wasserstein Perella (unul dintre acţionarii primei bănci de investiţii din România, Capital SA).

Odată cu deschiderea Bursei de la București, Pazara și-a pus la punct propria societate de brokeraj numită Danubius Securities. În felul acesta Pazara a ajuns concurentul companiilor administrate de Sorin Ovidiu Vîntu și Asociații – foarte activi pe Piața autohtonă de Capital în perioada respectivă.

După crahurile repetate din sistemul financiar-bancar, organismele internaţionale obligă România să înfiinţeze o instituție specializată care să recupereze şi să vândă creanţele rămase în urma acestor falimente. Și astfel a apărut AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare) în fruntea căreia a fost numit tocmai Dan Pazara. Pentru ocuparea acestei funcţii, Dan Pazara a fost recomandat chiar de Directorul SIE din perioada respectivă, Cătălin Harnagea, și numit în funcție pe data de 29.11.1999 de primul-ministru Radu Vasile.

În acest punct apare și legătura cu postul de televiziune Prima TV. Canalul fusese înfiinţat prin utilizarea unor credite bancare, care din diferite motive n-au mai fost rambursate la timp. Apare în poveste Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) care se implică în recuperarea sumelor datorate. În scurt timp se conturează ideea preluării pe nimic a unui post de televiziune privat, ce părea util în perspectiva apropierii campaniei electorale din anul 2000. Și astfel creanța de 28 milioane USD a postului Prima TV a fost vândută cu doar 23% din valoare, adică pentru suma de 6,44 milioane. Legat de această tranzacție Radu Timofte (fostul director SRI) declara: “Este cunoscut faptul că Dan Fischer deţinea 35% din acţiunile de la PRIMA TV. Cum a fost posibil ca Dan Pazara să vândă lui Dan Fischer, ei fiind asociaţi? Departe de mine gândul de a face aprecieri la adresa lui Cristian Burci, celălalt asociat care după mine nu are nici o implicare. Ei au oferit un preţ fiind de bună credinţă.” Scandalul de la Prima TV nu a trecut însă fără represalii dâmbovițene. Inspecția Sanitar-Veternară i-a închis lui Bitner restaurantul Mignion din București în timp ce Burci a fost anchetat de căpitanul de Poliție Scărlătescu.

Legat de Dan Pazara, după ce s-a ocupat de vânzarea companiei Romtelecom către OTE iar ulterior de vânzarea Petrom către OMV a fost angajat de noul proprietar austriac al companiei pe postul de director de comunicare al grupului OMV-Petrom. În 2012 s-a aflat că și Daniela Ungureanu (soția lui Răzvan Ungureanu – fost director SIE) a administrat un contract de la OMV AG pentru “servicii de consultanţă medicală” în valoare de 170.000 Euro. La rubrica soțiilor merită amintită și asocierea Cristinei Pazara (soția lui Dan Pazara) în Fundația “Copii Sănătoși” alături de Ioana Valmar (a patra soție a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu). Îmbârligăturile, combinațiile și realațiile de tot soiul nu se termină aici. (D.I.)

Despre ceilalți candidați ai anului 2014 în PARTEA a II-a.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular